Friday, December 5

Perkhidmatan Delivery Makanan. "Food Panda" Acane?

Salam,

Tadi godek-godek FB terjumpa status Namee Roslan : nameeroslan.blogspot.com mengenai 
delivery makanan macam best je.. hehehe.. bukan apa kalo malas masak dan malas keluar bolehlah order dan terus sampai ke depan pintu rumah.

Okeh, Food Panda nie macam style page trivago/agoda.. sebab bila dah tulis 
enter your city (tempat) - enter your area (kawasan) - click find restaurants 
= page nie akan keluar semua restoran yang ada perkhidmatan delivery..

Sila tengok dibawah ;

Sila tengok bandar apa yang ada..pastikan tulis kawasan korang..ok
Fiena try tengok Kenny Rogers Roasters (sila tengok anak panah)
Nanti die akan paparkan menu dan harga (sila tengok anak panah)
Setiap perkhidmatan delivery akan ada harga minimum tempahan. Macam Kenny Rogers Roasters RM15 min. baru boleh buat penghantaran. Di situ ada tulis boleh bayar tunai atau online debit.

Ok. selamat mencuba ya!
Lupo plak.. kome boleh download software FoodPanda di Google play
Laman Web : DISINI

Wednesday, December 3

Perubahan apa selepas kahwin?

Salam,

Dibawah antara soalan popular yang senang dijawab..
Jadi soalannya adalah di bawah..hihihi

Soalan pertama : Adakah sekarang korang masak ikut selera anda? Nyatakan.

Jawapan : Tidak, kerana sekarang ikot selera suami saya majoritinya. hehehehe.... 

Fiena kalo dulu masak ikut suka jam berapa/ nak masak apa ke? tapi sekarang... dah ade timetable sebelum pergi kerja dan balik rumah kena buat apa? resepi dah berkira-kira dalam otak waktu bwk kereta nak balik rumah.. kena tengok peti ais hari2 apa yang ada. apa yang tiada. Lagi best sekarang banyak soalan sebelum/semasa/selepas memasak.. (peningla suamiku menjawabnya..hihihi) 
Awak harini/tengahari/malam nie nak makan apa?
Awak okey tak rase..masin ke? tawar ke?
Okey ke awak?
Korang ada macam tue tak? 

Soalan kedua : Adakah anda masih culas mengemas rumah? Nyatakan.

Jawapan : (nak bagi jawapan jujur ke nieh..hihihi) Ya, Kadang-kadang.

Fiena kadang-kadang memang culas pon.. penat kije. hihi.. Kalo dulu seminggu sekali baru kemas rumah... sekarang 2 kali sehari.. hahaha. hari-hari xdalah nak kemas. Timetable kemas rumah pon ada.. tapi give and take ngn suami.. kalo fiena basuh baju die jemur baju.. Kalo fiena memasak die sapu rumah. Apa yang penting kerjasama! hihihi

Sebenarnya banyak lagi hal rumahtangga yang kita merubahkan diri kita up sikit dari dulu. Dari segi hubungan dgn kawan-kawan/ keluarga ada rasa lain sikit la.. mungkin sebab da ke alam lain kut hahaha.. 
Kadang2 baju fiena nak pakai pon tanya suami okey ke baju nie? sesuai ke? 
(yang fiena perasaan la...)
kongsi sikit picture husband and wife yang semakin montel...hihi

Tuesday, December 2

Persediaan sebelum ke Bandung Indonesia 2015

Salam,

Wah awalnya persediaannya... bukan apa takut terlupo, pejam celik pejam celik tengok da dekat..
ohh tak nak kelam kabut... ok.

Sebelum itu fiena sudah survey kat semua blog rata2nya... yelah bandung amat popular di kalangan rakyat malaysia. Jadi fiena dan kawan sepejabat bakal pergi bulan April 2015. Fiena pegi naik Air Asia masa tu tiket pergi balik RM 163 taaapppiiiiiikannn.... lepas pilih tempat duduk+ luggage harganya RM 210/ pax

So, sebelum pergi kena pastikan ;-

1) Passport : Pastikan ada ye untuk keluar Negara. Maklumat selanjutnya mengenai passport. DISINI
    Semakan status perjalanan bagi yang ada pinjam wang kerajaan ke? ade kaitan ke? 
    silalah check DISINI

    Nota : Bulan 2 baru nak renew passport

2) Penginapan : Fiena memilih hotel yang kawan pernah menginap di HYPER INN BANDUNG
    mula2 tempah dekat booking.com RM 108.50/night. Bila tanya supir boleh bookingkan hotel nie 
    dapat lagi murah dalam RM 93.50/night. Info fiena dari Supir dapat hari minggu dorang hari
    Jumaat..so harga total tadi tue dah campur ngn harga hotel hari minggu.

3) Supir : Fiena booking Dudi Family Trans. Harga 1 hari : IDR400000 (ini harga lepas indonesia 
    naik minyak mendadak...deal punya deal dapat lah 400000 sebab memang da bincang sblm naik 
    minyak lagi...sebelum nie IDR375000)
    *optional : pg kawah putih/ tangkuban kena tambah IDR 50000

    Nota : Dah bayar 10 % 

4) Tentatif program 3 hari 2 malam

    Nota : Progress..

5) Tukar duit siap2.. Hujung bulan Mac 2015 kena cari Money Changer

6) Asingkan siap2 duit tax airport : IDR 75000 (convert RM 21.00)

7) Lain-Lain
    - Makanan alas perut (takut lapor lagi2 yang gastrik)
    - Ubat-ubatan
    - Adapter Universal
    - Beg Kosong (klo malas beli di sana)

Ok. Setakat Disini dulu...(akan update kemudian) Cc : kepada yang dah pergi silalah membantu fiena yang mana kekurangan. :)

Monday, December 1

DIY Header Blog Baru

Salam,

Fiena telah ubah header blog disebabkan saiznya da tak sesuai dgn blog sekarang... sebab macam senget menyeget je kojenya... hihihi

Ini header lama
Ok, kpd yang tak tahu berapa saiz header korang.. 
Just pg kt header tue..click mouse kanan - inspent element... 


Langkah 1

Langkah 2
kome jangan terkejut die macm keluor coding... 
Kome just tgk saiz pixel header tue je.... Bila dpt...apalagi jom DIY

kome nak guna AI ke? adobe photoshop ke?

powerpoint ke? ke lain2 yang kome terror.. boleh je...
klo rase xphm pixel saiz... kome convert pixel to cm/mm


Ok.. dah siap... he3..
Ini timeline FB

Amboi sampai ke timeline FB fiena DIY... 

motip sangat... ini just untuk happy2..sbb FB sendiri...
So same je design header blong ngn FB... 

amacam?? 

apa kata anda??

ok. bye 


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...