Friday, November 28

Blog Peberet Resepi Masakan =)

Salam,

Harini fiena kongsikan link yang amat membantu dalam 
adegan  masak memasak di dapoq.. hihihi..

Sumber Gambar : Google

Setakat husband request pandang sebelah mata ja..cittt! hehehhee.. apa lagi ambik henset search lah resepi2 yang diperlukan... sekarangkan zaman teknologi...

ok jom terjah blog peberet fiena ;-







6 blog masakan (banyak betoi buat rujukan..hihihi) kt atas semua jadi ok! so cubelah. Kek ke lauk pauk ke semua jadi.. alhamdulillah

Nie baru tunjuk ajarku sifu..hihi :)


Masak ayam panggang masa nie mak mentua tengah sibuk die suruh fiena perap ayam nak bakor... jadi search terjumpa resepi hairul.. simple dan bahan pon senang nak cari..
alhamdulillah menjadi okey...

So apa blog resepi pilihan korang?
Mane tahu fiena leh tengok juga... mencari resepi2 terbaru lain dari yang lain.
Iyelah setiap orang lain masaknya :)

Selamat Memasak ye kengkawan

Nota (/) Rating tertinggi fiena selalu tengok lah..hihihi

Wednesday, November 19

DIY : Calendar 2015

Salam,

Maaflah walaup0n belom sampai bulan 12 fiena sibuk update Kalendar 2015... Sebenarnya kes nie terjadi disebabkan sibuk buat majlis perpisahan member (akan diupdate nanti) akan datang. So dalam kad tu fiena selitkan kalendar 2015... then, pengawai fiena mintak buatkan satu untuk diorang... so terhasillah kalendar ini... Simple je ye yayang semua.. (hihihi)

jom cuci mata..


Kalendar ini melintang... keduanya sama bezanya melintang ke menegak.. 
so pilih mana yang suka..


Kalendar menegak

So, amacam? mahu buat ada backgroud kartun ke? warna warni ke? 
Tapi fiena suka yang simple sebab kan mahu guna untuk progress kerja..
Tapi fiena ade tulis kata semangat untuk kerja...

WORK IS NOT A PLACE.
IT'S A THING YOU DO.

ok. bye
(silalah ambik klo mahu gunakan kalendar fiena buat ini)

Thursday, November 13

Renovate Rumah. Siap?

Salam,

Okeh sebelum ini entry Pelan Susunatur Rumah setelah Renovate 

Sebelum kome baca... 
fiena nak bgtaw post nie panjang okeh..so bersabarlah membacanya ye..

Jadi harini fiena nak menunjukkan gambar rumah..hihihi.. [mood update sudah datang ke jari-jemariku ini... hehehehe..motip sangat fiena niekan]

ohhh lupakan rumah yang bertompok2 cat tue... gambar diambil ketika tengah mop satu rumah... [Maafla gambar tak berapa nok cantik sebab pakai hanset murah2..hehe]

Ruang tamu
Pemilihan mozek sebenarnya main taram je hehhee... sebab bak kate orang tua2 jangan pakai warna cerah... fiena bantai ambik hijau... ok jugak kan... 

* pening tengah mencari color dinding yang sesuai....


Menuju Ke Ruang Dapoq


Dapur
Ok fiena renovate xbuat kabinet pon..just buat basic je... so masih mengumpulkan ongk0s 
untuk buat kabinet. Okey mozek buat penuh sampai atas... keliling dapur semua mozekla..senang citer.. mengikut macam rumah mak mentau fiena.. [idea my hubbyla]


Ruang Makan


Bilik Mandi + Tandas
Setiap kali orang tanya oooo.. ada 2 tandas je la... al-maklumlah rumah design lama yang 2 bilik 1 toilet.. ini baru upgrade dapat la 3 bilik 2 toilet... xpelah xde tandas dalam bilik pon... janji yang ada nie id0k la berebut bilik air sebab dalam t0ilet ada shower ok... hehehehe


Mozek penuh
Gambar nie menunjukkan pintu dapur... sebelum nie pintu nie kena bukak setiap kali masak so mcm biaselah kucing jiran2 sebelah datang menjenguk.. skang boleh tarik tutup je... so fiena sakang melambai2 je kucing tue je...hehehhee... [ngusik kucing plak]


Ruang Tamu
Okeh pintu pakai sliding door.. kalo sbelum nie tingkap ngn pintu seketul... 
Nyaris tak clear gambar my hubby.. muka die agak terkejut waktu nie... [bising itu mulut ketika ini..hohoho maapkan bini mu ini...]

Sebenarnya banyak lagi tak lengkap barang rumah... setelah renovate..
ikutkan orang zaman skrang mana nak buat mozek penuh2 mcm fiena...
tapi al-maklumlah xberapa nak rajin cat mengecat nie.. hehehe

Alhamdulillah syukur bila family mentua/ family/ kawan datang jenguk rumah... 
beri komen yang positif..

1) ada perubahan tapi tv bila nak tukar [abang fiena] 
--geram betuilah ngn nyah nie..hehehe

2) cantik dan nampak lagi kemas.. nampaknya bilik di dapur lagi luas dari 
bilik utama..[Mak, MIL, FIL]
--betui2..hihi

3) alhamdulillah dan bagus ada bilik orang tua kat belakang [opah] 
--masa nie terpinga-pinga? apa benda tue..oooo ropenya bilik kat dapur tue kiranya bilik tu elok untuk orang tua..sebab dekat bilik air/toilet/dapur....baru paham ok..

4) kawan2 mai cakap ok fiena cantik.. bilik air dah macam hotel pasang mozek penuh...
--jujur ke idok kome nie...hehehehe.. apap0n alhamdulillah memang nak buat bilik air style hotel cuma pintu je xdpt... xcukup m0ney lagi....

Nota : Maafla gambar sebelum renovate xde.. gambar tue dah hilang dari simpanan

Wednesday, November 12

DIY Kad Jemputan Berkhatan November 2014

Salam,

Diberi tanggungjawab menDesign Jemputan Majlis Berkhatan 
anak saudara dan sepupu kecik fiena.

Mencari Sumber Inspirasi di Google 
1) nak tempek gambar budak 3 0rang : gambar semua kureng sesuai
2) nak letak gambar karton yang c0mel2

Sumber Gambar : http://sekepingkad.blogspot.com/
 Hasil Kutipan yang menarik dihati.. Terima Kasih..

Jadi fiena bukak Ai dan buat balik vector seperti di atas..
walaup0n mcm kurang menjadi... bolehlah.. 
Maaflah saya kan budak baru belajar..

Pilihan Saiz diminta 1 A4 potong 4 keping..
tema biru putih

Muka depan
Jemputan
Sengaja membuat kotak 3 ketul supaya omak & apak boleh tick (/) 
nama anak deme...walaup0n kongsi majlis..
so sediakan 3 angpau ye dtg nnti... hehhee
^_^

Tuesday, November 11

DIY Bunting & Banner "Obstetric Emergencies Seminar" Oktober 2014

Salam,

Post kali nie memang panjang bak ang... ok stop..
First time buat banner dan bunting yang telah diminta oleh my sis..
Apep0n.. setelah bergaduh mulut kerah peluh..hehe... maka terhasillah design nie..

Design : cik fiena buat 2 design
1) kehendak my sisi
2) my 0wn design


Bunting pilihan my sis - design yang die mahukan



Bunting design fiena - my sis cakap colour tak menyerlahkan..panasaran jugak kan... 
sebabnya background colour boleh ubah.... tak habis cakap die da reject... ok xkesah la,,,


Banner - Design my sis

Hasil selepas print... (sila tengok bawah ye) 
al-maklumlah fiena design je.. so my sis send picture..
so ser0nok bila tengok hasilnya..


-------------> Banner


-------------> Bunting

Alhamdulillah banyak yang perlu pelajari lagi...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...