Friday, December 5

Perkhidmatan Delivery Makanan. "Food Panda" Acane?

Salam,

Tadi godek-godek FB terjumpa status Namee Roslan : nameeroslan.blogspot.com mengenai 
delivery makanan macam best je.. hehehe.. bukan apa kalo malas masak dan malas keluar bolehlah order dan terus sampai ke depan pintu rumah.

Okeh, Food Panda nie macam style page trivago/agoda.. sebab bila dah tulis 
enter your city (tempat) - enter your area (kawasan) - click find restaurants 
= page nie akan keluar semua restoran yang ada perkhidmatan delivery..

Sila tengok dibawah ;

Sila tengok bandar apa yang ada..pastikan tulis kawasan korang..ok
Fiena try tengok Kenny Rogers Roasters (sila tengok anak panah)
Nanti die akan paparkan menu dan harga (sila tengok anak panah)
Setiap perkhidmatan delivery akan ada harga minimum tempahan. Macam Kenny Rogers Roasters RM15 min. baru boleh buat penghantaran. Di situ ada tulis boleh bayar tunai atau online debit.

Ok. selamat mencuba ya!
Lupo plak.. kome boleh download software FoodPanda di Google play
Laman Web : DISINI

Wednesday, December 3

Perubahan apa selepas kahwin?

Salam,

Dibawah antara soalan popular yang senang dijawab..
Jadi soalannya adalah di bawah..hihihi

Soalan pertama : Adakah sekarang korang masak ikut selera anda? Nyatakan.

Jawapan : Tidak, kerana sekarang ikot selera suami saya majoritinya. hehehehe.... 

Fiena kalo dulu masak ikut suka jam berapa/ nak masak apa ke? tapi sekarang... dah ade timetable sebelum pergi kerja dan balik rumah kena buat apa? resepi dah berkira-kira dalam otak waktu bwk kereta nak balik rumah.. kena tengok peti ais hari2 apa yang ada. apa yang tiada. Lagi best sekarang banyak soalan sebelum/semasa/selepas memasak.. (peningla suamiku menjawabnya..hihihi) 
Awak harini/tengahari/malam nie nak makan apa?
Awak okey tak rase..masin ke? tawar ke?
Okey ke awak?
Korang ada macam tue tak? 

Soalan kedua : Adakah anda masih culas mengemas rumah? Nyatakan.

Jawapan : (nak bagi jawapan jujur ke nieh..hihihi) Ya, Kadang-kadang.

Fiena kadang-kadang memang culas pon.. penat kije. hihi.. Kalo dulu seminggu sekali baru kemas rumah... sekarang 2 kali sehari.. hahaha. hari-hari xdalah nak kemas. Timetable kemas rumah pon ada.. tapi give and take ngn suami.. kalo fiena basuh baju die jemur baju.. Kalo fiena memasak die sapu rumah. Apa yang penting kerjasama! hihihi

Sebenarnya banyak lagi hal rumahtangga yang kita merubahkan diri kita up sikit dari dulu. Dari segi hubungan dgn kawan-kawan/ keluarga ada rasa lain sikit la.. mungkin sebab da ke alam lain kut hahaha.. 
Kadang2 baju fiena nak pakai pon tanya suami okey ke baju nie? sesuai ke? 
(yang fiena perasaan la...)
kongsi sikit picture husband and wife yang semakin montel...hihi

Tuesday, December 2

Persediaan sebelum ke Bandung Indonesia 2015

Salam,

Wah awalnya persediaannya... bukan apa takut terlupo, pejam celik pejam celik tengok da dekat..
ohh tak nak kelam kabut... ok.

Sebelum itu fiena sudah survey kat semua blog rata2nya... yelah bandung amat popular di kalangan rakyat malaysia. Jadi fiena dan kawan sepejabat bakal pergi bulan April 2015. Fiena pegi naik Air Asia masa tu tiket pergi balik RM 163 taaapppiiiiiikannn.... lepas pilih tempat duduk+ luggage harganya RM 210/ pax

So, sebelum pergi kena pastikan ;-

1) Passport : Pastikan ada ye untuk keluar Negara. Maklumat selanjutnya mengenai passport. DISINI
    Semakan status perjalanan bagi yang ada pinjam wang kerajaan ke? ade kaitan ke? 
    silalah check DISINI

    Nota : Bulan 2 baru nak renew passport

2) Penginapan : Fiena memilih hotel yang kawan pernah menginap di HYPER INN BANDUNG
    mula2 tempah dekat booking.com RM 108.50/night. Bila tanya supir boleh bookingkan hotel nie 
    dapat lagi murah dalam RM 93.50/night. Info fiena dari Supir dapat hari minggu dorang hari
    Jumaat..so harga total tadi tue dah campur ngn harga hotel hari minggu.

3) Supir : Fiena booking Dudi Family Trans. Harga 1 hari : IDR400000 (ini harga lepas indonesia 
    naik minyak mendadak...deal punya deal dapat lah 400000 sebab memang da bincang sblm naik 
    minyak lagi...sebelum nie IDR375000)
    *optional : pg kawah putih/ tangkuban kena tambah IDR 50000

    Nota : Dah bayar 10 % 

4) Tentatif program 3 hari 2 malam

    Nota : Progress..

5) Tukar duit siap2.. Hujung bulan Mac 2015 kena cari Money Changer

6) Asingkan siap2 duit tax airport : IDR 75000 (convert RM 21.00)

7) Lain-Lain
    - Makanan alas perut (takut lapor lagi2 yang gastrik)
    - Ubat-ubatan
    - Adapter Universal
    - Beg Kosong (klo malas beli di sana)

Ok. Setakat Disini dulu...(akan update kemudian) Cc : kepada yang dah pergi silalah membantu fiena yang mana kekurangan. :)

Monday, December 1

DIY Header Blog Baru

Salam,

Fiena telah ubah header blog disebabkan saiznya da tak sesuai dgn blog sekarang... sebab macam senget menyeget je kojenya... hihihi

Ini header lama
Ok, kpd yang tak tahu berapa saiz header korang.. 
Just pg kt header tue..click mouse kanan - inspent element... 


Langkah 1

Langkah 2
kome jangan terkejut die macm keluor coding... 
Kome just tgk saiz pixel header tue je.... Bila dpt...apalagi jom DIY

kome nak guna AI ke? adobe photoshop ke?

powerpoint ke? ke lain2 yang kome terror.. boleh je...
klo rase xphm pixel saiz... kome convert pixel to cm/mm


Ok.. dah siap... he3..
Ini timeline FB

Amboi sampai ke timeline FB fiena DIY... 

motip sangat... ini just untuk happy2..sbb FB sendiri...
So same je design header blong ngn FB... 

amacam?? 

apa kata anda??

ok. bye 


Friday, November 28

Blog Peberet Resepi Masakan =)

Salam,

Harini fiena kongsikan link yang amat membantu dalam 
adegan  masak memasak di dapoq.. hihihi..

Sumber Gambar : Google

Setakat husband request pandang sebelah mata ja..cittt! hehehhee.. apa lagi ambik henset search lah resepi2 yang diperlukan... sekarangkan zaman teknologi...

ok jom terjah blog peberet fiena ;-







6 blog masakan (banyak betoi buat rujukan..hihihi) kt atas semua jadi ok! so cubelah. Kek ke lauk pauk ke semua jadi.. alhamdulillah

Nie baru tunjuk ajarku sifu..hihi :)


Masak ayam panggang masa nie mak mentua tengah sibuk die suruh fiena perap ayam nak bakor... jadi search terjumpa resepi hairul.. simple dan bahan pon senang nak cari..
alhamdulillah menjadi okey...

So apa blog resepi pilihan korang?
Mane tahu fiena leh tengok juga... mencari resepi2 terbaru lain dari yang lain.
Iyelah setiap orang lain masaknya :)

Selamat Memasak ye kengkawan

Nota (/) Rating tertinggi fiena selalu tengok lah..hihihi

Wednesday, November 19

DIY : Calendar 2015

Salam,

Maaflah walaup0n belom sampai bulan 12 fiena sibuk update Kalendar 2015... Sebenarnya kes nie terjadi disebabkan sibuk buat majlis perpisahan member (akan diupdate nanti) akan datang. So dalam kad tu fiena selitkan kalendar 2015... then, pengawai fiena mintak buatkan satu untuk diorang... so terhasillah kalendar ini... Simple je ye yayang semua.. (hihihi)

jom cuci mata..


Kalendar ini melintang... keduanya sama bezanya melintang ke menegak.. 
so pilih mana yang suka..


Kalendar menegak

So, amacam? mahu buat ada backgroud kartun ke? warna warni ke? 
Tapi fiena suka yang simple sebab kan mahu guna untuk progress kerja..
Tapi fiena ade tulis kata semangat untuk kerja...

WORK IS NOT A PLACE.
IT'S A THING YOU DO.

ok. bye
(silalah ambik klo mahu gunakan kalendar fiena buat ini)

Thursday, November 13

Renovate Rumah. Siap?

Salam,

Okeh sebelum ini entry Pelan Susunatur Rumah setelah Renovate 

Sebelum kome baca... 
fiena nak bgtaw post nie panjang okeh..so bersabarlah membacanya ye..

Jadi harini fiena nak menunjukkan gambar rumah..hihihi.. [mood update sudah datang ke jari-jemariku ini... hehehehe..motip sangat fiena niekan]

ohhh lupakan rumah yang bertompok2 cat tue... gambar diambil ketika tengah mop satu rumah... [Maafla gambar tak berapa nok cantik sebab pakai hanset murah2..hehe]

Ruang tamu
Pemilihan mozek sebenarnya main taram je hehhee... sebab bak kate orang tua2 jangan pakai warna cerah... fiena bantai ambik hijau... ok jugak kan... 

* pening tengah mencari color dinding yang sesuai....


Menuju Ke Ruang Dapoq


Dapur
Ok fiena renovate xbuat kabinet pon..just buat basic je... so masih mengumpulkan ongk0s 
untuk buat kabinet. Okey mozek buat penuh sampai atas... keliling dapur semua mozekla..senang citer.. mengikut macam rumah mak mentau fiena.. [idea my hubbyla]


Ruang Makan


Bilik Mandi + Tandas
Setiap kali orang tanya oooo.. ada 2 tandas je la... al-maklumlah rumah design lama yang 2 bilik 1 toilet.. ini baru upgrade dapat la 3 bilik 2 toilet... xpelah xde tandas dalam bilik pon... janji yang ada nie id0k la berebut bilik air sebab dalam t0ilet ada shower ok... hehehehe


Mozek penuh
Gambar nie menunjukkan pintu dapur... sebelum nie pintu nie kena bukak setiap kali masak so mcm biaselah kucing jiran2 sebelah datang menjenguk.. skang boleh tarik tutup je... so fiena sakang melambai2 je kucing tue je...hehehhee... [ngusik kucing plak]


Ruang Tamu
Okeh pintu pakai sliding door.. kalo sbelum nie tingkap ngn pintu seketul... 
Nyaris tak clear gambar my hubby.. muka die agak terkejut waktu nie... [bising itu mulut ketika ini..hohoho maapkan bini mu ini...]

Sebenarnya banyak lagi tak lengkap barang rumah... setelah renovate..
ikutkan orang zaman skrang mana nak buat mozek penuh2 mcm fiena...
tapi al-maklumlah xberapa nak rajin cat mengecat nie.. hehehe

Alhamdulillah syukur bila family mentua/ family/ kawan datang jenguk rumah... 
beri komen yang positif..

1) ada perubahan tapi tv bila nak tukar [abang fiena] 
--geram betuilah ngn nyah nie..hehehe

2) cantik dan nampak lagi kemas.. nampaknya bilik di dapur lagi luas dari 
bilik utama..[Mak, MIL, FIL]
--betui2..hihi

3) alhamdulillah dan bagus ada bilik orang tua kat belakang [opah] 
--masa nie terpinga-pinga? apa benda tue..oooo ropenya bilik kat dapur tue kiranya bilik tu elok untuk orang tua..sebab dekat bilik air/toilet/dapur....baru paham ok..

4) kawan2 mai cakap ok fiena cantik.. bilik air dah macam hotel pasang mozek penuh...
--jujur ke idok kome nie...hehehehe.. apap0n alhamdulillah memang nak buat bilik air style hotel cuma pintu je xdpt... xcukup m0ney lagi....

Nota : Maafla gambar sebelum renovate xde.. gambar tue dah hilang dari simpanan

Wednesday, November 12

DIY Kad Jemputan Berkhatan November 2014

Salam,

Diberi tanggungjawab menDesign Jemputan Majlis Berkhatan 
anak saudara dan sepupu kecik fiena.

Mencari Sumber Inspirasi di Google 
1) nak tempek gambar budak 3 0rang : gambar semua kureng sesuai
2) nak letak gambar karton yang c0mel2

Sumber Gambar : http://sekepingkad.blogspot.com/
 Hasil Kutipan yang menarik dihati.. Terima Kasih..

Jadi fiena bukak Ai dan buat balik vector seperti di atas..
walaup0n mcm kurang menjadi... bolehlah.. 
Maaflah saya kan budak baru belajar..

Pilihan Saiz diminta 1 A4 potong 4 keping..
tema biru putih

Muka depan
Jemputan
Sengaja membuat kotak 3 ketul supaya omak & apak boleh tick (/) 
nama anak deme...walaup0n kongsi majlis..
so sediakan 3 angpau ye dtg nnti... hehhee
^_^

Tuesday, November 11

DIY Bunting & Banner "Obstetric Emergencies Seminar" Oktober 2014

Salam,

Post kali nie memang panjang bak ang... ok stop..
First time buat banner dan bunting yang telah diminta oleh my sis..
Apep0n.. setelah bergaduh mulut kerah peluh..hehe... maka terhasillah design nie..

Design : cik fiena buat 2 design
1) kehendak my sisi
2) my 0wn design


Bunting pilihan my sis - design yang die mahukan



Bunting design fiena - my sis cakap colour tak menyerlahkan..panasaran jugak kan... 
sebabnya background colour boleh ubah.... tak habis cakap die da reject... ok xkesah la,,,


Banner - Design my sis

Hasil selepas print... (sila tengok bawah ye) 
al-maklumlah fiena design je.. so my sis send picture..
so ser0nok bila tengok hasilnya..


-------------> Banner


-------------> Bunting

Alhamdulillah banyak yang perlu pelajari lagi...

Friday, August 22

DIY Kad Kahwin Ogos 2014

Salam,

Entry terbaru okeh... hihihi... fiena diberi tanggungjawab untuk buat kad kahwin sepupu suami.. just hitam putih atas paper colour... okeh fiena buat dalam masa setengah hari sahaja.. cari vector or icon yang bersesuian... 

Ok konon nak buat dalam adobe illustrator (ai) semenjak da pi kursus kat instun aritu.. tp ai portable corrupt.. bengang pulok.. sblm nie design draft kad kahwin adik ipor utk next year ok jer... aduii... kali nie dah taw buat peta guna ai je.. senang dan xpecah...

"Ok.. dah larik topik...."

jom tengok hasilnya menggunakan micsoft word dan peta buat dalam microsoft powepoint. hehehe ^_^



ini kad sekeping depan belakang je...


peta lokasi

Taraa!
ini kos badget punya... 
cantik jugak... perasan pulok..

sepupu suami bgtaw nak buat majlis 2 minggu sblm... keputusan last minit.. nikah dah lama... ok so... fiena buat yang budget tajaan suami fiena... hehehhe

 Zoom sikit

Zoom jauh

Nota : Insyaallah nanti nak tunjuk fiena buat dalam ai... tapi thn depan la... hehehe bila da final... Alhamdulillah fiena memang suka design2 nie... Suami pon mcm beri galakan kepada fiena untuk buat kad kawen... setakat nie.. mcm nak upah design je... print sendiri je la... hehhee.. tengoklah mcmmana....

DIY Kad Kahwin Mac 2014

Salam,

Sudah lama DIY kad kahwin nie.. adik fiena pon dah kawin. teperuk lamanya dalam PC.. fiena mengambil inspirasi dari contoh kad kahwin mcm nie...



masa dulu masa fiena kawin buat dlm adobe photoshop.. disebabkan adik fiena nie bgtaw sangat lambat nk buat kenduri belah laki... so fiena buat dlm word shaja.. print antor kedai...

so inilah hasilnya... karton tue print atas tracing paper.. jemputan dan pelan print atas ivory paper... tajaan dr fiena sendiri.. 



muka depan_ tracing paper


ok. lupa nak cakap adik fiena dan abg sepupu bergabung buat majlis... hihihi...


buat peta guna software edraw

hasil nya tak ada... memang sold out... hihihi...


Friday, August 15

Pelan Susunatur Rumah setelah Renovate

Salam,

Telah sekian lama ok.. =)

Baru-baru ini sungguh sibuk hal rumah, ofis dll yang sewaktu dengannya. Ok malas cerita banyak jom tengok pelan susun atur rumah fiena yang baru... Rumah dah siap renovate..! 

Sebelum

Selepas

So far, ok lah dikatakan menepati kehendak.. tetapi ada tiang siling asal terjojol keluar sebab xleh buang...(klo nak buang jugak boleh! nnti roboh rumah padan muka aku...) konon da verangan nk buat siling ala2 sekarang.. so lupakan setakat ini...

Ok nnt fiena update gambar rumah... buat setakat ini jenuh cari gmbar rumah yg lama.. urmmm.. bye! ^_^


Thursday, July 24

Lagi...Kek Belang Raya Nanti

hai,

Disebabkan raya sudah dekat... antara juadah yang fiena akan buat adalah kek belang sebabbbb.. barang pon tidak renyah nak ku sediakan...hihihi...

Dibawah ini adalah gambar kek belang yang first try.. (rujuk sini)


resepi ini boleh bakar guna pemanggang ajaib.. sebab xde pemanggang fiena bakar guna oven... rujuk resepi nie kat tuan tanahnya Air Tangan Cik Siti

Resepi Kek Belang

Bahan2:
1 1/2 cawan tepung gandum (boleh juga kurangkan 1/4 cawan..)
1 sudu kecil baking powder
1 cawan gula kaster (kalau rasa nak kurang manis lagi, boleh buat 3/4 cawan je)
1 cawan majerin
4 biji telur A (atau 1 cawan telur)
Sedikit esen vanilla
Pewarna - warna ikut citarasa



Cara2:
Ayak tepung dan baking powder. Saya selalu ayak 2 kali.
Pukul gula dan majerin sampai gebu atau majerin bertukar ke warna keputihan.
Masukkan telur dan pukul lagi sampai ringan dan gebu. Masukkan sekali esen vanilla.
Tuang tepung sedikit demi sedikit sambil memutar dengan speed min.
Bahagikan kepada 2 atau 3 bahagian dan letak pewarna.
Tuang ke dalam loyang secara berselang-seli.
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu selama 40 minit (atau sehingga masak) dengan suhu 160C.


Selamat Mencuba! ^_^

Friday, May 9

Sakit bukanlah alasan untuk sehat...

Salam semua... apeke hai nye.. tajuk rope tue... hehhehe... jom story mory...

cerita dah lapok.... tetapi inilah hakikatnya.. kesinambungan di sini 
sekarang saya sudah mula bertukar hosp. di ipoh sbb keja disini...


hujung bulan mac masuk wad untuk rawatan sakit mata... mencari punca urat saraf mata bengkak.. sbbnya sudah 2 tahun... doktor beri cadangan utk buat ct scan n ambik air tulang belakang....

so, cik fiena decide ambk walaupon mcm2 org ckp.. tapi me? hanya ALLAH SWT yang Maha Mengetahui... Tawakal.. 
first : perbincangan dgn en hubby, mak dan family...


bile lulus.. buat research... sbrg kmgkinan bakal berlaku... alhamdulillah semua normal tiada pnyakit merbahaya.. cuma tekanan dalam otak tinggi aka cecair dlm otak.. sbb normal 20.. cik fiena 24... doktor skrg dah bg makan obat...jgn stress.. dan yang penting.. cik fiena silalah turun berat badan sikit... hehehhehee.... 

nak jugak update..gambar tuan empunya kannn.. hehhee.. k da...
(bukannya apa semenjak pakai jobanic serum.. hihihi..i like... =))

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...