Wednesday, February 27

Ohhh...kene laju2 nie....!

Salam..

Sudah lame tak update.. sangat bz dengan kerja dan bisnes Ibu Rumpai Laut.. siang bekerja.. malam pegi pejabat pos.. pos barang customer... setakat ini alhamdulillah.. amin...

step malam tadi pegi beli kain utk nikah lagi berape bulan je nie... cik fiena boleh pulak relax2.. ingt benda memain ke! (marah diri sendiri nie) hadui... *dengan pertolongan sepupu saya...(EJA) yang tak tahu sangat ragam kain nie... dapatlah beli sepasang kain L+P dekat nagoya! larik tema lagik! 

ikut kan nk peach biru tapi sepupu cik fiena cakap... "ang jgn ikut ang ja.. ang kene tgk kulit tunang ang jugak..!" hamcik ko fiena sebijik dia bagi...waaa! jadi akhirnya kami memilih krim gold.. tapi kain dia xsempat nak ambik gambor sebab sepupu cik fiena yang buat baju pernikahan kami.. hope okeh.. tak de masalah.. 

**Lepas balik makan2 stemboat di restoran anitas dekat area station 18... 

menu

bergambar tunggu makanan... encik tunang jadi tukang ambik gambor.. ehehhehee

excited!

rambang mata.... nak makan! nak makan!

inilah die sepupu cik fiena.. eja...
sanggup menolong bawak ke hulu ke hilir.. cik fiena kan xdak keta...

*alhamdulillah semua kekenyangan dgn hati gembira.. alhamdulillah..
seatle 1 bab! kain dah beli!
opsss! harga stemboat.. 3-4 orang RM 38.00

OK.BYe!

Tuesday, February 19

Checklist KAhWeiN

a)Catering -done! [Nida Catering]
1 - Nida catering
2 - Khemah
3 - Makanan Pengantin + tetamu
4 - Deco
(kakak sulung+ketiga uruskan)

b)PA system - done!
(abg ipar + kakak kedua uruskan) -ditaja kakak kedua

c)Pakej 1500 -done! 
[Kunang kunang Boutique And Studio]
1 -Pelamin frame
2- 1x Mekap
3- Baju nikah/ gaun
4- Sepasang baju L+P (purple pink)


d)Tambahan
*jurugambar nikah+sanding+outdoor
 - done! [Abang Saiful]
*mekap nikah
*kasut sanding

e) kain baju nikah  -done!

f)Kad KahWein
1- design -done!

2- print  - done!
*pihak P
*150 normal  - done!
*300 fotostat  done!
*pihak L
*150 normal  - done!
*400 fotostat done!

g)Hantaran Lelaki
1- Kasut -done!
2- Dompet & tali pinggang -done!
3- Sejadah  
-done!
4- Kain :Baju Melayu 
done!
5- Penjagaan diri - done!

h)Hantaran Perempuan
1- Kasut
2- Beg tangan-done!
3- Telekung -done!
4- Kain :Baju Kurung 
done!
5- Penjagaan diri -done!

6- Towel

i)Tambahan
1)Pinggan -done!
2)Tapak hantaran
3)Bunga (deco)

j)Urusan nikah
1- borang (dah ambik) -done!
2- Kursus Kahwein -done!
3- HIV test
 -done!
4- Akuan bujang

5- 2 saksi done!

k)Doorgift
1-Kerepek gunting @ kacang hijau - buat 1 minggu sblm big day
2- Gula (budak) - akak sulung taja
3- Goodies bag


l)Guestbook
1 - deco
2 - gift 50pcs terawal
3 - peralatan  -done!
4 - props -done!


j)khatam al-quran + nikah = 100pcs
1 - bekas telur
2 - duit
3 - yassin terjemahan

k)button badge

Monday, February 18

CAteriNg tak seatle lagi!

Hai

Aduhai majlis lagi beberapa bulan lagi.... catering tak seatle lagi.. ingatkan mahu ambil akak punya kakak ipar 'EJ Catering'- kuala kangsar tapikan baru tahu die xboleh sbb pergi bercuti ke bandung waktu cik fiena kahwein, aduhai.. survey lagi.. survey lagi....

ipoh jelapang  jumpa 1 kepala =rm12

khemah 
meja
kerusi
makanan tetamu
makanan pengantin
khemah semua scallop ikut tema
semua ade kipas
*memang exclusive lah nak ckp...
*pengangkutan free sbb kira adik beradik lah

tapi apepon kena tanya my mom ngn kakak dulu sebab dorang bah. makanan..
sambil tue survey lagi..... (-_-)

-cari lagi area parit, kuala kangsar, chemor, sungai siput.. cari yang berdekatan.. taiping? urmmmm

Soalan dari customer Ibu Rumpai Laut


Apa itu rumpai laut?

Sejenis tumbuhan herba yg tumbuh secara terapung di laut. byk terdapat di semporna atau sabah kerana ia sebahagian daripada projek kerajaan malaysia.

Apa khasiat rumpai laut?

Untuk kecantikan kulit dan kesihatan dalaman, mengurangkan risiko penyakit2 kronik kerana rumpai laut mempunyai byk kandungan mineral yg diperlukan badan manusia.

Tak ada kesan sampingan ker?

Penternakan rumpai laut tdk menggunakan apa2 baja atau racun kimia. ia dibiarkan tumbuh sehinggga matang sebelum di pungut. rumpai laut yg dipungut akan dijemur atau stim sehingga kering, kemudian dijual. maka, tiada apa2 campuran bahan kimia,perisa,pengawet atau perwarna tiruan. tiada kesan sampingan.

Siapa boleh ambil rumpai laut ni?

Lelaki dan perempuan kecuali perempuan baru mengandung atau lepas bersalin dan kanak2 bawah 2thn. bagi kanak2 bawah 10 thn. hadkan pengambilan 1-2 sudu sehari shj.

Kenapa rumpai laut berubah warna dan ada kristal putih?

Kristal putih adalah garam laut. akan hilang apabila dicuci. warna rumpai laut berubah berperingkat2 tetapi jgn risau, khasiat tetap sama.

Harga rumpai laut kuning dgn ungu sama ker?

Stok yg saya jual,harga tak sama. harga stok ungu sedikit tinggi kerana sukar untuk dapatkan rumpai laut ungu dari pembekal. stok terhad dan harga dari pembekal pun lebih tinggi utk rumpai laut ungu.

Beza rumpai laut ungu dgn kuning?

Rumpai laut ungu lebih banyak khasiat berbanding rumpai laut kuning kerana rumpai laut ungu diproses secara semulajadi. rumpai laut kuning diproses secara stim menyebabkan khasiat berkurangan.

Rumpai laut ungu berbau?

Ada sedikit bau tetapi bau akan hilang selepas di cuci atau di rendam.

Berapa lama rumpai laut belum dimasak boleh bertahan?

Setahun lebih jika tdk bercampur dgn apa2 bahan atau cecair.


Bagaimana cara guna rumpai laut ni? 

Kaedah pertama; rumpai laut dimasak

Cuci beberapa kali.

Rendam semalaman (lbh kurang 5-8jam).

Kemudian cuci lg beberapa kali.

rebus dgn air biasa. nisbah utk 100gram = 2-2.5 liter air.

Masak dgn api perlahan dan kacau sehingga rumpai laut hancur.lbh kurang 20-40minit.

Biarkan kolagen sejuk dan simpan dlm peti ais.

*Cara guna

Masuk 2-3 sudu ke dalam apa2 minuman. contohnya air sunquick, ribena, abc,cendol, laici kang,bandung, dll. amalkan 3 kali sehari shj. jgn ambil minuman berkafein dan berkarbonat. jgn ambil secara berlebihan,boleh sakit kepala dan sakit perut.

Gunakan 1-2 sudu utk sapu dimuka sebagai masker. biarkan sehingga kering (lbh kurang 20minit) dan cuci. amalkan 3 kali sehari.

Bole sapu di mana2 anggota badan seperti lengan, bahu, tengkuk atau tumit kaki bg kulit mengelupas. berkesan utk melicinkan kulit, menghapuskan jerawat dan melembutkan kulit.se eloknya sapu sebelum mandi. bila dh kering (lbh kurang 20 minit), boleh mandi.

Kaedah kedua;mkn secara mentah

Basuh rumpai laut beberapa kali

Rendam dgn air panas lebih kurang 30minit-1jam. jgn rendam terlalu lama, rumpai laut akan hancur.

Kemudian, basuh rumpai laut yg telah direndam.

hadkan rumpai laut yg ingin direndam utk sehari pengambilan shj. jgn rendam terlalu byk sebab rumpai laut tk boleh di ambil dlm kuantiti yg byk. kena pandai agak2 ye.

*Cara guna

Potong halus dan masuk kan sedikit dlm apa2 air minuman.

Potong halus dan masuk kan dlm apa2 sup

Potong halus dan buat kerabu mangga

Rumpai laut yg tdk dimasak tidak boleh di buat masker atau sapu kt badan. kena berhati2 dgn kuantiti pengambilan. jika ambik byk boleh sakit perut dan sakit kepala. kena pandai2 agak kuantiti pengambilan ya.

Berapa byk rumpai laut sekali masak?

*Terpulang pada penguna. Disini sy bagi sedikit cadangan,

utk 50 gram rumpai laut + 1liter air menghasilkan kolagen yg boleh digunakan selama 1-2minggu

utk 100 gram rumpai laut + 2liter air menghasilkan kolagen yg boleh digunakan selama 2-4minggu.

Klu simpan dlm peti ais sebulan, kolagen siap di masak tk rosak ker?

Kolagen siap dimasak anti kulat. tidak rosak tetapi pastikan kolagen ini tdk bercampur dgn bahan makanan yg lain. contohnya gunakan sudu yg bersih semasa scoop kolagen. jika bercampur dgn makanan yg lain, kolagen akan rosak atau basi.

Kolagen rumpai laut yg siap dimasak klu tk simpan dlm peti ais, tak per ke?
Mesti simpan dlm peti ais.klu tidak kolagen rumpai laut akan basi atau rosak.

Bagaimana rasa rumpai laut?

Tawar dan sedikit hanyir. Utk kurangkan hanyir, rendam dgn daun pandan atau masukkan sehelai daun pandan semasa memasak.bole juga rendam dgn asam keping atau tepung gandum.


TERIMA KASIH, SELAMAT MENCUBA.


Produk kami ORIGINAL dari SABAH.. BERMINAT??!!

sangat murah.. berbaloi dan diyakini dari sabah.. jaminan 
100%


(1)Kolagen gred AAA 1 KG =RM 50 

(2)Harga untuk 100 GRAM 

a) gred AAA = RM 25/pcs

b) gred AA = RM 20/pcs

BERMINAT??! PM saya cepat@ call 013-4414915=)

*termasuk postage (rm 5) by pos laju

*pm untuk harga borong

BERMINAT CALL CIK FIENA 0134414915 @pm shj 
di FACEBOOK  @ fienashahairi@gmail.com


Wednesday, February 6

Idea : Draft kad kawen 2

hai..

ini sudah kali berape design kad kawin..
 design.. tinggal.. design.. tinggal.. design...balik
 kali ni 2 fold... urmmm... pilihan background putih!
wahhh asal minat putih dah sekarang.... uhuhuhu...
geram2...

buat sendiri kad kawin menggunakan adobe photoshop cs3
berbanding sebelum ni ; click sini


encik FH dgn kakaknya tak tengok lagi.. harap ok...?
bajet target print 30sen/pcs ke bawah..
agak2 dapat tak?

*usaha mencari kedai printing pulak

Tuesday, February 5

WG : Diy Booth & W.G.book Sepupu


Hai,

Cik fiena ditugaskan menyiapkan wedding guestbook! Wah entry sebelum ni : click sini
Bg nak memeriahkan lg.. cik fiena bt props utk kengkawan sepupu utk bergambar… kali cik fiena buat kecik je dgn menggunakan kertas warna, batang ice-cream, lidi dan gam tembak… ehehhehee… 

untuk wedding die pada 3.2.2013 : click sini



print guna mesin fotostat opis... 
tukar font yang cik fiena suka... ehehehe

cik hajar & cik anis jadi model.. xsiap lagi.. batang ice-cream tak beli lagi waktu nie..

projek deco2'
frame beli dkt daiso harga rm 5
sticker W.G.book  daiso jugak
lilin dgn love kedai rm 5.. xingt nama kedainya
so boleh pakai balik utk booth wedding g.book cik fiena nanti... insyaallah

props prints ats kertas A4 shj. xsiap lagi....last minute siapkan!
esok pagi nak deco dah!

akhirnya done! abaikan bakul2 kt belakang tue... diroang tak ubah lagi..
ehehehee... bunga tue bunga tipu taw.. milik mak sedare sepupu cik fiena...
die bagi pinjam... atas pertolongan sepupu cik fiena sorang lg... membawa cik fiena ke hulur ke hilir.. cari barang...

"sepupu cik fiena suka, katenya cantik!"

alhamdulillah! first time buat nie.. =)

cik fiena and cik jija, sepupu yang membawa ke hulu ke hilir.. ehehehe...
i'm single! -lagi 3 bulan 23 hari.. ehehhehe

*my FH geleng2 tgk die punya tunang nie.. bergambar sane sini... guna props..
nak buat mcm ne kan... excited mase tue.. ehehehhe =)

Monday, February 4

Cousin Kahwin di Pengkalan

As' salam

sambungan : entry kedua sebelum nie entry my bff kahwin..
sepupu nikah pada 2/2/2013.. saya speed bawak kete kejar majlis nikah lepas asar..kate bridesmaid.. bertolak dari sitiawan kol 3ptg.. sampai pengkalan kol 4.30 petang...
alhamdulillah sempat...

kami berempat lahir tahun yang sama.. cume berbeza bulan je..
yang kahwin nie lahir 2/2 ehehhee!
cik fiena? bulan 6 - second!
yang berdiri tue - ketiga/ bln 7
pakai kaca mata - empat/ bln 12

sepupu and suami!
tahniah semoga berkekalan hingga ke akhir hayat... luv you!
nanges dlm hati time die nikah.. kami membesar same2...
tahun yang sama ayah kami masing2 meninggal..
berpeluk sambil menangis bila terkenang masa di kubur...
stop!
(ade yang nangis jap lg)

bertemakan merah.. 
sangat hot sepupu cik fiena.. memang padan dgn die!

sibuk nak bergambar jugak! ehehehe... 

Member Kahwin di Sitiawan, Perak

As'salam..

minggu yang amat sibuk sekali... hari sabtu ada 2 majlis serentak? kawan baik masa di ikbn kahwin dan my sepupu ksygn menikah lepas asar..

apepun perjalanan pada sblh pagi utk majlis perkahwinan adik aka ain berjalan lancar dan di permudahkan sebab kami xda kad kahwin just berbekalkan alamat dan tanya kaunter2 pertanyaan di tepi jalan.. ehehhehee..

adik dengan b

adik dgn acik aka cik fiena

adik dgn along

pelamin by wawa planner, manjung

thats him! ahahhaaa.. dah bertambah adik beradik kami nie... suami adik nak pggil ape? xterpikir lak?
sebab my FH dorang panggil abg chik... urmm... 


details adik beradik IKBN
1) along - nisa = dlm perhubungan
2) angah - dila = bakal bertunang
3) alang - shy@saiful = ?
4) acik - cik fiena = bakal kahwin
5) acu - lia = ?
6) adik - ain = dah kahwin!
7) b - azie = ?

semoga hubungan kita ini kekal. yeah! 
Tahniah adik! semoga hubungan kalian hingga ke akhir hayat!


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...