Monday, November 4

NOvemBer ^_^

Salam.

Melayari bahtera perkahwinan selama 5 bulan banyak benda telah fiena pelajari... benda pertama tanggungjawab setiap inci di dalam rumah.. skill memasak kene banyak improvekan... Ok tue je..!

Sebab... nak ckp benda lain hehehe.. ape khabar semua mua.. sudah lama tak ngadap blog... memang lah teramat bz.. bz keje.. bz menambah hobi baru... jadi blog sudah tertinggal ke belakang dulu seiring sejalan sekarang sejauh berlari-lari atas batu.. hihi

Hobi sekarang adalah memasak... faham..?? memasak... masak ape? masak ape2 yang fiena nampak mcm sedap je.. macam sedap je... macam best je.. macam best je... hehehhe.. itulah kebuktiannya selepas kahwin.. harap2 berpanjangan usaha fiena untuk menggemukkan suami fiena.. sebab die senang kurus senang naik... me??? senang naik tak turun2... hurmmm..

KU yang dulu KU bukan  sekarang... =)

Sesiapa ada rasa2 resepi kek sedap2 kasi le link... sebab sekarang hobi adalah buat KEK... bersama suami...(suami redha je lah isteri nak buat itu buat ini..) alhamdulillah! die adalah ORANG KUAT saya tue...heheheehe.. dan hargai apa yang saya cuba pelajari... =)

Okeh antara kami berdua buat.. ;-

1 - kek moist - JADI! (lupo ambik gambor)

2 - kek kukus jagung - JADI! (lupo ambik gambor)

3 - kek marble - JADI!

abaikan kehitaman di situ.. oven saya kecik.. 
jadi terhitam sikit bukan hangus ok...

4 - cream puff - Kejap jadi.. kejap TAK JADI! kena improvekan lagi.

tak macam cream puff kedai tue.. deme dah tere awak nie 
baru belajo... hehehe..
lepas nie kena practice lagi...

5 - kek pelangi + cheese - JADI! yang ini buat birthday kek.. nak practise buat sebab ade something mahu di buat awal disember.... 

ini lah die percubaan pertama... 
wah nampak tak ade cacat disitu.. (sila abaikan)
ini usaha fiena dan suami (katenya menyimen kek) 
alhamdulillah cuma manis sedikit (kena kurangkan 
gula castor nanti... hihihi)


SOALAN : Kek ape yang nmpk sweet dalam keadaan romantika gitu.....???? urghhh sila tolong ........................searching..................................

Monday, August 5

Percutian Pulau Langkawi

Salam..

Agak lama jugak le baru nak update.. hihihi.. sangat bz dengan kehidupan baru.. so baru berpeluang nak update..

Percutian ini secara berkumpulan dengan 2 orang officemate dan my hubby... total 4 orang.. ^_^
Kami pegi pada 21 Jun - 24 Jun 2013 yang lepas dengan menaiki flight dari PENANG ke LANGKAWI.. dari Ipoh kami parking kereta dekat rumah kakak slh seorg group nak pi langkawi ni..


Sampai di Lapangan terbang Langkawi.. Hajar,Anis,Fiena dan my Hubby


Penginapan :

Kami menginap di AB Motel satu malam RM 80/per night/1 room.. so kami ambik dua bilik dan berdekatan Pantai Cenang..Ade Aircond + Kipas, TV, Towel Disediakan… Keseluruhan OK
Hiasan dalaman motel
Kereta :

Kenderaan kami sewa wira sedan automatic RM 70/day… Kereta kami mintak hantar ke lapangan terbang… sbb malas naik teksi.. kononnya nak berjalan2 cuci mata… hihi..kesudahannya bila sampai motel terus rehat.. malam jalan kaki pusing2 sepanjang jalan pantai cenang tue...
Kereta yang kami sewa.. OK

Makanan :

Sebelum pergi langkawi memang dah survey tempat makanan yang sedap.. tapi pendapat fienalah kan itu semua ikut tekak punya rase hihihihi sebab……

Restoran Haji Ramli Pantai Cenang Langkawi 
Kureng sedikit rase makanannya.. mungkin bila dah femes agak ambil sambil lewa je penyediaan makanan.. kuantiti lauknya sedikit, rase kureng, service memang lambat.. Harga makananya agak mahal sebab lokasinya kut… tapi still oklah harganya..

Laksa Power ( Jalan dari Airport Langkawi ke Pantai Cenang Langkawi )
Ada yang bagi 5 bintang sebab tue semangat nak pi makan… kesudahannya kami semua pening lepas makan rojak… macam perisa manggie je kuahnya… adehh.. laksa rase bolehlah… yang 5 bintangnya bagi fienalah sebab suasan yang berhampiran tepi laut… so memang sangat menikmati…

Artisan Pizza Pantai Cenang Langkawi 

Fiena tak makan dekat sini.. tapi my officemate makan.. die cakap OK+sedap.. harga mahal sedikit.. fiena xde komen..hihihi

Restoran Nasi Ayam Periuk Besar, Kuah
Sedap! fiena+hubby makan set ayam panggang.. officemate makan ayam madu.. harga oklah.. service cepat..hihihi.. Keseluruhan OK.

Restoran Man Cafe (depan Baron Hotel) Pantai Cenang Langkawi 
Ini tempat kami sarapan pagi... sebab kedai ini paling dekat dengan motel dan buka awal.. hihihi... Ape yang ade? Bergoreng.. ngn Nasi Lemak... tapi selalunya kami makan Nasi Lemak... Keseluruhan OK.

Kebab Turki (tempat depan kedai kek tak ingat nama..hihi) Pantai Cenang Langkawi 
Sedapp! kalo nak rase lain sikit... harga mahal sikit RM 7 smthing... tapi inilah makanan hampir setiap malam di sana... fiena dengan hubby... makan... hihihi... Keseluruhan OK.

Sebenarnya banyak lagi kedai makan yang pergi tapi tak ingatlah nama kedainya... hihi tapi ade satu restoran makanan campur depan underwater world sedap n murah...OKlah..

Shopping

Idaman Suri
Wah pinggan mangkuk.. sangat teruja bila ade disini.. kononnya tak nak beli masa pegi langkawi.. bila dah sampai... aduhh rambang mata... rembat jugaklah mangkuk tingkat ngn set sudu untuk raya... hihihi


Langkawi Saga dan Haji Ismail Group
Sama je jualan kedai nie... jual coklat, periuk belanga...cume bezanya harga.. kat sini fiena beli coklat je... hehehehe... kises beli langkawi saga sbb murah sikit... yang lain coklat sama je regenya....

Satu lagi kedai tak ingat nama kedai tue.. rembat set pinggan mangkuk murah jugak lah... selain tue beli gamat dan kain batik di Makan Mahsuri.. sepatutnya nak beli dekat Beras terbakar.. tapi enggak sempat....malas nak patah balik... 

Lawatan 
Beras terbakar
Underwater World
Makan Mahsuri
Dataran Helang 
Island Hopping (ambik pakej depan AB Motel.. murah RM 25/person)

Buktinya RM 25 x 4 org = RM 100

-Pulau Beras Basah
-Pulau Singa Besar (Eagle Feeding)
-Tasik Dayang Bunting


Perjalanan ISLAND HOPPING

Ade juga fiena tak pergi yang officemate dpat pegi... ini disebabkan my hubby gastrik satu hari tue... sedihh jugaklah... tapi tak pelah xde rezeki fiena ngn hubby...

Keseluruhan Langkawi Best..hehehe =) Nanti nak pegi dgn family pulok... Insyaallah..

Thursday, June 20

Cara penggunaan CHARCOAL MASK

Daiso Charcoal Mask (masker arang) merupakan satu produk yang khusus untuk menanggalkan whitehead, blackhead, sel-sel kulit mati dan cela-cela di wajah. Ia keluarkan oleh Daiso iaitu sebuah syarikat dari Jepun namun produk ini sebenarnya dihasilkan di Korea. Ramai yang menggunakan masker ini mengakui ia memang betul-betul berkesan. Malah ketika kita menanggalkan masker ini dari muka, kita akan dapat melihat kotoran seperti whitehead,blackhead dan bulu-bulu halus tertanggal dan melekat pada masker tersebut. Selepas menggunakannya, muka akan terasa bersih dan tiada kesan-kesan sampingan. Namun begitu, adalah dinasihatkan penggunaan masker arang ini tidak melebihi dua kali seminggu.

Kandungan utama masker ini iaitu arang sebenarnya telah lama digunakan dalam bidang kesihatan kerana sifatnya yang dapat menyah-toksin bahan-bahan kimia di dalam tubuh. Wanita Jepun telah lama menggunakan arang dalam bentuk serbuk untuk tujuan kecantikan kulit. Ini kerana ia amat berkesan terutamanya untuk menanggalkan sel kulit mati dan juga cela di muka. 










Cara menggunakan Daiso Charcoal Mask :


Masker arang ini adalah dalam bentuk cecair. Cara penggunaannya ialah dengan menyapu secara rata ke muka dan tunggu ia kering dalam masa 15 hingga 20 minit. Elakkan masker dari kawasan sensitif seperti bibir, mata, kening dan juga rambut. Selepas kering, tanggalkan masker tersebut dengan cara menarik dari bawah dagu hingga ke atas. 


Namun, ada tips tambahan yang perlu di diikuti bagi menambahkan lagi keberkesanan masker arang ini. Caranya ialah sebelum memakai masker, wapkan muka dengan menggunakan wap air panas. Bagi yang tidak mempunyai steamer muka, cara yang mudah ialah dengan memasukkan air panas ke dalam besen atau baldi, kemudian dekatkan muka pada besen/baldi dan biarkan muka kita kena pada wap yang keluar dari air panas tersebut. Cover dengan kain atau tuala bagi memastikan wap panas tersebut tidak keluar dan tertumpu kepada kawasan muka kita sahaja. Satu lagi cara ialah dengan menyapu muka dengan tuala yang telah direndam dengan air panas/suam. Tujuan menggunakan wap panas ialah bagi membuka pori-pori dan liang pada kulit wajah. Ini akan memudahkan kotoran dan cela yang terdapat pada muka ditanggalkan menggunakan masker ini. Selepas menanggalkan masker, cuci muka sehingga bersih dengan air sejuk dan sapukan toner ke seluruh muka. Ia bagi menutup kembali pori-pori kulit yang telah diwapkan dengan wap panas tadi.

kalo mau order just pm fiena okeh...
0134414915

Beli 1 RM15 termasuk postage

Beli 2 RM 26 Termasuk Postage


Monday, June 17

Penjual Mask Daiso

Salam,

Hai sekarang fiena jual mask daiso nie.. ramai dah jual now baru fiena nak jual.. yelah sblm jual mstilah cuba2 dulu kat mukakan... kang abis muka customer..

Nak dijadikan cerita my bro ckp acik asl muka ko dah gelap!!! - alamak... dah nak kahwein muka makin gelap dengan bintik hitam penuh kat muka... aduii ape nak dibuat... so mase pi kl fiena beli 2 botol ok... test kt muka... then mmmg fiena suka sgt.. bintik hitam dah tiada!! muka makin cerah... so mmg fiena xnyesal pakai siap promot kt adik beradik ngn mak... "sekarang dorg siap suhh beli lagi..."

Now mother in law dah try.. die cakap nanti beli lagi... best pakai... so fiena happy dgr komen dorg coz fiena yg rekemenkan... sape yang tak happy bila dorg happy ngn produk nie... =)

***Memang best sebab dia tarik fiena punya whitehead dengan blackhead..Dengan bulu2 kat muka ni dia tarik tau..Rasa bersih jer muka lepas tu..Sso tak yah facial kat kedai, dok picit sane picit sini... sakit kut...  =)


cara pakai :
1- basuh muka dgn air suam
2- then pakai mask ikut mcm gmbr comel tertera dibotol tue? pakai tebal2 sikit
3- bila kering tarik dari bawah ke atas
4- selepas tu pakai toner 
*makluman pakai 2x seminggu (tapi fiena pakai 3x seminggu..hihihi)


inilah rupanya... 1 botol boleh pakai sampai 10x
lelaki + perempuan boleh guna ok.

RM15 termasuk postage

kalo mau order just pm fiena okeh...
0134414915

gambar sebelum kahwein... tak edit ok..
bintik hitam/bintik putih sudah tiada
^_^

Tuesday, June 4

Tarikh Penting dan Bermakna Cik Fiena

01/12/2010 - Percintaan

alamak gambar kat dalam external.. esok le update gambar ye! ehehhee

28/10/2012 - Pertunangan


24 Mei 2013/ 14 Rejab 1434

Majlis Pernikahan Cik fiena dengan Hubby di Masjid Ulu Kenas 
Dengan sekali lafaz cik fiena telah sah menjadi Isteri Mohd Edzuan..alhamdulillah!
cik fiena tanya macammana boleh dapat 1 lafaz tue? die cakap masa nak akad tue die sungguh tenang dan tenteram je jiwanya.. 
"mesti korang pelik kenapa cik fiena tanya hubby? sbb cik fiena dah ckp kat hubby tak kesah lah berapa kali akad pon.. jgn gopoh... ckp dgn lancar ngn jelas.. jgn dikejarkan satu lafaz.. sbb byk lafaz pon xpe... dapat pahala... okeh ape.."

ape2 pon alhamdulillah... kami sama-sama sebak selesai pernikahan.. segala kami harungi sebelum bertunang selepas bertunang... akhirnya kami bersatu.. =)


25 Mei 2013/ 15 Rejab 1434

Majlis Persandingan di rumah cik fiena... memang sedih tapi redho ape yang berlaku... baju yang ku inginkan tak dapat.. dan ditukarkan pakai baju warna lain - cume terkilan my hubby teringin sanding pakai baju style KOT... alhamdulillah semuanya sudah selesai.. 
~ketika ini selesema sudah menyerang


26 Mei 2013/ 16 Rejab 1434

Majlis di sebelah lelaki.. sanding sekali dengan kakak my hubby... just simple =)
~Demam+batuk+ selesema ketika ini.. hihihi nyaris masa sanding dapat bertahan.. habis majlis memang tersadai dkt katil.. mau makan obat!


Alhamdulillah semua dah seatle! thanks yang beri tips kepada cik fiena bagi menjalani tugas seorang isteri yang bertanggungjawab.. insyaallah doakan cik fiena ye kekal ke akhir hayat anak cucu cicit... semua... hihihi... amin!

Update Soalan Temuduga SPA 8

Maaf lambat update ye kengkawan...hihi

Temuduga SPA 8 = Juruteknik P/Bandar, Soalan yang ditanya?

  1. Dimanakah terletak HQ JPBD
  2. Selain dari HQ JPBD di KL dimanakah cawangan yang lain?
  3. Selain kemahiran autocadd.. maps info.. ape yang kamu mahir...?
  4. Aktif Kokurikulum tak?
  5. Jika dihantar jauh dari tempat asal.. kamu pergi tak?
  6. Jika diberi tugas selain dari tugas asal kamu? adakah kamu sanggup melakukan tugas tersebut?
Itu je kot yang ingat... hihihi... keputusan temuduga pon dah dapat.. jawapannya : cik fiena tak dapat...

~tak dapat alhamdulillah klo dapat pon alhamdulillah.. sebab awai giler keputusan keluar.. baru hari ke 4 jadi seorang isteri... hihihi....~

"apeape pon TAHNIAH kepada kawan-kawan yang dapat kerja jawatan ini! cik fiena? masih pekerja kontrak di gomen PERAK" ^_^

Thursday, May 16

Temuduga SPA 17.05.13

Hai semua,

Panggilan dari jawatan juruteknik perancang bandar datang kembali pada waktu yang kurang seusai rasenya.. sebab tengah sibuk uruskan hal kahwein.. lagi 6 hari je nie... adehhh...

tetapi bila pikir2 balik.. haruslah ku pegi! dah tunggu hampir sekian lama dapat panggilan temuduga dari SPA.. tapi fiena dah letak syarat sebelum pegi kene siapkan barang doorgift dulu... setelah menempek2 reben sticker...& berkat kesabaran mata fiena nie... siap semalam...! alhamdulillah...mekasih ngn kawanku hajar menolong juga... die pun dapat interview yang sama ngn fiena... =)

ok. stop!

pada kali ini, rase malas nak prepare untuk interview tak taw lah kenapa... mungkin macam2 ade kat kepala nie... dah lah berdebar utk persiapan majlis.. sekarang semakin bertambah debaran... dgn interview...

persiapan kali ini biase2 je.. macam biasalah baca ape yang patut.. kalo tak dulu.. 2 3 hari duk ngadap nota.. kali nie macam buat keja last minit je... huhuhuhu....  harap2 semuanya dipermudahkan esok!

- Interview di jabatan pelajaran negeri perak.. nyaris dekat ngn opis je... =)

Monday, May 13

Button Badge bajet dah siap!

Salam,

Excited dalam beberapa minggu nie berbalas email untuk mendapatkan design yang memuaskan hati... akhirnya.. sudah dapat ditangan saya... =)


baru bayar hari jumaat.. hari nie dah sampai....
terkejut jugak.. sebab abang yang buat tue cakap hampir siap je...
tak sangka memang dah siap

cik fiena bagi contoh design yang fiena nak.. then die tolong designkan...
okeh tak?

pada fiena berbaloi lah sebab harga button badge murah. sekeping rm 1.30
so fiena order 55 pcs +postage
total RM77
so memang mengikut anggaran cik fiena nak.. 
cari banyak pcs b.badge dibawah rm 100..
alhamdulillah siap!

sape nak order leh pm kat abang nie.. confirm puas hati...
jbsbcreative@gmail.com

dah boleh cut 1 benda.. yeay!
^_^

nota kaki : fiena dah survey rate button badge dalam rm 2.50-rm 3.00 perpcs.. so carilah yang berbaloi.. ikut citarasa korang ok =)

Friday, May 3

Adab-Adab Isteri Terhadap Suami


Kehadiran suami di rumah merupakan satu rahmat kepada setiap isteri. Hanya isteri-isteri yang menderhakai suami sahaja menganggap kepulangannya suatu yang dibenci kerana dibebani dengan berbagai kerja dan tanggungjawab. Amat malang sekali jika ramai lagi isteri-isteri yang masih bersikap sedemikian. Hilanglah matlamat perkahwinan di mana isteri sebagai penenang dan penyeri rumahtangga. Di bawah ini dinyatakan cara-cara berhadapan dengan suami.

1. Semasa suami bercakap hendaklah isteri diam mendengarnya dan jangan suka menyampuk atau memotong cakapnya.

2. Bila suami marah hendaklah isteri mendiamkan diri, jangan suka menjawab. Sikap suka menjawab, bertekak dan menegakkan kebenaran sendiri akan menambahkan lagi kemarahan suami. Jangan terkejut jika suami angkat kaki meninggalkan rumah berhari-hari atau tidak mahu bertegur sapa dengan anda sebagai denda di atas kedegilan anda sebagai isteri. Sebaliknya, kalau suami kembali ke rumah jangan disambung atau diulang-ulangi cerita lama. Sambutlah suami dengan senyuman kasih sayang dan bersegeralah meminta maaf. Jangan kita tunggu suami meminta maaf dengan isteri, jatuhlah martabat keegoannya selaku seorang lelaki.

3. Kadang-kadang si suami sengaja suka mengusik isterinya. Bila dia menyakiti hati isteri hendaklah banyak bersabar, jangan cepat merajuk. Merajuk adalah sifat orang yang tidak matang dan seperti perangai keanak-anakan. Cuba kita perhatikan perangai kanak-kanak, mereka akan cepat menjerit bila ada sesuatu yang tidak kena tambahan pula kalau yang menegurnya itu ibunya sendiri. Sengaja dihentak-hentakkan kaki meraung sekuat hati meminta simpati dari ibunya.

4. Bila kuku, misai dan janggutnya panjang hendaklah segera dipotongkan (jika panjang janggutnya lebih dari segenggam). Pilihlah hari-hari yang terbaik iaitu hari isnin, Khamis dan Jumaat.

5. Jika dia berhajat sesuatu hendaklah isteri cepat bertindak. Bangun segera bila disuruh. Jangan melengah-lengahkan kemahuannya supaya tidak mencetuskan kemarahan atau rasa tersinggung di hatinya. Jangan isteri buat acuh tak acuh, hatinya akan kecewa dan menandakan isteri sudah tidak taat padanya.

6. Hendaklah memasak mengikut kesukaan suami bukannya ikut selera isteri. Kalau suami suka makan gulai kari atau masak lemak cili api, janganlah kita masak lauk asam pedas atau ikan goreng. Suami akan gembira bila seleranya ditepati. Janganlah pula ikan yang menjadi mangsa, diketuk lengkang-lengkung hingga hancur kerana meradangkan sikap suami yang mahu lauk tersebut dimasak mengikut seleranya sedangkan isteri tidak menggemarinya.

7. Apabila pakaian suami koyak atau tercabut butangnya hendaklah segera dijahit. Jahitlah dengan secantik yang boleh supaya pakaian itu kelihatan kemas dan cantik. Jangan dibuat sambil lewa kerana jahitan tersebut akan melambangkan peribadi isteri samada ikhlas atau terpaksa. Semua suami akan berasa bangga jika pakaiannya dijahit sendiri oleh jari-jemari halus isterinya, sekurang-kurangnya dapat menampung ekonomi rumahtangga.

8. Sentiasa sediakan barang-barang keperluan di dalam poket baju dan seluar suami iaitu sikat, celak, cermin kecil, minyak wangi dan kayu sugi. Tidak menjadi kesalahan seandainya si suami menolak segala persediaan tersebut tetapi sekurang-kurangnya sediakanlah minyak wangi dan kayu sugi.

9. Bila bertembung kehendak suami dan anak-anak, dahulukanlah kehendak suami, begitu juga dengan kehendak ibu ayah. Sekiranya suami ingin dilayan hendaklah ditaati meskipun isteri berada di dalam keadaan letih. Melayani suami merupakan satu pahala besar ke atas setiap isteri kecualilah jika suami kita meredhainya.

10. Apabila menggunakan harta suami ataupun duit yang hendak kita hadiahkan kepada ibu bapa maka mintalah izin darinya terlebih dahulu. Jangan beri dahulu kemudian baharu diberitahu kepadanya. Siapa tahu mungkin wang itu amat diperlukan sedangkan isteri sewenang-wenangnya telah menghadiahkan kepada orang lain, suami dapat pahala sedangkan isteri tidak dapat apa-apa. Sebenarnya meminta izin itu ialah sebelum melakukan sesuatu tindakan bukannya setelah perkara itu berlaku diberitahu. Ini silap sebenarnya tapi kes-kes seperti inilah yang sering berlaku di kalangan para isteri.

11. Sentiasa berada di dalam keadaan bersih dan kemas ketika suami berada di rumah. Isteri hendaklah berada di dalam keadaan berwangi-wangian supaya hatinya senang untuk bersenda gurau dengan isterinya. Ketahuilah bahawa bersenda gurau antara suami isteri juga merupakan salah satu ibadah yang diredhai oleh Allah swt.

12. Air minum suami hendaklah sentiasa disiapkan jangan sampai dia minta biarpun sekadar air masak sejuk. Sebaik-baiknya sediakanlah minuman panas seperti kopi, teh atau susu. Air panas elok disimpan di dalam termos supaya memudah dan menjimatkan masa kita. Kalau boleh sediakan kuih-kuih ringan seperti karipap, cucur, bubur, apam ataupun biskut kering. Hal ini juga dapat mengelak anak-anak dari membeli makanan ringan di kedai yang tidak mengandungi zat di samping tidak terjamin kebersihannya.

Batas-Batas Aurat Wanita

Salam..

Sebelum cik fiena melangkah ke alam rumah tangga... haruslah perlu perkukuhkan ilmu lagi... yelah mana tahu tertinggal ilimu2 yang patut...

harini mencari info2 batas2 aurat islam =)
copy paste dari kak chik

Firman Allah SWT dalam surah Al-Nur ayat 31 maksudnya ialah:
"Katakanlah kepada wanita-wanita yang beriman: "Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan memelihara kemaluannya, dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang (biasa) nampak daripadanya. Dan hendaklah mereka menutup kain tudungnya ke dadanya, dan janganlah menampakkan perhiasannya, kecuali kepada suami mereka, atau ayah mereka atau ayah suami mereka, atau putera-putera mereka, atau putera-putera suami mereka, atau saudara-saudara mereka, atau putera-putera saudara perempuan mereka, atau wanita-wanita Islam, atau budak-budak yang mereka miliki, atau pelayan-pelayan lelaki yang tidak mempunyai keinginan (terhadap wanita) atau anak-anak yang belum mengerti tentang aurat wanita. Dan janganlah mereka memukulkan kaki mereka agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan. Dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, hai orang-orang yang beriman supaya kamu beruntung".
Menurut Baheis.islam.gov.my batas-batas aurat ialah seperti di bawah ni:

1. Aurat lelaki dengan lelaki dan lelaki dengan perempuan yang ajnabi ialah antara pusat dan lutut. Sebaik-baiknya hendaklah menutup anggota tubuh badan supaya nampak lebih sopan.

2. Aurat perempuan dengan perempuan Islam ialah antara pusat dan lutut manakala aurat perempuan dengan perempuan yang bukan Islam adalah seperti aurat perempuan dengan lelaki yang ajnabi (lelaki yang boleh dikahwini) ialah seluruh tubuh badan kecuali muka dan tapak tangan.

FAHAM KONSEP

Pada pemahaman dan amalan kakchik, nak menjaga aurat kita ini bukanlah susah. Insyaallah bila kita benar-benar mahu menjaganya, ia akan menjadi mudah. Yang memberatkan kita ialah ALASAN. Misalnya, ahli keluarga tak biasa tengok kita menutup aurat dalam rumah, TAKUT dipandang pelik, TAKUT dikata orang, MALU sebab sebelum ni kita biasa gitu-gitu je sebab mereka kan ahli keluarga, REMEH nak buat kerja rumah terutama bila di dapur dan segala alasan lagi bergantung pada situasi masing-masing.

Menjaga batas aurat ni bila kita benar-benar memahami konsepnya insyaallah kita akan rasa ringan melakukannya. Tiada bebanan atau kerumitan dalam hati walau mungkin ada kerumitan luaran seperti cemuhan, kata-kata sindiran dan lain-lain. Biarkanlah... orang yang tidak faham selalunya nak 'cover line' akan mengata orang lain.

Baiklah, Mula-mula sekali mari kita tengok siapa yang boleh tengok aurat kita berdasarkan ayat 31 Surah an-Nur kat atas tu. Mereka ialah:

  1. Suami
  2. Ayah kandung
  3. Ayah mertua
  4. Anak-anak lelaki kandung
  5. Anak-anak lelaki tiri
  6. Abang atau adik lelaki
  7. Anak-anak saudara yang lelaki 
  8. Wanita-wanita Islam
  9. Pembantu yang dimiliki (zaman dulu ada khadam tak boleh disamakan dengan pembantu rumah zaman sekarang.)
  10. Pembantu-pembantu lelaki yang tiada nafsu lagi.
  11. Kanak-kanak yang belum mengerti pasal aurat. (Kalau dia tahu beza, wajib tutup aurat).
IPAR-DUAI

Kalau ada abang ipar atau adik ipar lelaki, kita WAJIB TUTUP AURAT.

SEPUPU-SEPAPAT

Bila ada keluarga sudah pasti kita ada sepupu di sebelah mak dan di sebelah ayah. Lelaki dan perempuan. Bagi kita yang perempuan ni, sepupu lelaki adalah off-limits. Mereka itu adalah ajnabi yang sah nikah dengan kita. Jadi bila berada di kalangan mereka kita kena:
  1. tutup aurat sebaik-baiknya 
  2. haram bersentuhan seperti bersalaman, berpelukan dan seumpamanya walaupun kita sudah kenal mesra sejak kecil lagi.
KECUALI jika sepupu kita itu adalah anak susuan ibu kita. Jika begitu mereka juga adalah ibarat adik-beradik sendiri dan boleh melihat aurat kita. Cuma... pandai-pandailah kita menjaga diri. Dunia sekarang tidak seperti 10, 20 tahun dulu. Sekarang ini dunia nafsu.

BAPA SAUDARA SABIT

Iaitu suami kepada mak saudara kita sama ada sebelah ibu atau sebelah ayah. Dia juga bukan mahram kita. Jadi aurat tetap kena jaga dengan sempurna. Rambut kita dia tak boleh lihat. Tubuh badan kita juga sejak kita akil baligh, mestilah dilindungi dengan pakaian menutup aurat dari pandangannya.

TAPI, jika kita ni anak susuan mak saudara kita tu, maka bapa saudara sabit tadi telah menjadi bapa susuan kita. Hukumnya kini, dia seperti bapa kandung kita.

Thursday, April 25

Ape Keje SAYA

Salam

Hai semua asyik celoteh psl kahwein je kan skrg...

Harini mcm nak citer kerja cik fiena...
Cik fiena kerja sebagai Juruteknik Perancang Bandar J17 
Skop tugas lebih bukan memang lebih kepada GIS ; sistem maklumat geografi..
Nak Tahu selanjutnya ; buka website opis cik fiena... ehehhee...

Dibawah salah satu perisian yang digunakan ; 
salah satunya kemaskini data


macamnielah kerja yang perlu dilakukan setiap hari.... amacam..ehehhe
perlu menumpukan sepenuh perhatian sampai mata naik juling... wing!

"so..cik fiena memang ambik masa nak update blog.. adehh kalo memang banyak keje..itu je sebenarnya nak mention.. ehhehehehe..."

K. daa! tq dengar celoteh cik fiena... ^_^

Tuesday, April 23

Siap - Sedang - Tak Siap =)


Salam.. sudah lama mahu update... tapi byk pulak halnya..  semakin byk perubahan dalam pelan asal.. xpelah janji siap drpd jadual yang dah dibuat.. ehehehe =)

Pertama, kad kahwein dah print dan dah potong.. dah siap dah termasuk yg photostat..
total : RM55
*print free
*kertas beli kt popular
*guna tenaga ye potong


Kedua, sekarang menampal sticker TQ... pada penutup tupperware plastik.. sebanyak 1100pcs..
untuk doorgift.. reben bunga tak lekat lagi.. buat sticker dulu....
*sticker free
*print Free
*guna tenaga sdn bhd... ehehehe


Ketiga, bantal, toto, sarung bantal utk sedare mare/kawan2 dah beli.. (siap tulis nama lagi hak siapa...) sebab 2 kali akak cik fiena kahwein ade je bantal hilang.. sni hilang.. bukan nak berkira... tapi keluarga cik fiena pon susah.. dok kumpul duit beli... tgk2 dah xde.. faham2 je lah... =)

alamak;
*selimut xbeli lagi
*kipas perlu ditambah total (2)

Keempat,  xsiap lagi gift utk sape t/tgn guestbook..uhuhu...
adeh kene cari org tambahan tolong nie.... 
ehehhee..

K.BYE

Monday, April 8

Perubahan berkali2..STOP!

Salam, 

Hai... cik fiena dah tak tahu berape kali dok ubah2 baju belah lelaki nie... sbb baju biru belah lelaki nie heavy teramat... then xde saiz cik fiena.. then pegi suri idaman station 18... seronok sgt.. sbb kalo korang naik je.. 1 floor semua baju pengantin.. byk pilihan berbanding cik fiena pg byk butik yg cik fiena pg... cantik sgt.. then cik fiena dapat sewa baju rm 430 full aksesori... ehehehhehee =) BAJU BARU.. so cik fiena pilih warna pink belacan... okeh ke ngn badan cik fiena nie... tunggu dgn lihat je lah.... =)

~ape yang jadi.... merah (belah kakak FH)+pink belacan (belah FH) cantikkah gabungannya..? 

Wednesday, March 20

Jurukamera dah booking!

Salam..

Alhamdulillah... orang yang tangkap gambar dah book... sebelum nie cerewet sgt.. hambik ko cik fiena.. semua dah full.. bukan sebab cerewet ye cik akak semua.. tapi nak cari ikut bajet yang hado...uhuhuhu..
sebelum nie jumpa RM 800 (nikah+sanding+outdoor= custom album)... pegi tanya dah full... kecewa.. 

pastu berbincang dgn semua yg rapat ambik abang saiful, jurukamera parlimen kuala kangsar.. so tanya2 die je free.. cik fiena ambik die... tapi just ambik sticky album...

rm 550.00
153 - 4r, 

6 - 5r, 
5 -8r 
2 album stiky hitam.. 
1 frame 8r + 1dvd
+ campur rm 50 untuk 2 sessi hari berbeza nikah+ kenduri + outdoor.

total = RM 600

akak/ sepupu semua ckp ambik sticky pon ok... sebab custom album tue boleh buat sendiri je nanti... jimatkan duit utk selepas kahwin...! -so cik fiena dah booking!

ini contoh gambar abang saiful snap...
janji ade gaya..
^_^

ok. bye

Wednesday, March 6

Cadar Pengantin

As Salam

Belah cik fiena tak ade cadar pengantin beria.. cume beli yg simple.. sbb pakai cadar kain tekat warna merah.
ade opah sedare bagi suh pkai.. so memang suka.. zaman sekarang mana ade dah org pakai...
klasik-moden..
tak sabar menunggu hari tersebut.

ini cadar belah cik fiena... tapi selimut tak der lah...
mula2 lapik cadar ngn sarung bantal.. then lapiskan cadar tekat tue..
nanti dah ptg boleh simpan kain tekat tue balik after wedding.

ini cadar belah lelaki...tunang cik fiena yg pilih harga asal RM400 tolak disc0unt dapat RM180 macam tuelah.. atas satin dalam c0tton... =)
nak pegi KL jauh sgt... so bolehlah harganya.. berbanding harga kawan2 cik fiena beli sampai RM 300.. uhuhuhu..

*mula2 cadar belah lelaki pakai cadar mak cik die kahweiN masa 3-5 tahun lepas.. sbb masih elok.. tapi apabila baru2 ini masa tunang kakak die... diorang gunakan cadar tue letak dlm bilik kakak die..
see.. cik fiena malas nk ckp ape2.. tapi bila nak pilih baju utk sanding belah die amat payah lah... sbb kami nak pakai biru.. cadar tue pon warna biru... so cik fiena decide tukar cadar.. apelah sgt beli.. sebab boleh pakai masa hidup berumah tanggakan...*

^_^
seatle masalah...

Idea : Guestbook dan Kad KahweiN

Salam..

Fiena survey harga guestbook rate semua dalam 50 hengget ke atas... 
jadi buat sendiri senangkan..
cari dekat popular guestbook semua ade col0um jd cik fiena nak yang kosong so senang tetamu nak c0nteng2 macam2.. ehehheee..

pilihan beli buku sketchbook.. ade 20 pages.. kertas pon tebal..
harga slps disc0unt = RM 2.70

ini bila bukak buku..okehlahkan?! buku nie saiz A4..

Beli kertas 230gsm utk kad kahweiN..
ade 100 pages total kalo print dapat 300 keping kad kahweiN.. =)
harga selepas disc0unt RM 25
harga agak mahal lah... tetapi sbb nk print cepat sebelum 23 hb.. cik fiena beli je larh...
23hb mahu pegi rawang kenduri kahweiN member IKBN... 
so alang2 mahu edarkan kad kahweiN cik fiena.. yelah bila lagi mahu jumpa...
okehlah kot jemput sebulan awal? okeh tak?

bye.

Wednesday, February 27

Ohhh...kene laju2 nie....!

Salam..

Sudah lame tak update.. sangat bz dengan kerja dan bisnes Ibu Rumpai Laut.. siang bekerja.. malam pegi pejabat pos.. pos barang customer... setakat ini alhamdulillah.. amin...

step malam tadi pegi beli kain utk nikah lagi berape bulan je nie... cik fiena boleh pulak relax2.. ingt benda memain ke! (marah diri sendiri nie) hadui... *dengan pertolongan sepupu saya...(EJA) yang tak tahu sangat ragam kain nie... dapatlah beli sepasang kain L+P dekat nagoya! larik tema lagik! 

ikut kan nk peach biru tapi sepupu cik fiena cakap... "ang jgn ikut ang ja.. ang kene tgk kulit tunang ang jugak..!" hamcik ko fiena sebijik dia bagi...waaa! jadi akhirnya kami memilih krim gold.. tapi kain dia xsempat nak ambik gambor sebab sepupu cik fiena yang buat baju pernikahan kami.. hope okeh.. tak de masalah.. 

**Lepas balik makan2 stemboat di restoran anitas dekat area station 18... 

menu

bergambar tunggu makanan... encik tunang jadi tukang ambik gambor.. ehehhehee

excited!

rambang mata.... nak makan! nak makan!

inilah die sepupu cik fiena.. eja...
sanggup menolong bawak ke hulu ke hilir.. cik fiena kan xdak keta...

*alhamdulillah semua kekenyangan dgn hati gembira.. alhamdulillah..
seatle 1 bab! kain dah beli!
opsss! harga stemboat.. 3-4 orang RM 38.00

OK.BYe!

Tuesday, February 19

Checklist KAhWeiN

a)Catering -done! [Nida Catering]
1 - Nida catering
2 - Khemah
3 - Makanan Pengantin + tetamu
4 - Deco
(kakak sulung+ketiga uruskan)

b)PA system - done!
(abg ipar + kakak kedua uruskan) -ditaja kakak kedua

c)Pakej 1500 -done! 
[Kunang kunang Boutique And Studio]
1 -Pelamin frame
2- 1x Mekap
3- Baju nikah/ gaun
4- Sepasang baju L+P (purple pink)


d)Tambahan
*jurugambar nikah+sanding+outdoor
 - done! [Abang Saiful]
*mekap nikah
*kasut sanding

e) kain baju nikah  -done!

f)Kad KahWein
1- design -done!

2- print  - done!
*pihak P
*150 normal  - done!
*300 fotostat  done!
*pihak L
*150 normal  - done!
*400 fotostat done!

g)Hantaran Lelaki
1- Kasut -done!
2- Dompet & tali pinggang -done!
3- Sejadah  
-done!
4- Kain :Baju Melayu 
done!
5- Penjagaan diri - done!

h)Hantaran Perempuan
1- Kasut
2- Beg tangan-done!
3- Telekung -done!
4- Kain :Baju Kurung 
done!
5- Penjagaan diri -done!

6- Towel

i)Tambahan
1)Pinggan -done!
2)Tapak hantaran
3)Bunga (deco)

j)Urusan nikah
1- borang (dah ambik) -done!
2- Kursus Kahwein -done!
3- HIV test
 -done!
4- Akuan bujang

5- 2 saksi done!

k)Doorgift
1-Kerepek gunting @ kacang hijau - buat 1 minggu sblm big day
2- Gula (budak) - akak sulung taja
3- Goodies bag


l)Guestbook
1 - deco
2 - gift 50pcs terawal
3 - peralatan  -done!
4 - props -done!


j)khatam al-quran + nikah = 100pcs
1 - bekas telur
2 - duit
3 - yassin terjemahan

k)button badge

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...