Wednesday, November 28

Info : Perkahwinan Orang Melayu


Stage 1: Perkenalan (In a Relationship)

Merisik – wakil dari pihak lelaki (sama ada ibubapa ataupun pakcik) pergi ke rumah ibubapa perempuan untuk bertanya sama ada dia dah berpunya atau belum. Barang yang disediakan ialah cincin belah rotan dan hadiah.
Stage 2: Peminangan (Engagement)

Meminang - rombongan dari pihak lelaki akan pergi ke rumah pihak perempuan untuk meminang iaitu untuk mengikat tali pertunangan. Mereka akan membawa tepak sireh dan secara tradisi ada acara membalas pantun. Sekiranya pihak perempuan bersetuju, maka mereka akan mengambil tepak sireh dan memberi sireh junjung.

Acara berbalas dulang hantaran juga diadakan pada majlis pertunangan ini. Selepas itu ada sedikit jamuan untuk rombongan dan keluarga pihak lelaki.

Daftar Pernikahan (Registration)
Proses pendaftaran mungkin sedikit berbeza mengikut negeri. Antara dokumen yang perlu disediakan termasuklah sijil kursus pra-perkahwinan yang sah, ujian saringan HIV di klinik kerajaan, dan salinan kad pengenalan dua orang saksi.

Persediaan (Preparation)
Persediaan ini disusun mengikut keutamaan dan kepentingan (urgent and important). Kalau buat di dewan, kena tempah awal seelok-eloknya 12 bulan sebelum tarikh nikah.
Antara persediaan lain termasuklah menempah untuk katering, baju pengantin, berkat/cenderahati atau door gift, kad jemputan, jurugambar, pelamin, bilik pengantin, sistem PA, DJ, emcee, silat, kompang serta karaoke atau live band.
Stage 3: Pernikahan (Marriage)

Akad Nikah (Solemnization) – biasanya diadakan di rumah atau masjid. Pihak lelaki perlu menyediakan mas kahwin atau mahar serta cincin kahwin. Selain itu perlu menyediakan wang untuk membayar khidmat pendaftar nikah dan saksi. Selepas itu biasanya ada jamuan ringkas.

Berinai
– antara adat orang Melayu dimana pengantin akan bersanding secara bersendirian untuk mengelakkan rasa gemuruh ketika bersanding berdua nanti.

Kenduri Kahwin – ataupun dikenali sebagai Walimatul Urus (dalam bahasa Arab yang bermaksud jamuan makan para pengantin). Antara adat yang terlibat ialah persandingan, menepung tawar dan makan beradap. Selain itu pengantin hendaklah memastikan perkara-perkara yang dirancang berjalan lancar.

Sambut Menantu – iaitu kenduri perkahwinan sebelah pihak lelaki. Hampir sama dengan sebelah perempuan cuma berlainan tempat.

Ziarah (Visit) - menziarahi keluarga terutama datuk, nenek, pakcik, makcik kedua-dua pihak untuk memperkenalkan pasangan.

Berbulan Madu (Honeymoon) – bercuti dan melancong berdua-duaan.

credit : adlankhalidi

Idea : Draft Kad Kawen

Salam,

Sebelum dengan selepas edit... perasaan tak gambar first tue xde tgn... jadi cik fiena edit dalam adobe photoshop TRY n ERROR je.. hasil nya jadi mcm gambar kedua


Gambar yg menjadi rujukan cik fiena (sebelum)
Selepas edit.. amacam okeh x?
habis semua kena edit gambar dalam guestbook n TQ tag doorgift..

*
*
 Ini kad kawen lipat dua ye org paggil xtaw lah.. saiz pon try n error.. alhamdulillah jadi. saiz ikut kad kawen kawan2 ukur and edit dalam powerpoint..
sebelum nie buat kat adobe photoshop.. 

Pilihan Pertama 
Muka depan

Isi dalam memang cik fiena nak simple2 je

Lokasi Majlis

 Pilihan Kedua
Ini saiz same je.. tapi buat kad sekeping depan belakang.. 
pakej nk jimat je.. ehehhee
Terang dan jelas

muka depan

Lokasi Majlis

So, ape pendapat korang pilihan pertama 
ke kedua.. ???!
my housemate pilih no 2... saya pon suke.. simple-jelas-nyata.. eheheheh

Pilihan Ketiga
same je kad sekeping spt pilihan no 2
ke padat sgt?


Entry berkaitan : Sini

u/p : nak kartun wedding nie email fiena.. sbb fiena pon ambik just edit je... =)

Monday, November 26

Idea : Draft lagi guestbook

Salam,

bila idea dah mencurah2 ini lah jadinya... asyik tumpu yang nie saje..ehehhee.. sbb minggu lepas buat entry yg sama tapi kali nie design lain sikit.... entry minggu lepas


muka depan 

kt sini buat next.. yelah tak semua kita jumpa kan mse sibuk wedding.. 
jadi cik fiena tambah ikut citarasa sendiri... ucap terima kasih ke?

gambar kartun dah tukar lain..  so sini utk ucapan.. 
just buat kosong sbbnya saiz buku nie saiz A4 cik fiena buat.. =)

same mcm entry lepas... 
utk t/tangan yg mana mls nk tulis menulis nie kannn...

ini nak tulis ape yek??? penghargaan ke?
ke kerjasama????
nak tulis pakej mana kita ambik semua,,, so mcm info jugaklah...
ape pendapat korangggg????please

ini saya buat sendiri.... ok.. boleh x?

yang tinggi tue nak buat penanda buku.. 
buat penghargaan kpd sape yg tulis guestbook saya nie??
boleh??  
dan 1 lagi yg petak tue.. TQ tag utk doorgift... 
amacam okeh x???

credit picture kartun dari seorang blogger.. cik fiena search google.. jumpa2 terus ambik je....


u/p : tolong beri pendapat mana better entry yg lepas ke kali nie????? (^_^)



Friday, November 23

Idea : Guestbook

Salam.

Hari2 search pasal weeding mata pun dah naik juling dah...berpinar2... cari konsep2 pelamin, baju nikah, deco bilik tidoq.. macam2 lah... ohoiiii..

sekarang buat guestbook.. dapat free template dar b2b... click sini

why buat cepat? sbb tgh ade idea kan... nanti tangguh2... baru lah kelam kabut.. so buat terus.. tapi cik fiena tambah n tukar pe yang cik fiena suke.. ehhehehee....

ikut kreativiti sendiri lah ye..


helaian depan ok.. lepas cover.. okeh x? ehehhee...

isi2 cik fiena pikiaq2 lagi nak buat macamna.. 
tak nak buat yg mcm b2b yg sediada.. nak ubah sikit...

pilihan pertama 
1 petak 1 orang yg bagi ucapan.. 
so kemas je.. xdelah conteng sane conteng sini..

pilihan kedua
tak semua nak buat ucapan so dorang leh tandatangan je..
so kira diabadikan juga lah kehadiran mereka.. =)

pilihan ketiga
kosongkan saja.. so conteng2 ikut kreativiti tetamu yg dtg??
urmmm

pilihan yang jadi :NO.2
lagi satu pilihan????
1 ATAU 3????
urmmmm
masih terpikir-pikir,,,


nota : cik fiena buat 5 helai ayat romantic words+pic ngn tunang dan dibahagikan sub2 nanti... agak2 mcmne yek? boleh imaginasikan x??



Monday, November 12

Tarikh wedding VS Persiapan

Salam,

Wahh lama cik fiena tak ngadap blog.... uhuhu... sebenarnya pening.. ape yg nk cik fiena nak buat dulu nie.... jenuh pilih tarikh wedding... PERSIAPAN??? aduhaiii.. xtahu nak mula yg mana...

Tarikh wedding
(mak mr.tunang ckp xleh buat bulan 3.. 
sedara die kt KL buat majlis jugak... mcmne?)
mak kita buat bulan 5- okeh x? (muktamad??.. masih belom)
fening lalat kembali...haishhh..

ate.. mak ckp bulan 6 xboleh anak kawan mak kawen.. deme dah cop tarikh tue...
nanges je.. xpelah ckp kt mak buat start mggu cuti sekolah.. okeh dak?
cik fiena : ce mak tnya kawan mak ade same ke? kt imam masjid ke?
mak : nantilah awal lagi... nanti baru tnya
(nanti kalo ade same lagi mcmne?)

Persiapan?

tgh cari2 design2 utk bilik pengantin..
kain kena tambah sikit lagi...
purple je?
cadar katil? kena tgk katalog.. 
kt mana murahhh sikit... ???!
uhuhuhu




yang ini contoh pelamin.. 
tapi cik fiena nak ambik contoh :
tabir belakang nk pasang
dekat dalam bilik pengantin...
amacam okeh x?

Baju bukak hadiah?

dah beli warna hijau turqoise...sepasang kt kamdar... dalam rm 72..
okeh x ke mahal? sebab ambik kain yg ade light2 sikit..
lagi 1 kain masih terpikir... sbb mr tunang nak warna hitam!! adehhh...

rasenya nak tukar plan baju tue pakai masa bila?
mgkin waktu lepas wedding belah ptg...kan
tggu dulu...pikiaq mcmne..

^_^


Monday, November 5

Idea WP : Pilihan Warna

Salam,

Walaupon tiada penetapan tarikh.. cik fiena nak buat persiapan awal sebelum dapat tarikh sebenar. (tapi majlis memang buat tahun depan)

Sekarang mencari2 warna2 yang akan digunakan nanti.. 

- 2 baju kurung untuk majlis bukak hadiah pada sebelah malam
- tema kawen... dah ade senang nak cari barang2  utk persiapan nanti

[gambar nie just hiasan je =)]

 Warna Biru - belah lelaki - majlis bukak hadiah.. 

Tudung akan di matchkan dgn selendang masa tunang. 
so dah jimat dah..
entry gambar tunang : CLICK SINI


Warna Hijau Turquoise - belah perempuan - majlis bukak hadiah

Tudung pakai warna ape ye?
- nak beli tudung bawal =)

hijau turquiose ke?

off white/ cream ke?

urmmm.. untuk tema kawen nanti... masih pilih2.. setakat nie..
cik fiena pilih 2 warna nie,,

Belah perempuan
baju pengantin warna purple

Belah lelaki..
baju pengantin kuning??

amacam2??
asyik2 grey..grey..grey...
itu je yg nampak... ^_^

nikah???

warna peach... ehehehe...

Total persalinan?
5


Friday, November 2

Free Bubble Talk/ Props

Salam..


masa tunang aritu buat semua benda nie... yelah benda dapat pon free.. jadi hari nie saya berikan idea2 kepada kawan2 yg perlukan... 



paper saya gunakan kertas warna, printer, mesin fotostat terus dr komp.. ^_^



Props cik fiena print A4 tetapi 1 A4 ade 2 picture... saiz A5 ke B5.. xpastilah...



Bubble Talk saiz A4


PROPS














BUBBLE TALK











BUBBLE YG KOSONG
(manelah tahu korang nak buat ayat lain dari yang lain.. ehehhe)




Selamat MENCUBA! =)



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...