Wednesday, October 31

Draft Kad Kahwin

Salam,

Over kannn.. baru tunang nk buat macam2... lagi gediks sebab nak buat kad kawen... memang dulu2 dah berangan nak buat kad kawen sendiri... just simple pon dah okeh... ehehehhehe...

dulu dah buat sekali... complete siap cume perlu masukkan pihak lelaki dan tarikh je? yelah tgk kawan2 kawin buat kad sendiri... pastu excited lah terus buat sedangkan mase tue single mingle lagi... tapi yang sedih nye.. dah hilang sbb terformat pendrive... geram...! penat taw...

Nak buat macamne kan.. mungkin ade lebih baik... sebab tadi jumpa software negara org omputih buat invite orang.. so godek2... wahhhh! saya suka sangat.. terus buat nak buat kad kawen.... jom tgk2...



Suka sangat yang nie... ehehhee... simple je...


more loves... sweet



yang nie p0n suka.... ehehhee

semua nampak simple dan nice je...yang nie semua dapat free dr software omputih je.. just pandai2 lah kita nk buat macam mana... cik fiena ambik yang tak tulis ape2 (kosong)... pastu edit dekat photoshop... ehehehhee...

so... siapkan awal2 leh pikiaq benda lain.... cume peta nk buat dlm Autocadd.. ade yg lg simple tak nak buat gune software ape?? boleh bagi cadangan?

nota : tengah edit kad kawen kt photoshop.... nanti dah ade tarikh baru nak tunjuk... uhuhuhu

Tuesday, October 30

Preview : Gambar-gambar E-Day

Salam,


Gambar dekat cik fiena tak banyak so ini sahaja yang ado...



Masih tengah bersiap-siap...



Dengan org KUAT dan kesayangan saya iaitu MAK cik fiena..
LOVE u mom! (nanges)


Berdebar- debar menanti pihak lelaki datang.. copatlah.. dah panas nie...
janji melayu katenya... ehehehhee ^^^


Bersama kawan opis ; hajar dgn kk zura
sepupu yg hadir ; eja dan kk nani, kk along (xde dlm gmbar)



bila dipanggil untuk sarung cincin... cik fiena xnk keluar.. takut sgt waktu nie... aduii.. pggil hajar sih teman die malu.. jd opah tarik tgn ke depan (ruang tamu).. memang berdebar.. kejang je perut, maluuuu rase nak larikkk je... ehehhee... tibe2 akk sepupu ckp "ko xnk tunang ke dok geleng2 kepala xnk ke depan?!"
(Tuhan je tahu rase hati nie..)
selepas sarung cincin kena makan sireh.. menjerit nk mintk tolong saya xnk makan...(dlm hati je lah)
tetapi alhamdulillah selamatlah bakal mak mentua (ecececeee) xletak kapur..  die sehati je ngn cik fiena... ahahahha... xlebur le lidah cik fiena nie... ehehhee
cuma perlukan air utk menelan sireh  tue... uhuhuhu
ayat opah "makan sireh telan terus.." 
mana mau nya.. punya lah lipat besor2.. macammane?hheehehehe...
lagi satu keluarga pihak lelaki salam2 bagi duit..mcm pelik? ape nie? ape dorg bg sampul2 nie.. punyalah blurr... lepas tue barulah taw adat katenya.. nyaris opah suh bg die pegang waktu salam2 tu... memahami sungguh lah... ehehe.. ^_^



Laju2 ambik bubble talk... YES! I'm taken.. ehehehe


Gediks je gambar nie... EUUWWW... ehehehee..


Inilah en. tunang saya...
die yg memahami saya... doakan kami ye...!


Kami memang xpandai nak berposing2 bagai... nak senyum pon susah.. 
sebab kami reti ketawa je.. macammane lah...nk bergambar?


gambar nie paling suka...


Kawan 1 IKBN Dusun Tua... kawan sebelum cik fiena masuk poli dulu...ehehehe
BFF : Along dgn B...
yg memahami sentiasa..


Last.. org yg paling akhir dtg.. BFF sek. men : Nor...
yang gile bersama di waktu dahulu..
cik fiena digelar.. si garang.. garang ke?
mase nie dah penatt sgt.. tgklah muka mcm ape dah... ehehhee...

*
*
thx kpd semua..
doakan hubungan kami ke jinjang pelamin.. insyaallah...

*
*

Nota : thx to kk along sbb tolong menangkap gambar kami... ^_^


Monday, October 29

Preview : Laju2 buat..majlis dah dekat

Salam,

Persediaan lagi 1-2 hari sebelum majlis pertunangan di langsungkan...


menambahkan lagi pin tudung.
buat sendiri sbb boleh c0lour yg kita suka..
motif nak bagi kt kawan2 mama n sedare mara... 
xde ape2 nak bagi.. just ini yg termampu...



gunting2 kotak... nak buat bubble talk dan props,
mase nie dah pukul 12 tgh mlm buat.. siyes penat sgt...
jari2 nie sakit dok gunting2 kotak... ^^



hasilnya... jari yg sakit pon dah tak sakit.. 
senyum sorang2... harap kawan2 happy...nanti


Mini pelamin buat sendiri je..
beli kain satin putih dlm 9m = RM 26.10
bantal pink, 1 = RM 7.90
sarung bantal biru mahal dlm berbelas.. beli guna vouncher... 
bunga merah+biru buat guna paper crepe - campur dgn bunga plastik putih
pasu bunga beli, 1 = RM 4 lebih
paper wheel pon buat sendiri
selebihnya pinjam..
(^_^)

inspirasi buat mini pelamin paper wheel : click sini



Selamat Sudah ^_^

Salam,


Alhamdulillah selamat sudah menjadi tunangan kepada seseorang.. majlis yg amat simple tapi amat bermakna  buat cik fiena sekeluarga... 


ramai tanya berapa belanja?  

jawapan : ntahlah... ehehhee.. (rahsia)

berapa lama ikatan?

jawapan : tidak pasti lagi.. ehehehe..(okehlah dr no komen?)

Baju nie buat sendiri ke?

jawapan : yup buat sendiri..(tempah) jahit akak cik fiena yg sulung jahit

yg lain2?

tengok cincin.. (mcm biasa lahkann)

kenapa xpilih cincin batu?

jawapan : cik fiena xsuka takut tertanggal nnti... ehehhee.. bukan ape lagi takut batu tu calar balar... (ape punya jawapan da? ahahhaa)




Wednesday, October 24

Preview : Tudung/ Shawl Tunang

Salam,

Menghitung hari majlis pertunangan.. berdebar2 plus risau.. sempurna ke majlis nnti... boring ke nanti...  think positif fiena!

aritu sembang2 nk buat tudung sendiri... last2 beli juga.. emmang tak sempat.. so beli tudung online je dkt FB.. alhamdulillah~


Testing tudung.. okeh tak? 
tudung dah biase2 je.. kalo korg tgk..
 so era tudung nie dh habis dah... xpelah..
nak beli dkt Radiusite selalu sold out..
jadi beli kt Beautiful Hijabs
harga termasuk postage = RM 85
(tudung nie dah beli bulan lepas..)



Ini contoh tudung.. warna yg cik fiena beli soft pink..
beli bulan nie..
okaylah cantik..kemas jahitannya...
Harga RM 63 termasuk postage.

Majoriti tudung yg cik fiena nie.. semua online dan pilih memilih mengikut kemampuan... yelah walaupon kurang 2-3 ringgit pon dah berbaloi.. duit jugak tue.. cik fiena bukannya kaya sgt.. so tudung gambar 1 nie nnti nk simpan buat veil... gambar tudung 2 boleh bt nikahkan... so nnti terpikir2 yg bersesuaian dgn baju nikah... (insyaallah) so xde lah membazir kan... (^_^) -guna pakai balik... 

Entry berkaitan :


Pengunjung dtg tiba3..

salam,

ehehhee.. motip apekah tajuk entry tue?  sebenarnya arini cik fiena hari ini melihat analisis pengunjung2 blog cik fiena di akaun blog dan nuffnang. wahh... bukan menarik mengenai bape org pengunjung.. ini nak melihat ape yg pengunjung dtg mengenai apa? rupanya2 ramai search psl pelamin, tunang, ini mesti mencari idea2 mcm cik fiena jugak kan... ehehhee...

cik fiena pon search blog B2B utk mendpatkan idea2 utk merancang majlis akan dtg tapi utk tunang lah.. ehehhee... (bt setakat ini)

jom terjah ;


akaun blog (google)


akaun nuffnang

cik fiena suka sangat sebab ade yg sudi menjengah blog yg xseberapa ini.. dan update pon sikit2 je... alhamdulillah... so jgn lupa search2 lagi ye..




Bahana Acai Beri Slimming World

Salam,

Gediks tulis slimming world.. sekarang popular produk acai beri nie... kt FB, wahh teruja juga cik fiena nie.. yelah sape yg tak nak kurus kan... tapi cik fiena search dulu khasiat, kesan2.. so hold dulu... pikiaq dulu.. sebabnya terjumpa artikel mengatakan ade seorg wanita dah meninggal disebabkan makan acai beri nie...

sebab acai beri nie ade racun.. memang elok utk kesihatan dan pastikan ade kelulusan KKM..

so harini paper Metro menyatakan "Produk acai beri beracun"


IPOH: Ada produk kesihatan di pasaran yang didakwa dihasilkan berasaskan buah istimewa, acai beri dikesan mengandungi kimia beracun sibutramine selain tidak berdaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).
Setakat ini, tiga produk berasaskan acai beri disahkan mengandungi racun berjadual itu termasuk jenama ABC Acai Berry Soft Gel, Acai Berry Dietry Supplement dan Acai Berry Slimming Herbal.
Lima lagi produk acai beri iaitu Acai 1000mg Soft Gel, Acai Berry Detox, Acai Berry Extreme, Acai Berry Pure dan Acai Supreme Plus pula didapati dibawa masuk secara haram dan tidak berdaftar dengan KKM.
Kewujudan bahan kimia berjadual dalam produk berkenan dikesan hasil ujian makmal terperinci dilakukan pakar Bahagian Penguat Kuasa Farmasi (BPF) KKM sejak beberapa bulan lalu. Selanjutnya.. click sini

takutnya.. antara yg cik fiena seacrh google gambar2 yg berkaitan :



ABC Acai Berry Soft Gel


 Acai Berry Dietry Supplement



Acai Berry Slimming Herbal.

Sumber gambar : google

cik fiena ade terbaca status org yg jual di FB.. die ckp klo beracun asal boleh preggy customer die.. (first anak).. (buat ayat sendiri yg cik fiena paham lah)

berbalik dr ayat cik fiena die ade kebaikan dan keburukan.. so better hati2 sblum terkena so racun acai beri nie membunuh secara senyap like kanser.. pada pendapat cik fiena..

nota : ayah cik fiena meninggal sebab kanser so.. takut sgt.. hati2 je skrg nie..




Preview : Bunga Kertas Again!

Salam,

Apesal tajuk diatas.. again! ye byk kali dah update benda yg same..ehehhe.. tp nk tunjuk bunga utk pelamin.. xbeli bunga plastik.. nak try bunga kertas... hope okeh apabila dah gubah nnti (my sis tolong gubahkan)..


(credit pic; google)

beli pasu sederhana RM 4 something...(beli 2 pasu),
pasu mcm mcm nie... beli kt pekan k.kangsar.
tak tahu lah mahal ke tak? sebab first time nak buatkan..


Bunga yang dah siap (cuma x lilit lagi je) 
nak masuk dlm kotak supaya xpenyek2 bunga tue.. =)
gabung colour biru dan merah..
xtawlah ape jadi.. tggu lah bila dah siap gubah... urmmm..
risaunyer..

Tutorial : click sini


nak buat bunga tangan. tapi xjadi... uhuhuhuhu..
gabung colour kuning dan purple..
harini search lagi tutorial buat bunga tgn guna paper crepe... 
uhuhu..

*
*
bye





Preview : Bubble Talk

Salam,

Amacam sehat tak kengkawan... last minit buat bubble talk/props.. godek google cari mencari... dan pertolongan akak sepupu telah memberi cetusan idea nak buat bubble talk..ehehhee..

terpikir jugak.. tak over ke? tunang je pon... risau juga.. tapi bila memikirkan kawan2 cik fiena yg suruh buat.. dorg nak bergambar2 why not buatkan je.. sbb cik fiena xde gift sesiapa yg dtg majlis nnti.. so bagi dorg happy dan enjoy majlis nnti.. hopefully...


Buat lidi utk bubble talk/props
ambik reben just guling kt lidi je.. =)
(sorry gambar senget)


Bubble Talk
Just guna paper A4 yang berwarna fotostat je.. 
(dr komp. terus fotostat)


(sorry gambar senget)


Props 
Guna A4 putih sebab dah berwarna 
(guna printer HP laserjet)

Nota : nnti saya update tutorial/ hardcopy bubble talk/props untuk korang kalo rase2 nak buat okeh (^__^)

~klo utk wedding p0n ade.. tapi byk lg drpd cik fiena punya lah... kalo tunang simple2 je.. 

Email : fienashahairi@gmail.com





Friday, October 19

Tutorial : Bunga Kertas

Salam,


Hai kengkawan arini cik fiena kongsikan cara nak buat bungan REAL ok.. ahahhaa.. klo ikutkan nampak mcm xcantik je.. tapi bila dah banyak2 buat cantik pulak... geram je... bertambah pula klo korg tgkap gmbar.. mmg REAL bunga.. 

Setakat nie buat kawan2 semua kata cantik.. Happy sangat.. nnti nak buat lebih, bagi kt kawan2 opis... ehehhee... dorang beri semangat, cik fiena berikan penghargaan.. Insyaallah semoga tercapai... ape yg cik fiena buat... ^_^


Selamat MENCUBA! ^^
ikut saje tutorial nie.. klo xfaham... 
cik fiena bg smpai paham.. =)


Wednesday, October 17

Preview : Draft "Handbonquet Paper Crape"

Salam,

Malam tadi melakukan satu percubaan membuat bunga.. tapi xtahu lah jadi ke tak? tapi budak rumah cik fiena kate cantik.. happy sgt... (^_^) sbb TRY n ERROR!  ingat2 cara dalam kepala je.. itupon tgk minggu lepas sumber carian google.. ~alhamdulillah...

Paper Crape beli di mydin bersama Paper2 nak buat Paper Wheel... jadi boleh bunga tangan mase tunang.. bertambah2 idea nye nak buat... over tak kengkawan...? bubble talk pon in progress... aduhhhhai... ?

tolong beri pendapat....?





Model : Hajar dan Anis..
Ape lagi kan... ehehhehe... comel je muka masing2... =)

Nanti baru upload tutorial utk cik fiena sendiri dan kengkawan blog... 
blog nie mcm external/ pendrive jugak... ehehehhe..
*
*
Entry Berkaitan :



Tuesday, October 16

Preview : Paper Wheel - Done!

Salam,

Bertungkus lumus buat... kadang2 boleh dijadikan hangat2 taik ayam.. tapi apabila kita sudah memulakan msti menyudahkannya dengan baik.. ehhehee.. cantik ke tak tolak ketepi... ehehhee... 

Hasilnya ? dengan pertolongan kawan serumah hajar membantu... siap jugak... (walaupon sangat letih baru balik kursus petang haritu.. malam tue kerahkan juga tenaga bagi siap paper wheel ni)

Entry berkaitan :  Kursus-Kursus


wah nampak sgt selerak ruang tamu umah nie.. ahahhaaa... kucar kacir jadinya...

Ini 80% siap.. ehhh yeke... hentam jelah... ahahhaa...  campok2 je bagi gam kering dulu

Alhamdulillah siap jugak akhirnya... (^______^)
waktu nie mata dah terkatup2... uhuhu.. letih xhabis lagi... ehehehhee...

Cik fiena guna pembalut hadiah yang kilat-kilat.. harga xhengat? resit dah tercampak2 mana2 dah... xpe nnti nk sediakan buku khas lah utk bt persiapan ni.... ehhehehe.. =)

Entry berkaitan :  Tutorial Paper Wheel


Friday, October 12

Kursus : Hotel INSTUN


Me, Hajar and patung busyuk ajar.. ahahahaa.. =)
Salam,

10-11 Okt. 2012 kursus di instun.. tapi cik fiena and the geng pegi 9 okt petang... why pakai baju kurung? kami diarahkan masuk kerja pagi smp lunch.. so ade rase sedikit sakit hati disitu.. spttnya tak yah masuk kerja sbb ade kursus tapi nak bt mcm mane layan je lahhh... =)

Tgk Entry Berkaitan : DISINI

OTW nak pegi INSTUN... Anis tolong snap pic.
Penginapan : Hotel INSTUN
Kemudahan : MACAM-macam ADA
Paling penting disediakan sehelai sejadah dan penunjuk arah kiblat... 
macam hotel Uolls.. ehhh dah mmg htel kan bukan hostel..

Bilik penginapan saya dgn anis
Kelengkapan yang ade.. dalam almari tu ada peti ais, iron, filter dan mcm2..

Bilik air dia.. luas, cume sediakan sabun buku mandian sahaja,
sila abaikan gambar saya di cermin itu ye...
Tapi serius cakap sangat ngantuk masa kursus.. bukan ape kursus tue basic yang dah tahu sbb pengawai2 opis dah tunjuk ajar.. tapi mana tak ngantuk yg penceramah p0n asyik baca atas slide je.. baik bg softcopy je.. leh bace dlm bilik... uhuhu.. next kursus 30-31 oktober nie.... uarghhh...

Entry berkaitan : Conteng2 dalam kursus


Kawan baru kami Akak Sha (tudung PINK) keje di kementerian pertanian.. comel kan!?
gila2 mcm kitorang jugak kesian die dapat kawan baru mcm nie.. ehehheehe

Nota : lupa nak cakap penginapan ini ade air-cond, kipas dan yang penting ASTRO.. ^_^


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...