Thursday, September 27

Tutorial : Bunga Kertas Kitar Semula =)

Salam..


Bahan : gunting, lidi, gam double tape, gam lilit bunga telur dan gunting 
Hari nie so boring.. jadi saya mencari tutorial buat bunga.. hasilnya sgt saya suka... ehehehe.. boleh buat "hand banquet" for tunang uolls.. ehehehe.. tapi sepatutnya guna lidi buat cik fiena pakai pensil untuk mencuba dulu... ehehehe...
just guna pensil, kertas "recycle", gam plastik, gunting... itu sahaja.... ehehhee..

jom tgk hasil nya...




First trial... ehehehe... jadilah 2 kuntum.. ceria meja dah sekarang.. ehehe =))




Ini buat utk kawan2 tadi... dah buat byk2.. boleh jadi "hand banquet"... ehee.. nmpak comel pulak.. model kawan sblh meja.. ct norhajar....

*
*
Semangat sikit! ehehhee.. cik fiena bt bunga yg mudah2 je.... jadi disini cik fiena sertakan tutorial utk uolls yg mana mahu mencuba buat okeh.. kepada yang mencuba.. "selamat 
berjaya"..   (^_^)


Tutorial pertama


Tutorial Kedua


Credit tuto. by :-

Wednesday, September 26

Tutorial : Paper Wheel@ Kipas Roda

Salam...

Lepas mencari tutorial akhirnya cik fiena try buat menggunakan kertas recycle paper yang bersepah kt opis nie... finally.. first time buat menjadi sayang-sayangku.. happy... (^______^)

entry berkaitan : Mini Pelamin "Paper Wheel"

tapi sila guna gam yang tembak tue.. ye.. senang lekat... dan guna kertas jgn terlalu tebal...
thx kpd kawan2 yg memberi semangat utk buat benda nie.... ehehehe 

jom tgk ; 



so. apalagi kawan2 jom buat... xyah nak tempah2.. dah boleh buat mini pelamin ehehhee.. tapi kertas tue beli ikut warna nak anda nak.. ini just percubaan pertama cik fiena... ehehhee.. =))

nota : mengeletar jari2 tadi dok buat benda nie.. sbb terlebih excited... uhuhuhu.. aduyai.. masih lagi mengeletar......

Preview : Draft Mini Pelamin 'Paper Wheel'

Salam...

Dalam hati mcm2 nak... itu nak ini nak... uhuhu.. ntahlah.. bisikan demi bisikan.. last2 tgk mini2 pelamin comel2.. aduhai.. jadi sebelum mencari2 idea.. tanya mama dulu.. mcm mane kan... ayat cik fiena "mama acik nk bt mini pelamin.. tapi bt sendiri je... lagipun kwn2 ade tolong serba sedikit and bg idea" mama senyum and okeh je.. jadi dpt green light lah kan...

so langsir dah ade.. pinjam langsir kakak cik fiena yang sulung.. warna background biru cair and depannya putih.. langsir 2 panel yang belah depan tue.. ehehhee

and... raga hantaran pinjam member.. tp mmg dah siap gubah tp wrna merah lah.. xpelah..janji ader kan...

Jadi idea nak bt mcm nie je... tema pelamin biru+putih (colour langsir.. ehehhee) +merah (colour hantaran) + pink (colour baju) 






Cantikkan... so jenuhlah mencari tutorial buat roda kipas (PAPER WHEEL)... sekarang dah jumpa jom bt same2 okeh...

bahan2 : gunting, kertas, gam 

keperluan :

Saiz besar - 4 keping A4 paper

Saiz Sederhana - 2 Keping A4 Paper (Di potong 2 bahagian, setiap satunya)
Saiz Kecik - 1 Keping A4 Paper (Di potong 4 Bahagian)


credit tutorial : Jalinan CintaKU
inspirasi nak buat mini pelamin : Hanis Zulaika

Nota : selamat mencuba... saya tgh nak cuba jugak nie.. xsabar.... nak pegi cari paper ngn gunting awan malam nie... =)


Thursday, September 20

Cukup ke gaji RM 1500?!

Salam,

Kali nie kita akan membincangkan ISU GAJI... ehhehe... (wah blink2 mata..)

credit isu by amazingnara.com.


Persoalannya adakah cukup gaji sebanyak rm 1500? memang tak cukup kot... jimat pon mmg cukup2 makan je hujung bulan makan manggie.. (adehhh!!)

Kalo dah family memang tak cukup langsung! tapi klo pampers+susu tue rm 50 tue... pakai yg tak berjenama le kome oii.. nak bg cukup stok sebulan... nak shopping barang peribadi memang tak dapt lew... uhuhhuhu...
Tak kiralah bujang ke dah family.. yang si bujang nak tanggung family.. tolong mak ayah dan adik beradik lagi... 

So, penyelesaian sal duit nie memang tak akan habis punya ooo... 

Ok, mcm selalu cik fiena buat.. sediakan buku 555, tulis setiap bulan apa barangan patut nak beli.. dan catatkan anggaran harga tersebut...sebab kalo xde buku nie... tak sampai 1 hari dah habis dah duit gaji tue kan2.. ehehe..

Gunalah slogan "berbelanjalah dengan bijaksana"  =)



Duit Poket : Says


Salam,

Sudah lama cik fiena tak tgk SAYS.MALAYSIA.. amboi meriah sekarang blogger2 pr0mo2 benda nie kan... ehehhee... so semalam kodeng2 balik... yelah bt tahun bila kan... ehehhee.. lupa passw0rd bagai... ehehhee...

So TARAA! dapat jugak RM 1.80.. uolls..! ahahah.  gelak xhengat sebab dulu main2 je bt benda nie.. tak sangka dapat.. so sekarang nak berusaha keras.. nk buat balik benda nie... ehehehhehe.... (^_____^)

Siap buat tuto simple je.... ahahhaa... sikit2 p0n dapat le jugak... =)
Ape lagi cepat2lah buat iklan2 yang penting ada FB p0n dah cukup... buat iklan sana sini.. kene Usaha sikit lah kan... drpd on9 xdak wat pe2 kan... ehehehehe

Jom JOIN Says. Malaysia... make money be happy... CLICK SINI JER..!



Wednesday, September 19

Kenduri Kawen Opismate.. =)


Salam,

Kenduri kawen Penolong Pengawai IT ; Subari with Rosma
Alamat Lenggong... (xpasti sebenarnya kg ape)

Time otw syiok je ikut highway dr kuala kangsar-lenggong... bila smp persimpangan jalan masuk rumah pengantin.. adehhh.. kusss semangat mak! turun bukit terus corner tajam... adusss.. mcmlah cik fiena yang bwk! ahahhaa.. kwn yg bwk kite menumpang je... ehehhee.. selamat sudah pegi dan balik...

Jom saya kongsi2 gambar2 mereka....

Banner dah senget dahhh...

Antara yang pegi nie... besorkan hadiah ktorang bwkkn....!

Makan dulu.. dah laporrr sgt dah nie..

Budak2 laki ambik mknn.. semua nmpx nya laporr sgt dahhh..

Ice-cream vanilla RM 1.. sedap makan2 wktu cuaca panas2... ehehehehe..mcm budak2 masing2... =)

Inilah pengantinnya! SUBARI dan ROSMA.. dah selamat dah.. semoga berkekalan sehingga ke akhir hayat.! (^______^)

Taraa! ini hadiah kawen yg kami 1 opis bagi... beli di kedai romantika  dekat mydin meru, ipoh... cantikkannn! sweet sgt kawan2 cik fiena pilih.... 
*
*

Motif sgt tibe2 letak gamborr nie...ahahaha..! ini gmbar sungai dekat ngn rumah pengantin.. cantikkan pemandangan nie... tenang je tgk.. senang si subari tue.. ade mslh lepak sini je kann... ehehhee...


Tuesday, September 18


Salam,

Menenangkan jiwa tika mendengar lagu nie... cik fiena masih ada-NYA.. thx pada Najwa Latiff! =))



Lirik ;

Merenung ke luar jendela
Melihat kebesarannya
Mensyukuri segala nikmat
Yang dikurniakan di dunia


Kau berikan ku kekuatan
Tuk berpegang pada jalan
Walau penuh dengan cabaran
Ku tahu ku adaMu Tuhan


Kerna kau yang satu
Yang setia bersama ku
Dikala ku jatuh ku bangkit kernaMu
Ku tahu ku adaMu disisi ku selalu
Bantulah hambaMu mencari keredhaanMu


Ku tahu ku adaMu
Ku adaMu selalu


Kerna kau yang satu
Yang setia bersama ku
Dikala ku jatuh ku bangkit kernaMu
Ku tahu ku adaMu disisi ku selalu
Bantulah hambaMu mencari keredhaanMu


Ku tahu ku adaMu
Ku adaMu selalu


ku merenung ke luar jendela
Melihat kebesarannya
Walau penuh dengan cabaran
Ku tahu ku adaMu Tuhan


Dugaan datang lagi..


Salam,

Sedih beberapa hari ini.. belum lagi majlis tunang, ade yang busuk hati... bukan orang lain tetapi org yang ade kaitan dengan family cik fiena.. Cerita ini dapat tahu dari mak! sedihh sangat.. mak menjemput mereka datanglah majlis cik fiena.. pada tarikah sekian2..

ayatnya :

betulkah dah buat keputusan nak tunangkan cik fiena dgn boy tue?
tahu tak boy tue bukannya baik lagipun keluarga dia bukannya baik2 sangat...

jawapan mak untuk mereka :

insyaallah kalo dah jodoh yang dah ditetapkan... keputusan dari cik fiena sendiri untuk hidup dgn boy tue.. mak terima baik buruk boy tu.. 
(mak saya sudah tahu mulut2 org2 tersebut dr kakak2 saya sampai ke saya ade je yang tak kena di mata mereka)

Persoalan mama :

Sudahlah abah dah tak da... ape lah yang mereka tak puas hati dalam hidup mak dari abah hidup sampai sekarang.. sampai anak2.. anak2 sendiri mereka tak terjaga... (sebabnya segala aib anak mereka kami tak pernah nak ambik tahu walaupon org lain bgtaw psl diri dan keluarga mereka)

Ayat cik fiena :

Dari dulu dorang dah api2kan mengenai boy kat cik fiena.. tapi cik fiena ambik jalan mengenalinya lebih dalam... manusia yang berubah mengapa kita tidak boleh terima sbbnya cik fiena bukanlah sempurna..
"paling risau takut diorang jaja mengenai cik fiena dekat keluarga si boy tu.. sudah2lah wahai mereka2..)

Sayang Mak! sebab mempertahankan Achik.. (^^^)

Nota : Mudah-mudahan apa yang dirancangkan dipermudahkan.. Amin~


Friday, September 14

Checklist Kawenlah!

Salam,
Hai Blogger, macamna sehat ke harini? semoga korang sehat2 ok... (^________^)
Tadi dok asyik godek tenet.. untuk barang2 tunang.. jumpa cheklist SENARAI PERBELANJAAN PERKAHWINAN... wallah saya baru nak bertunang... tak kawen lg... TAPIkan terus download.. ehehe.. mana tahu nanti nak guna jugak... ehehhehee... (gatai noh cik fiena)

So checklist serba sedikit dapat membantu bakal2 pengantin okies... Disini ada 2 jenis senarai semak jadi pandai2lah korg tgk ok... ikut keperluan korang nak.. ok? (so sape yg nak.. silalah downl0ad.... =)) klo malas sgt nak download email fienashahairi@gmail.com mntx ok! (^_*)

Pertama :
Senarai-Bajet

Kedua :
Panduan Bagi Bakal Pengantin Kaum Melayu


Wednesday, September 12

Duit Poket : Heartbeat.My

Salam,

Dah lama tak jenguk akaun iklan promosi di blog nie.. ehehhe.. iklan2 nie semua free tp menguntungkan kita sbb dorg menumpang blog kita.. lg aktif blog kita lg byk kita dapat duit..sbb ramai org jenguk2 blog kita.. ehehehee..

Tapi salah satu iklan yg saya ade…???

Iaitu HEARTBEAT.MY

Dah naik jadi 48 sen… okeh lah tue dr xdak kan.. 
lagi pon klo perasan cik fiena xdelah aktif menulis 1 hari (3 entry) tiap2 minggu lak tue… ehehe..  
cik fiena tulis macam chipsmore…je kan.. kejap ade kejap xde… 



Jom sign up HEARTBEAT.MY.. buat duit byk2… ehehehe…

CLICK SINI


Preview : Tutorial Selendang Tunang

Salam,

"Kepala saya masih pening... ape pasai xtaw lah.. bangun tido rase mcm nk jatuh balik... uhuhuhuhu.. mungkin musim tak menentu kot.. pagi td gagah jugak lah bangun mandi n pi opis... urmmm.."

ehhh same ngn lace cik fiena punya.. cantik.. dehhh! =))
Entry sblm nie : Draft Selendang Tunang
Kelmarin, cik fiena jumpa satu blog mengenai cara bt selendang.. ari ni baru sempat godek2 blog tersebut... so sgt excited tgk hasilnya... ehehhee... aduhh.. mana satu nie cik fiena nak... arghhh... mcm nk bt sendiri lah pulak... ehhehee... xpe nak try lah+mntk tolong akak klo dah pening2 sgt nk jahit menjahit niekan... ehehhee..

JOM TENGOK
*
*
credit tutorial : CIL LIJAH
(copy-paste je)
*
*

Barang2 yang perlu di sediakan :

Alatan :
(Pencil edge cutting, patch lace with beads veil)

Bahan dan Material :
1m kain chiffon @ tulle bidang 60"
1/2m lace
Beads
Gunting
Kapur/Pensel fabrik

Cara :

Lipat dua kain bidang 60" pd bahagian bidangnye.
Lakarkan bentuk pencil edge seperti dlm gambar.


Then, gunting ikut lakaran


Disebabkan kain chiffon ni berbulu, kena anta jahit tepi kain kat tailor
kain tulle tak perlu jahit tepi pon ok...


Guntingkan corak2 pada lace atau border lace mengikut corak yg anda kehendaki


Buat design lace pada kain veil dgn cara cuba jaya...heh~
Jahit lace pd kain veil dgn jahitan sembat susup dan seumpamnya....(^^)


Utk lebih menarik, tambah manik mengikut kreativiti


Taraa! 
amacam..???
mungkin rase senang + susah...
tp hasil 
rase senang hati perut mak mengandung... ehehhee

selamat mencuba!
saya pun xcube lagi..ehehe

Nota : Jurumekap dah seatle.. akak booking kt akak Mary Kay Product.. 


Monday, September 10

Kursus INSTUN

Salam,

Sudah fening2 nak bt persiapan bertunang... dapat taw saya akan terlibat dengan kursus.. nyaris lah bukan tarikh tunang.. selamat bt majlis sekitar raya haji.. ehe3...

Kursus Pertama ;

Kursus Penggunaan Standard MyGDI
Tarikh : 10-12 Oktober 2012 (lapor diri 9hb)
Tempat : INSTUN

Kursus Kedua ;


Kursus Penerbitan MyGDI Metadata 
Tarikh : 30-31 Oktober 2012 (lapor diri xpasti lg)
Tempat : INSTUN

Tarikh kursus kedua nie yg fening.. nk mohon cuti 29hb sebab nk tolong mama kemas2 rumah... lepas majlis pertunangan nnti.. adehh... takut lapr diri 29hb tue nnti... bt habis cuti je mohon kalo separuh hari dok pi daftar kursus.. jadi relax dulu... tggu kptsn dr pengawai yg incharge.. uhuhuhu

Peta nk ke INSTUN

nota kaki : nak bawak bekalan makanan.. takut lapor tgh malam.. ehehehe... dgr citer INSTUN nie pendalaman sikit.. jauh dari jalan besor... so prepare TOPUP (ini wajib ok!), MAKANAN, PENJAGAAN DIRI, PAKAIAN, MY LAPPY, DLL

(^_______^)
senyum je larh suruh pi kursus.. insyaallah dapat ilmu yg bermanfaat...

Thursday, September 6

Review : Draft Selendang Tunang

Salam..

Selendang/ Tudung : Colour PINK
Veil : Colour PUTIH

setakat nie cik fiena xbuat keputusan nak veil ke x? sebab nya lepas asar ada kenduri arwah dan doa selamat... so mcm mls nak beria kan... nanti lepas tunang kena turun dapur bantu hidang2kan makanan kat tetamu.. rimas pulak nnti... urmmmm...??

kemungkinan buat upacara tunang sebelum asar.. tak pun 30 minit @ 1 jam sebelum... tak bincang lagi ngn opah.. (ketua perbincangan tunang tue nnti..)


Terpikir nak pakai selendang macam nie.. cantik! harga dia pon cantik! RM 80.. tapi berbaloi lah kot sebab manik die kan + tenaga kita pun tak byk keluar/ penat2 nk buat kan...

tp kalo sape dah ade boleh bg pinjam kan kt saya kan.. (^________^)..
Lagipun pakai sekejap je.. ehe3..

Bila search2 kt google mcm2 piihan yg ada.. salah satu yg tertarik sgt.. buat sendiri tudung/veil... ehehehe.. mcm teringin lah pulak.. macam2 lah cik fiena nie...

Link berkaitan : Tutorial Veil Nikah,  Veil yang simple

Cik fiena ade border lace warna gold yang tak guna lagi.. bli hampir 2 meter..beli kt jalan TAR bulan pose yang lepas... macam boleh juga bt veil @ buat selendang tunang sendiri... 

gambar border nie sebijik macam cik fiena punyer... ehe3
Contoh hasil veil: (credit pic by Diyang Azura
cik fiena ingat nk buat selendang guna kain chiffon macam okeh jugak kan... 
salah satu idea.. amacam???


Note : Terpikir nak buat sendiri je selendang tue.. simple dan tak payah nak keluar duit byk2 sgt kan.... masih pening nak pilih mana satu..... uhuhuhuhuhu..


Review : Kain untuk baju pertunangan

Salam,

Sebenarnya kain ni cik fiena beli setahun yg lepas.. baru bulan lepas beli lining warna pink.. ingtkan nak baju pegi opis ke kenduri2 kawen ke... ehehhehe... TAPIKAN alang2 nk tunang bt je terus baju nie.. okeh tak? malas nk cari2 dah..lg nk bt simple je.. so keluar duit buat cost jahit baju.. (dah cut cost kt situ dah..)

Ingat nk cari manik sikit kat ats baju nie... lgpun ade lebih jahit baju raya yg lepas... jahit sebutir secara terabur.. mcm mane? ehehehhee...

Entry berkaitan : baju raye 2012


Note : terpikir nak pakai selendang je ke? ke pakai selendang dgn veil.. masih tercari2 idea.... =))

Dugaan dari hari ke hari..


Salam,

Meniti hari menjelang hari pertunangan... adik cik fiena masuk hospital sungai buloh balik.. sbb bekas luka operation tue bernanah.. suruh pantang makan tp makan jugak.. (adik cik fiena no.6 baru 22thn...) sebelum dpt taw sakit ade tumor kene santau org... memang dugaan sepanjang 2-3 bulan yang lepas...termasuklah bulan ini...

Entry berkaitan : Siapa adik no.6?

itu kisah adik fiena.. ini my bakal tunang sakit pula.. detect sakit batu karang.. in case pagi td pi hospital ipoh... kata dtg balik 16 oktober.. jumpa pakar... aduhaii boleh pulak... mungkin first check detect sakit bt. karang kot.. bila check xdak... tue yg kene jumpa pakar... urmmm...

note : yang cik fiena nie xpegi2 lagi bt t/janji dgn doktor pakar mata... surat transfer dah dpt 2 bulan yg lalu.. bukan xnk pegi fokus pd masalah yg jadi sekarang nie... urmm... cdg nk ambik cuti 1 hari nk pi bt t/janji... uhuhu.. takut kene marah ngn pihak hosp. nie... uhuhuhu..

Entry berkaitan : Surat transfer hospital

Tuesday, September 4

Cancel!

Salam,

Mak ckp xyah buat.. byk duit nk pakai utk majlis besor nnt simpan je duit tue... so kawan-kawan xdelah mini pelamin.. ingt nk cri jurumekap je... aduh kt mana nk dapat murah2.. nie.. cik fiena dahlah xpandai mekap2 bagai nie.. ehehhee..

Perancangan tunang tue mak nak buat doa selamat sekali kenduri arwah.. perlu ke nk mekap2 sgt nie? ke tak payah..???! urmm.. =(

Note : nak cari tudung utk tudung tunang yg xyah pakai veil.. uhuhuhu... search g00gle sat..


Monday, September 3

Lagi 1 Bulan..

Salam 1 Malaysia

Tanpa berita apa2 tiba2 Cik fiena bakal bertunang pada penghujung bulan 10. Jadi sekarang masih tercari2 idea.. nak sarung cincin dalam bilik ke pakai mini pelamin. (xde intro terus je serbu.. ahahah)

Adehh... mcm nk lain sikit nk pakai mini pelamin.. mcm kelam kabut je bunyi nya,, tunang pun buat simple2 tp mls nk angkut kawn2 lepak dlm bilik... ehehehe..

so survey je lah dulu.. tp hari mcm nk dekat2.. nntilah bncg ngn my mom dulu... ehehehe

baru je jumpa 1... dekat akak Amelia Amir


Contoh 1

Contoh 2

Mcm okeh jew kan.. simple je...ehehehe,,, (^_______^)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...