Friday, December 28

WP : Barang Hantaran 2

Salam..


Malam tadi pegi mencari tray hantaran.. warghh mula2 nak cari lagi polisterin 4 segi macam gombor kat atas tapi harganya rm4-4.50.. mahal jugak ye..cik fiena pegi kedai jalan kuala kangsar.. kedai buruk2 je.. Apalagi bincang2 dgn tunang macammana nie? cogak2 kat mane lagi nak cari? (dalam hati mahu KK Home Deco) urmm... last ckp... "jum kita pegi KK Home Deco.. try tengok pinggan lagi"

Perjalanan diteruskan utk membuat U-TURN.. sbb KK Home Deco seberang sinun... ehhhee.. bila sampai kt situ.. aik mcm tak de orang je... kosong parking.. ehh seram nak masuk je... tempat2 exclusive ke nie? urmm redah jelah.... masuk je terus pegi bahagian pinggan tengok2... cari pinggan putih RM 7.90 mcm B2B buat tue.. tarak jumpa looo... jumpa pon RM 29.90.. lari bajet nie... jenuh cari... jumpa pon dalm bakul troli kedai tu.. itu pon sepinggan je.. pusing balik cari and then end.. saya beli warna maroon... habis citer... mls nak pikir... tunang cik fiena yang pilih... so amacam?

mahu buat percobaan... ehehehe...

inilah pinggannya.. ade corak2 sikit di sekeliling pinggan..

try letak tunang cik fiena nye barang...
okelah.. but kene byk try n error deco nya nanti... 
tapi cik fiena rase.. xperlu byk bunga.. just 2-3 kuntum sahaja...

Harga Asal : RM 4.90/pcs
Beli 9 Pinggan = RM 44.10 
tapi dapat diskaun 30% taw.. 
jumlah keseluruhannya RM 30.90

barang terkumpul setakat ini.. ^-^

Wednesday, December 26

Renovate Rumah Mak

Salam,

Selama 3 hari p.cik fiena (adik mak) berkampung di rumah cik fiena..? buat ape? tolong renovate kan pintu rumah...ubahkan ke tempat lain.. kalo korang perasan entry yang lepas.. depan rumah cik fiena ade pembinaan longkang jalan raya.. agak bengang disini longkang tue xsiap2... bengangnya... mcmne nie dapat ke siap sebelum kawin.. haish... 


ini gambar sebelum renovate.. 

habis ruang tamu rumah... ape nak jadilah... penuh dengan debu.. 
proses pecahkan dinding rumah tue

dah pecah dah ruang pintu masuk rumah... 
eee.. sibuk arange nie... nak jugak masuk gambar....

pasang bingkai pintu... 
baju coklat : abg cik fiena (bujang lagi..ehehhe)
baju biru : p.cik fiena

taraa.. dah siap... tapi kena cari papan lagi tutup yg atas tue...
ehehhee..

keseluruhan : dah siap..
semalam jenuh mop..psg langsir bagai.. ehehhe
perasaan kabinet tue.. dulu pintu rumah kat situ... sekarang tak dah....

Siap dah 1 keje... raye cina nanti renovate lagi bah. luar lak.. 
pecah brenda depan.. ubah kat bah. pintu baru lak.... uhuhuhu... 
^_^

Nota : kene beli cat tampal yang pan yang berbelang2 tue... ehehhe..


Punyalah Malas.. : PerjalananKU

Salam.. ^_^


Gambar tanpa mekap : sememehnya saya... Ok Bye.

Thursday, December 20

WP : Barang Hantaran 1

Salam..

Semalam pegi sogo cari beg tangan untuk hantaran... rambang mata nak yang mana 1.. semua nak boleh.. cik fiena round  semua beg yang ade promosi dari jenama yang terkenal sampai jenama yang tak kenal hihihi... rate semua dalam RM 100 ke atas.. ade yang murah.. tapi tak terkenan di hati.. semua beg minat... 

1 beg tangan dan 1 tali pinggang+dompet

tapi bila dah dekat 5-6 kali pusing, terus mood xde... aduii... xtahu yg mane satu.. sampai mr.tunang pon dah merungut.. lagilah xde hati dah... bila dah suka.. mr.tunang ckp zip besar lah.. beg mcm orang tualah.. tak besar sangat ke? adess... last2 malas sangat nak pilih ambik je jenama BUM.. warna orange.. kelass ko... ambik... (saya dgn mr.tunang ambik jenama yang same je..) 

::: bagi cik fiena jgn pikir jenama sangatlah.. tengok sasaran kita nak rate bape? yelah cik fiena kan pakej eko. ehehhee.. kene simpan duit utk lepas wedding... uhuhuhu... :::

ini cik fiena beli polisterin hantaran utk tapak supaya tak tenggelam nanti 
bila letak pinggan nanti..

so nampak sekata je nanti.. =)

cik fiena beli dekat VRC Ipoh.. beli 10pcs/ RM 2 = RM 20
dapat discount 10% = RM 18

lepas nie nak DIY bunga paper crepe lak.. dan beli pinggan.. utk persiapan hantaran.

*contoh hantaran guna paper crepe.. click sini

Family : Adikku Operate lagi

Salam

18/12/12
adikku masuk wad bedah kembali sebab tulang dekat leher dijangkiti kuman.
masuk wad 10.30 pagi-4.30 pagi (6 jam)
jenuh lah menunggu kt ruang menunggu, doktor ckp 2-3 jam je...
urmm apepon alhamdulillah dah selamat..

inilah adik cik fiena... die tido.. mengereng je boleh.. 
die ckp kt mak " mak sakit mak"
mak ckp "tahan dan kuat semangat baru cpt sehat"

sedihnya.. saya tak dapat bantu... 
(depan die kena cool je.. sebab die sorg yg ceria..)


nak makan nasi pun xleh nak telan... tapi kami semua paksa..
takut perut masuk angin.. kan operate kene pose..
dah sedar kene paksa makan..

ini salah satu jarum dekat pergelangan kaki.. (masuk air dalam badan)
total jarum ade dekat badan die ade 3.. lagi 2 dekat tangan kiri dan kanan

mak & adik : ini dari belakang, itu nampak plaster besor tue... hihihi.. 
operate kt belakang kepala.. smp leher,,
urmmm... dah lesut tempat die operate.. cik fiena seram tengokk oo..

sibuk cik fiena nie.. nak menyelit jugak.. ehehhee... 
masa nie.. memang dah tak larat sangat... letih...tapi still senyum je.. =)


Wednesday, December 12

WG : DIY untuk Sepupu

Salam,

Pagi2 tadi dah buat wedding guestbook untuk sepupu saya, namanya farhana.. same umo cume die tua sikit. lahir awal dr cik fiena... die bakal berkahwinan pada 2/2/2013.. 

awal bulan yang lalu cik fiena,  farhana dan 1 org pupu pegi jakel... kene jadi bridesmaid.. sempena die wedding for nikah and sanding... tapi gambar kain xde.. (dah siap nanti baju cik fiena p0st kt blog nanti)

so semasa dok pilih2 kain.. cik fiena tanya dekat farhana nie.. "tak buat guestbook ke? yelah nanti wedding xsempat jumpa semua kawan2..." urmmm katenya okeh jugak idea tue... achik(cik fiena) buat yek...? adoii... ehehhee... sendiri bg idea sendiri buat yek.. xpelah utk sepupu kesayangan saya try my best.... permintaan nya nak banyak bunga... (ohhh no!)


jum tgk hasilnya... chat2 melalui fb... die suka? mestilah cik fiena happy jugak.. yelah guna powerpoint je... tak terror manapun...amacam pandangan b2b dan blogger semua?

muka pertama

muka kedua... tapi die mintak tukar background picture tue?
jenuh lah edit by adobe photoshop..
hasil??

muka kedua.. amcam okeh tak? die suke..

muka ketiga

muka keempat


ucapan tetamu


okeh tak?

Nota : gambar2 semua ambik dekat album fb.. saya decorate ikut kehendak sendiri.. alhamdulillah sepupu pon suka... nanti saya print susun spt dirancangkan...


Tuesday, December 11

Idea : Hantaran


salam

pening cik fiena mencari idea untuk hantaran.. 
gambar ni sebiji mcm mak saya punya.. punya la bulat besarkan...
nak buat mcm mane?

idea dah ade cume tak pasti sesuai ke tak..

first pilihan guna pinggan ;

nak buat mcmnie.... simple je kan.. 
tapi bila pikirkan tapaknya besor semacam mcm cancel je...

nanti boleh pakai balik pinggan nie?? uhuhuhuhuhu... 
ke nak beli tapak mcm gini? ke sewa? nak realisasikan impian.. 
deco pon simple je..

pilihan kedua : guna tapak bulat nie.. selit je kat dulang mak tue?

contoh gambar pertama
macammane? urmmm 

contoh gambar kedua

pilihan ketiga yang ade?


****
urmmm... bajet pon target rm 10 kebawah.. aduhai... ke nak hold dulu? 
cari barang hantaran dulu lah yek..

cik fiena dgn tunang dah list 5 wajib.. 
kami pon malas nak beria klo boleh nak bagi makan je.. 
tapi bila akak cik fiena kate belilah juga.. jadi kami list.. nak simple2 je..

tunang 
1) sejadah+kain pelekat
2) kasut sukan
3) baju melayu
4) penjagaan diri
5) tali pinggang+ dompet

cik fiena
2) Telekung + tasbih
2) kasut sukan (yg boleh bwak jejalan)
3) baju kurung moden
4) penjagaan diri
5) handbeg+dompet

so okeh tak? jumlah hantaran tak taw lagi.. sebab waktu tunang cik fiena buat simple2 je kawan2 mak sedare mare bising dorg tak bagi ape2.. so utk nikah nanti rasenya byk jugak hantaran so belah lelaki kene prepare same... yang dorg bg.. off courselah makanan... ehehhee

Apa yang ku buat?

Salam..

Hai, berita terkini kakak tunang saya wedding serentak dgn tunang saya.. wallah jimat kos dorang ye... so kad kawen pon dah ubah mengubah just tunggu comment je...


inilah kakak tunang saya.. umor 30 rasenya... comelkan... masa couple mcm tak caya je umor akak die dah 28.. ingtkan 25 mcm tue.. baby face kan..

tapi majlis nikah akak tunang mungkin 2 minggu awal dr majlis..orang tua2 ckp xelok adik beradik nikah hari yg sama...?? pasai ape yek?
(de org kate syirik percaya tp kebanyakan dah berlaku)

Takutnya...

*nampaknya cik fiena akan masuk keluarga yang kurus2 nie. saya je yg berbadan besar.. sedihhhnyaaaa... 

Dilema : mencari brg2 hantaran... uhuhuhu

nota : masih edit kad kawen dan penanda buku- tinggal sikit je nak siap =) 

Friday, December 7

Kecewa

Salam..

Sudah lama tak update blog nie.. terlampau bz.. semalam baru lepas temuduga utk jawatan tetap.. yelah cik fiena nie keje kontrak 2 tahun.. sedihh ooo



penemuduga itu pengerusi ahli suruhanjaya spa perak..

die cakap okehlah umo muda lagi.. gaji kontrak pon dah best.. xpelah nanti sie tanya pengarah (unit cik fiena nie) lepas ke tak awak nie? urmmm.. kalo awak tinggalkan ofis kini tidakkan dasar kerajaan mahukan unit cik fiena kini mencapai sasaran dikehendaki...? uhuhuhu... sangat sedih... xpelah tiada rezeki kut... kejelah kontrak nie harap bersambung lagi kontrak nie.

-ini baru cik fiena belum lagi kawan 1 opis yg mohon jaw. yg same... semua keluar ngn muka sedih2.. nak jawatan tetap pon pyh kan.. nasebbb badan

itu yg pertama.. yang kedua bonus akhir tahun dapat sikit je... nak kawen nie.. jenuh lah nak sekat makan nak shopping bagai... uhuhuhuhu... yelah ikut ikut bilangan keje 1 tahun.. sedih.. baru keje kan... sabarrr ye cik fiena

-kene cari part time keje lepas nie....

yang ketiga.. kecewa degan tunangku sendiri... ape yang mahu ku buat nie??? uarghhh....

nota :
dugaan utk menjadi lebih tabah dan kuat... insyaallah... =)

Wednesday, November 28

Info : Perkahwinan Orang Melayu


Stage 1: Perkenalan (In a Relationship)

Merisik – wakil dari pihak lelaki (sama ada ibubapa ataupun pakcik) pergi ke rumah ibubapa perempuan untuk bertanya sama ada dia dah berpunya atau belum. Barang yang disediakan ialah cincin belah rotan dan hadiah.
Stage 2: Peminangan (Engagement)

Meminang - rombongan dari pihak lelaki akan pergi ke rumah pihak perempuan untuk meminang iaitu untuk mengikat tali pertunangan. Mereka akan membawa tepak sireh dan secara tradisi ada acara membalas pantun. Sekiranya pihak perempuan bersetuju, maka mereka akan mengambil tepak sireh dan memberi sireh junjung.

Acara berbalas dulang hantaran juga diadakan pada majlis pertunangan ini. Selepas itu ada sedikit jamuan untuk rombongan dan keluarga pihak lelaki.

Daftar Pernikahan (Registration)
Proses pendaftaran mungkin sedikit berbeza mengikut negeri. Antara dokumen yang perlu disediakan termasuklah sijil kursus pra-perkahwinan yang sah, ujian saringan HIV di klinik kerajaan, dan salinan kad pengenalan dua orang saksi.

Persediaan (Preparation)
Persediaan ini disusun mengikut keutamaan dan kepentingan (urgent and important). Kalau buat di dewan, kena tempah awal seelok-eloknya 12 bulan sebelum tarikh nikah.
Antara persediaan lain termasuklah menempah untuk katering, baju pengantin, berkat/cenderahati atau door gift, kad jemputan, jurugambar, pelamin, bilik pengantin, sistem PA, DJ, emcee, silat, kompang serta karaoke atau live band.
Stage 3: Pernikahan (Marriage)

Akad Nikah (Solemnization) – biasanya diadakan di rumah atau masjid. Pihak lelaki perlu menyediakan mas kahwin atau mahar serta cincin kahwin. Selain itu perlu menyediakan wang untuk membayar khidmat pendaftar nikah dan saksi. Selepas itu biasanya ada jamuan ringkas.

Berinai
– antara adat orang Melayu dimana pengantin akan bersanding secara bersendirian untuk mengelakkan rasa gemuruh ketika bersanding berdua nanti.

Kenduri Kahwin – ataupun dikenali sebagai Walimatul Urus (dalam bahasa Arab yang bermaksud jamuan makan para pengantin). Antara adat yang terlibat ialah persandingan, menepung tawar dan makan beradap. Selain itu pengantin hendaklah memastikan perkara-perkara yang dirancang berjalan lancar.

Sambut Menantu – iaitu kenduri perkahwinan sebelah pihak lelaki. Hampir sama dengan sebelah perempuan cuma berlainan tempat.

Ziarah (Visit) - menziarahi keluarga terutama datuk, nenek, pakcik, makcik kedua-dua pihak untuk memperkenalkan pasangan.

Berbulan Madu (Honeymoon) – bercuti dan melancong berdua-duaan.

credit : adlankhalidi

Idea : Draft Kad Kawen

Salam,

Sebelum dengan selepas edit... perasaan tak gambar first tue xde tgn... jadi cik fiena edit dalam adobe photoshop TRY n ERROR je.. hasil nya jadi mcm gambar kedua


Gambar yg menjadi rujukan cik fiena (sebelum)
Selepas edit.. amacam okeh x?
habis semua kena edit gambar dalam guestbook n TQ tag doorgift..

*
*
 Ini kad kawen lipat dua ye org paggil xtaw lah.. saiz pon try n error.. alhamdulillah jadi. saiz ikut kad kawen kawan2 ukur and edit dalam powerpoint..
sebelum nie buat kat adobe photoshop.. 

Pilihan Pertama 
Muka depan

Isi dalam memang cik fiena nak simple2 je

Lokasi Majlis

 Pilihan Kedua
Ini saiz same je.. tapi buat kad sekeping depan belakang.. 
pakej nk jimat je.. ehehhee
Terang dan jelas

muka depan

Lokasi Majlis

So, ape pendapat korang pilihan pertama 
ke kedua.. ???!
my housemate pilih no 2... saya pon suke.. simple-jelas-nyata.. eheheheh

Pilihan Ketiga
same je kad sekeping spt pilihan no 2
ke padat sgt?


Entry berkaitan : Sini

u/p : nak kartun wedding nie email fiena.. sbb fiena pon ambik just edit je... =)

Monday, November 26

Idea : Draft lagi guestbook

Salam,

bila idea dah mencurah2 ini lah jadinya... asyik tumpu yang nie saje..ehehhee.. sbb minggu lepas buat entry yg sama tapi kali nie design lain sikit.... entry minggu lepas


muka depan 

kt sini buat next.. yelah tak semua kita jumpa kan mse sibuk wedding.. 
jadi cik fiena tambah ikut citarasa sendiri... ucap terima kasih ke?

gambar kartun dah tukar lain..  so sini utk ucapan.. 
just buat kosong sbbnya saiz buku nie saiz A4 cik fiena buat.. =)

same mcm entry lepas... 
utk t/tangan yg mana mls nk tulis menulis nie kannn...

ini nak tulis ape yek??? penghargaan ke?
ke kerjasama????
nak tulis pakej mana kita ambik semua,,, so mcm info jugaklah...
ape pendapat korangggg????please

ini saya buat sendiri.... ok.. boleh x?

yang tinggi tue nak buat penanda buku.. 
buat penghargaan kpd sape yg tulis guestbook saya nie??
boleh??  
dan 1 lagi yg petak tue.. TQ tag utk doorgift... 
amacam okeh x???

credit picture kartun dari seorang blogger.. cik fiena search google.. jumpa2 terus ambik je....


u/p : tolong beri pendapat mana better entry yg lepas ke kali nie????? (^_^)



Friday, November 23

Idea : Guestbook

Salam.

Hari2 search pasal weeding mata pun dah naik juling dah...berpinar2... cari konsep2 pelamin, baju nikah, deco bilik tidoq.. macam2 lah... ohoiiii..

sekarang buat guestbook.. dapat free template dar b2b... click sini

why buat cepat? sbb tgh ade idea kan... nanti tangguh2... baru lah kelam kabut.. so buat terus.. tapi cik fiena tambah n tukar pe yang cik fiena suke.. ehhehehee....

ikut kreativiti sendiri lah ye..


helaian depan ok.. lepas cover.. okeh x? ehehhee...

isi2 cik fiena pikiaq2 lagi nak buat macamna.. 
tak nak buat yg mcm b2b yg sediada.. nak ubah sikit...

pilihan pertama 
1 petak 1 orang yg bagi ucapan.. 
so kemas je.. xdelah conteng sane conteng sini..

pilihan kedua
tak semua nak buat ucapan so dorang leh tandatangan je..
so kira diabadikan juga lah kehadiran mereka.. =)

pilihan ketiga
kosongkan saja.. so conteng2 ikut kreativiti tetamu yg dtg??
urmmm

pilihan yang jadi :NO.2
lagi satu pilihan????
1 ATAU 3????
urmmmm
masih terpikir-pikir,,,


nota : cik fiena buat 5 helai ayat romantic words+pic ngn tunang dan dibahagikan sub2 nanti... agak2 mcmne yek? boleh imaginasikan x??



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...