Wednesday, July 13

Coret-coret - Hari pertama di Saigon


Benda pertama teman nampak selepas kapal terbang mendarat..adalah City Plaza!! Teman gelak je... Kat sini pon ade... Ehhehehe..


Bengang dengan kastam yang lembab bebenor.. Buat koje dok tengok orangle... Dok tengok ncet lah... Haishh... Paastu buat muka... Penat je teman senyum...!!

Next, Hurmmm keluar je dari pintu airport... Wahh macam pasar je... Ramai giler orang.. Semua menunggu orang/saudara/pelancong dll..
Berhimpit-himpit sikitlah dah keluar dari situ (sambil mencari pemandu pelancong..! Manalah nama bos aku nieh..heheheh)

Okeh dah jumpa!! Quote : Welcome to Saigon!!

Naik je kereta... Otw pergi Cuchi Turnel... Rase nak melayang nyawa teman nie... Aduhaii... Depa dok bawak jalan ikut suka depa ja... Tapi yang penting Hon! Sebab ia untuk memberitahu kenderaan hadapan diorang nak lalu/ diorang ade kat tepi korang..
Kenderaan paling banyak dan terJEM adalah...... MOTOR!! (buat kome yang suka merempit.. Memang mati kutu ar... Xleh merempit... Hahahahah!)


Sampai je sana pergi menjelajah kawasan peperangan tapi tak boleh... Jalan ikut suka hati je.. Sebab masih ade bom-bom lama disana... Kang ade yang Termeletop... !! Hehehhe.. Siap jumpa ahli Trip Imam Muda,,, Imam Mudanye tak de.. Dok buat pengambaran... Hurmm...
Paling senak ble masuk terowong bawah tanah... Tak larat nak mencangkung.. Al-maklumlah teman nie besaq... Hehehe.. Dah golap gulita... Teman pulok orang terakhir... Tak ke seram!!?? Berpeluh-peluh kat dalam tue.. Yelah mana ade aircond... Hehhehe... Tak gitu...

Kawan sekerja (boys) cakap "Kuruslah fiena lepas nie..!"

Cishh hampeh... Ngata teman ye... Ingat teman tak boleh lakukan ke??!! Hehehehe.. (dah lama tak buat senaman... Jadi macm tong dram le...)

Nie bos aku... tue dia... dok menembak... 
Kat sini juga korang boleh mencuba bermain ngn senapang yang real punya... sakit telinga den... depa dok tembak.... 

Kami ber-6.. 
Tak puas hatilah..xdpt tangkap gambor kat atas kereta kebal... Ramai sangat orang kat atas tue... So dapat dapat kat tepi jeloh...sop..sop...sop..

Paling best ble berehat sambil makan ubi kayu+kacang tanah+gula+garam (tumbuk) = Fuhlahweii.. Sedap!!


Next, Check In Hotel... Walaupon bukan 5 star.. Tapi alhamdulillah selesa... Hehehhee... Dengan pekerja hotel yang ramah/murah senyuman dan memberi layanan yang baik. Yang penting boleh FB sebab ade komputer di ruang berehat khas untuk pelancong.. Free je Online!!

Makan malam dekat saigon halal.. Popular makanan halal kt kedai nieh... Sedap makannya..! So tryloh kalau pi sana... Makanan yang sedap??!! Dah lupaloh namanya... Korang trylah semua... Sedap punye!

Pergi Open Night Market.. Wahh.. Macam2 jual.. Handbeg cantik2 bleh dapat 15 hengget je... Ohooiii...! Kat Malaysai mahu 50-80 hengget... xpelah...Teman Usha2 kain pulak, Hehehe.. Akak Teman tempah kain Silk Vietnam... Jenuh cari yang teman berkenan di mata... Tapi xda lagi.. Xpelah ade mase lagi... Hehehe...

Usha2 harga... Mak aihh... Murah lagi... Dari Malaysia... Sabaq2..!

Teman tolong kawan sekerja beli kain untuk biniNya jelah... Pilih-pilih kain yang cantik2.. dan terkini... Huishh... Penat jugak...!

Okeh bersambung next entry...

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...