Monday, July 18

Hari Terakhir di Ho Chin Minh 2011


Sarapan pagi dan pergi ke Market Ben Tenh untuk shopping sampai Lebam... Sampai pokai.. Sampai peluh menitik.. Hehehe..

Market Ben Tenh

Beli bju raya.. Kuning+silver..
Dompet raya.. hehehe

Makan tengahari terakhir di Saigon Halal



Makanan tradisional diorang.. pi mana2 mesti ade nieh.. hehehe

Isi dia... sedap tak??!!


Tarikh : 11hb Julai 2011
Masa Perjalanan : 8.30 - 10.30 malam sampai KLIA
I'm Back!!! (^___^)


Hari Ketiga di Ho Chin Minh 2011


Pergi ke Binh Tay Market melihat/membeli barang-barang. Market disitu menjual barang secara pukal dan jauh lebih murah berbanding Ben Tenh Market.. (siap beli 2 helai kain Silk Vietnam)



inilah antara kain yang dibeli disana,,,ahakss!
(campur ngn kain member)

Selepas itu pergi Temple Thien Hau iaitu Tuhan nya adalah wanita/ladies god. Ukiran disana yang unik dan cantik yang mengambarkan kehidupan di syurga selepas mati..

Okehlah.. Next kami dibawa Lunch di Medan Selera Parkson iaitu di'Anjung. Kedai yang menawarkan makanan Malaysia... Siap minum teh tarik/teh ais.. (sedap jugak makanannya....!)

sedap jugak makanannye!

Selepas itu dibawa melawat sekitar bandar Ho Chin Minh, War Museum, Palace Indapendent Museum, Post Office, Kilang Kraftangan 'Minh Phuong' dll.

Palace Indapendent Museum

War Museum

Post Office... Besaq gler,,!

Berehat minum petang di Cafe Chon yang juga menjual barang-barang seperti Kopi, Kraftangan dll.

Antara kopi yang dijual...! beli jgn xbeli...

Aktiviti malam ;

Makan di Saigon Halal

Berjalan-jalan di Market Ben Tenh (market ini tutup dalam kol 7malam)

Lepak di Highlands Coffee.

Pergi Open Night Market.

Lepak makan ice-cream di Kem Bach Bang Ice Cream. (macam ice-room)

Thursday, July 14

Hari Kedua di Ho Chin Minh 2011


Selepas Sarapan Pagi kami pergi ke Sungai Mekong.. Disana telah disediakan untuk menjelajah 3 pulau disana bagi melihat aktiviti/ budaya dan kehidupan penduduk disana.
Perjalanan disana mengambil masa setengah hari.

Atas bot nak pegi ke Pulau ke pulau nieh..

Antara aktivitinya;


Makan kerepek dan minum tea yang codap!!

Airtea yang sodap...
Resipi : biji bunga matahari (ambik dr kaki lebah) + Madu + Air tea + Perahan limau = kacau sebati..!

Makan buah-buahan tempatan sambil dengar lagu (dinyanyikan oleh penduduk di pulau)

Gerai-gerai jualan (kraftangan penduduk)

Kawasan kampung

Ladang Buah (laici, kelapa, mangga dll)


Kilang membuat gula-gula menggunakan santan kelapa

Naik kuda


Lunch tengahari


Berbasikal di sekeliling kampung


Naik sampan melalui alur sungai untuk menaiki bot.


Aktiviti malam : Suvey kain Silk Vietnam di Ben Tenh Market dan Open night Market.

Wednesday, July 13

Coret-coret - Hari pertama di Saigon


Benda pertama teman nampak selepas kapal terbang mendarat..adalah City Plaza!! Teman gelak je... Kat sini pon ade... Ehhehehe..


Bengang dengan kastam yang lembab bebenor.. Buat koje dok tengok orangle... Dok tengok ncet lah... Haishh... Paastu buat muka... Penat je teman senyum...!!

Next, Hurmmm keluar je dari pintu airport... Wahh macam pasar je... Ramai giler orang.. Semua menunggu orang/saudara/pelancong dll..
Berhimpit-himpit sikitlah dah keluar dari situ (sambil mencari pemandu pelancong..! Manalah nama bos aku nieh..heheheh)

Okeh dah jumpa!! Quote : Welcome to Saigon!!

Naik je kereta... Otw pergi Cuchi Turnel... Rase nak melayang nyawa teman nie... Aduhaii... Depa dok bawak jalan ikut suka depa ja... Tapi yang penting Hon! Sebab ia untuk memberitahu kenderaan hadapan diorang nak lalu/ diorang ade kat tepi korang..
Kenderaan paling banyak dan terJEM adalah...... MOTOR!! (buat kome yang suka merempit.. Memang mati kutu ar... Xleh merempit... Hahahahah!)


Sampai je sana pergi menjelajah kawasan peperangan tapi tak boleh... Jalan ikut suka hati je.. Sebab masih ade bom-bom lama disana... Kang ade yang Termeletop... !! Hehehhe.. Siap jumpa ahli Trip Imam Muda,,, Imam Mudanye tak de.. Dok buat pengambaran... Hurmm...
Paling senak ble masuk terowong bawah tanah... Tak larat nak mencangkung.. Al-maklumlah teman nie besaq... Hehehe.. Dah golap gulita... Teman pulok orang terakhir... Tak ke seram!!?? Berpeluh-peluh kat dalam tue.. Yelah mana ade aircond... Hehhehe... Tak gitu...

Kawan sekerja (boys) cakap "Kuruslah fiena lepas nie..!"

Cishh hampeh... Ngata teman ye... Ingat teman tak boleh lakukan ke??!! Hehehehe.. (dah lama tak buat senaman... Jadi macm tong dram le...)

Nie bos aku... tue dia... dok menembak... 
Kat sini juga korang boleh mencuba bermain ngn senapang yang real punya... sakit telinga den... depa dok tembak.... 

Kami ber-6.. 
Tak puas hatilah..xdpt tangkap gambor kat atas kereta kebal... Ramai sangat orang kat atas tue... So dapat dapat kat tepi jeloh...sop..sop...sop..

Paling best ble berehat sambil makan ubi kayu+kacang tanah+gula+garam (tumbuk) = Fuhlahweii.. Sedap!!


Next, Check In Hotel... Walaupon bukan 5 star.. Tapi alhamdulillah selesa... Hehehhee... Dengan pekerja hotel yang ramah/murah senyuman dan memberi layanan yang baik. Yang penting boleh FB sebab ade komputer di ruang berehat khas untuk pelancong.. Free je Online!!

Makan malam dekat saigon halal.. Popular makanan halal kt kedai nieh... Sedap makannya..! So tryloh kalau pi sana... Makanan yang sedap??!! Dah lupaloh namanya... Korang trylah semua... Sedap punye!

Pergi Open Night Market.. Wahh.. Macam2 jual.. Handbeg cantik2 bleh dapat 15 hengget je... Ohooiii...! Kat Malaysai mahu 50-80 hengget... xpelah...Teman Usha2 kain pulak, Hehehe.. Akak Teman tempah kain Silk Vietnam... Jenuh cari yang teman berkenan di mata... Tapi xda lagi.. Xpelah ade mase lagi... Hehehe...

Usha2 harga... Mak aihh... Murah lagi... Dari Malaysia... Sabaq2..!

Teman tolong kawan sekerja beli kain untuk biniNya jelah... Pilih-pilih kain yang cantik2.. dan terkini... Huishh... Penat jugak...!

Okeh bersambung next entry...

Tuesday, July 12

Hari Pertama bergerak ke Ho Chin Minh



Tarikh : 8hb Julai 2011

Masa perjalanan : 9am - 11am (2jam)

Ahli terlibat : 6 orang (bos + staff)

Penginapan : Hotel Indochine

Tiket nak pegi Vietnam...! naik MAS
Sudeh sampaii..

Hari pertama di sambut oleh Pemandu Pelancong yang bernama Hung (tapi panggil Ng.. Hensem!! but not available dah)..layan jelah... Hehehhe...

Selepas itu kami dibawa ke Cuchi Turnel (selama setengah hari) iaitu kawasan peperangan Vietnam. Disana kita dapat melihat kegigihan/ pemikiran/ usaha penduduk vietnam mempertahankan negara mereka daripada dijajah.

Cara nak masuk terowong yang sempit nieh.... hehehehe

Ng yang bermuka ceria menunjuk cara-caranya...

Disana kami diberi peluang melihat alat-alat perangkap samar dan turut masuk Terowong bawah tanah yang digunakan semasa peperangan... Aduhaii gelap kot.. Kene merangkak untuk bergerak dalam terowong tu.. Terowong tue terdapat zon-zon utk keluar dari situ jadi ikut kita lah nak keluar kat mane...


Di last perjalanan kami beristirehat di sebuah pondok dan diberi makan kudap-kudapan.. (klo kt Malaysia ade kew??!!) Makan ubi kayu dan air tea pandan..


Sebelah malam kami buat aktiviti sendiri..

  • Pergi makan malam di Saigon Halal
  • Lepak di Highlands Coffee
  • Cuci mata dan Shopping di Open Night Market (mcm Uptown) berhampiran Ben Tenh Market..
  • Lepak di Taman-Taman..

Note : bersambung...

Wednesday, July 6

Saya Tukar Header Blog..!!

Haiii,

Dah 2 3 hari aku dok pikiaq2 mcmna nk buatnya... aku tengok semua buat cantik2.. malulah nak tunjuk...! hehehe..
Apapon... header yang aku buat ni simple n sample... hehehehe... baru belajar buat..! amacam??!! Okeh x?

Okeh jom terjah template lama nieh...


Ini template dulu... aku ambik free je.. dah siap..Trade in je.. 
kt blog aku nieh...


Ini yang latest update..!
biase2 je... 
Ape pendapat korang...
Komen ar..
heheheheh..

Header nie..aku buat guna Adope Photoshop... itu je yang termampu....

Okieslah... harap kome ngomen blog baru aku nieh... yelah mana tahu ade yang kureng dimata korang... =)

Tuesday, July 5

Pre Ho Chin Minh : 4 days 3 malam


Perjalanan cik fiena ke sana semua di tanggung oleh pihak opis le... Heehehhe...

Okies.. Ini list aktiviti cik fiena dekat sane... (bos email aritu..)
Soo blehlah prepare pe yang patut.. Mudah sikit.. Tak delah kelam-kabut sangat..

Okeh jom terjah... =)


Note : Cik fiena terjah jugak info mereka....




Wishlist Vacation..??? Tipu ja... hihihihi...


Haiii..

Start hari nie ada masa lagi 2 hari nak pegi sana... Dup..dap..dup..dap... SedaP! (merepek ape je..! hehehe)
Hurmm...

Barang xpacking lagi...

Kasut Tarak! ~ Pakai kasut pe yek... Pakai crocs okeh x?

Beg galas untuk jejalan tarak! ~ Beli beg 2 in 1 okeh x?? Bleh buat beg galas & silang.. Amacam??

Passport ~ done! Hehehe

Trip Opis ke Vietnam :: Ho Chin Minh,..

Okies.. Bubye...!

Note : kan bagus klo semua barang tersedia packing dgn tersendirinya... Malas tul nak cari barang & packing barang.. Ade sesiapa leh tolun cik fiena x? Hehehehe.. (>_-)

Monday, July 4

Terima Kasih! Toche..toche!!


Hai Blogger,

Today start koje... NGANTUK sesangat.. Malam td My B & adek antar Cik Fiena balik KD disebabkan tiket Train Ets & Bus Express habis.. tot..tet..tit..Sampai kul 12am...

Huishh xcukup rehat huhuhuhu...

Singgah umah mak cik antq buah DuTan dari kampung... (durian+rambutan) ahakss!

Huishh.. Ngantok..ngantuk..katuk kepala kang!!

Ciannnya kat My B.. Kol 1.30am balik Perak balik... (menyusahkan die je aku nieh... Huhuhu!) Yelah arini die keje...

Siyes seronok balik... Asyik melantak buah je.. Ahhahah...!
Penat dok kait buah rambutan... Makan..makan dan makan je koje Cik fiena..Hehehehe...

Lagi satu encet Sony C950 dah baik.. My B tolun baik pulihkan... Sonok.. Dapat le.. Bergambaq-gambaq lagi... =) Thanks B!

Terima Kasih B.. Sebab tolun Na! (^_^)
  • Antar Balik (nie sebab xde tiket je ye..)
  • Tolun Kait Buah (tapi cik fiena tolun kutip taw...
  • Tolun Baikkan Ncet (Ncet Sony 2 My B punye.. Cik Fiena tolun pakai je)
  • Tolun Beli Beg Galas (nak vacati0n trip.. Tengok2.. Taraaa! My B dah belikan..)
  • Tolun Topup...

Friday, July 1

Oooohhh.. Balik Kampung!


Haii blogger,

Petang nie Cik Fiena mahu balik kampung... kat utara...! ngehh22..
Ate kome rase kampung teman kat mane?

Sudah sebulan tak balik... sebenarnya... 
Atenye sebulan sekali teman balik...
Rindu betoi teman kat mak & ank sedare teman nieh...


Inilah Aril... comel x... hehehhe... Si BoB!


Si Baju biru 2pun ank sedare teman..
Abg si aril namenye??!! (tak hengat!!!) .. Si Kering!
bukan2 namenye Irfan...
hahahah..

Slumber badak je teman gelar ank sedare  teman mcm tue..
tawnye ibunye... Mampus Teman!
--->> rindu deme nieh...
xsabor  nak balik...

Rambutan pun dah memangil-manggil teman soh balik nieh...
dah lame tak makan rambutan Peberet teman nieh...
dah berbuah!

Antara banyak pokok rambutan kat rumah teman
rambutan Peberet jugak teman nak..
Buahnya kecik2 je..
Manis lemak berkrim...
hahahhaha..

okeh..
Bye!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...