Thursday, June 9

Dulu Telur Sekarang Daging Pulak!


Dulu kecoh dengan telor tiruan yang dikatakan berasal dari china..lepas tu beras tiruan yg diperbuat dari plastik...dan sekarang ada pulak resipi terbaru..daging tiruan,Jabatan industri dan perdagangan China baru-baru ini telah menemui "ekstrak daging lembu" iaitu aditif yang digunakan oleh pelbagai restoran kecil di sekitar Hefei untuk membuat daging tiruan dengan menukar daging babi menjadi daging lembu hanya mengambil masa selama 90 minit!!!

Produk "ajaib" ini telah menjadi sangat popular di Restoran China kecil di Hefei, Fujian, Jianxi dan tempat-tempat lain di seluruh negeri, terutama kerana daging lembu dua kali lebih mahal dari daging babi.daging lembu dijual sekitar 20 yuan, sedangkan kos daging babi hanya 10 yuan, beberapa pemilik restoran cenderung untuk membeli satu liter "ekstrak daging lembu"yang berharga 45 yuan untuk membuat daging tiruan dan menggunakannya untuk memaksimumkan keuntungan.






Apa lagila yang China xleh tiru..dulu telor tiruan, sekarang daging tiruan pulak..harap janganlah masuk kat Malaysia...huhuhu.. 
~~Semoga Kerajaan dapat pantau masalah ni supaya tak terjadi kat negara kita.

6 comments:

syaimz said...

wow,serius??? bahaya nih.daging feveret aku taw!

Fiena Shahairi said...

hehehhe.. serius le! bislah.. hati2lah nk makan daging tue... hehehe

Fendy said...

menarik.....

http://fendy1302.blogspot.com/

Fiena Shahairi said...

ape yang menarik? =)

iszieylyanziy said...

kalau masuk Malaysia susah gak nak bezakan tuh,,,zaman sekarang banyak benda yang unpredictable

Fiena Shahairi said...

tuelah nak buat mcmna.. semua nak untung jadilah mcmnieh... tapi jadi mangsa rakyat..~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...