Wednesday, June 29

I Like! :: Aku Permata_Salma





Lirik Lagu Aku Permata 

Terdampar jauh dihempas badai kuhanyut
Hati merintih terkunci mulut membisu
Perjalanan yang jauh bagai tiada sudahnya
Liku ranjau kutempuh dalam mencari jawapan

Di sudut kecil hatiku sering berkata
Apa yg terjadi ada hikmah sebaliknya
Kuberanikan diri menongkah arus yang deras
Demi hari esok ku relakan

Korus

Walau tiada tangan menghulur
Kan ku tetap berdiri teguh ku bangkit semula
Tuhan, hanya engkau mengerti
Perjalanan hidup seorang insan

Kini ku jauh memetik bintang di langit
Berakhir musim dingin kini mekar bunga indah
Tinggallah memori terpahat di dalam dada
Terjawab sudah segalanya

Ulang Korus

Aku hanya ingin merasa
Kemanisan hidup di dunia yang kudambakan
Tuhan hanya engkau mengerti
Perjalanan hidup seorang insan

Walau tiada tangan menghulur
Kan ku tetap berdiri teguh
Ku bangkit semula
Hanya titipkanlah doa
Agar permataku terus bersinar

I Like! :: Meet Uncle Hussain Feat. Hazama_Pokok




Lirik Lagu Pokok

Tersesat malu bertanya
Tak tahu tak tahu ke mana
Terlalu banyak alasannya
Ku terdiam

Menyusur di kaki lima
Terlihat bayang wajah kelmarin
Tersentuh hati bagai luruh

Chorus

Tanya sama pokok apa sebab goyang
Jawab angin yang goncang
Terbang burung terbang
Patah sayap diduga
Seandainya rebah
Kau masih ada

Terlalu mahu dan mahu
Terlupa apa yang perlu
Terlalu banyak alasannya
Duduk terdiam

Tak mudah namun tak susah
Terserah atas pilihan
Tersentuh hati mula luruh

Ulang Chorus

Kau masih ada
Kau masih ada
Kau masih ada
Kau masih ada

Terlalu mahu dan mahu
Terlupa apa yang perlu
Terlalu banyak alasannya
Duduk terdiam

Tak mudah namun tak susah
Terserah atas pilihan
Tersentuh hati mula luruh
Tanya sama pokok

I Like! :: Ahmad_Arrora Salwa

 


Lirik Lagu

Pertama kali si aku malu-malu,
Saat ku dekat ku ragu2
Mungkinkah dia suka padaku
Ah Ah Ahmad…

Ternyata tanpa ku duga-duga,
Aku terima salam darinya
Bergetar saatku membalasnya,
Ah Ah Ahmad…

Dialah idola,
Dialah superstar,
Mampu menggetarkan ranah jiwa

Dia yg ku nanti,
Selalu terpuji,
Ingin ku dekat, selalu ku dekat..

Ahmad…
Kau selalu dihatiku
Ahmad…
Luluhkan keangkuhanku,
Ahmad…
Ingin aku cepat-cepat,
Bercinta dengan lelaki paling hebat..

Ahmad…
Peribadinya sederhana,
Ahmad…
Tiada banyak bicara,
Ahmad…
Ku tak mahu lama-lama,
Mendekat kepadaku dengan segera..

Ah Ah Ahmad….
Ah Ah Ahmad….
Ah Ah Ahmad….
Ah Ah Ahmad....

Awas! Penyamun alam siber!!


KUALA LUMPUR: Awas! Apabila anda mendedahkan nombor telefon atau nombor akaun bank di Internet terutama di laman jaringan sosial, anda berpotensi menjadi mangsa penggodam sehingga menyebabkan anda kerugian ribuan ringgit sekelip mata.

sumber :: google
Modus operandinya mudah - penggodam yang sudah memperoleh nombor telefon atau nombor akaun bank yang dipaparkan, akan mencari dan mengumpulkan maklumat peribadi mangsa di Internet sebelum membuat permohonan bagi mendapatkan kad kredit menerusi Internet.

Apabila menerima kad kredit itu, penggodam akan mencari laman web menjual pelbagai produk melalui urus niaga Internet yang lemah sistem keselamatannya dengan menggunakan teknik dan kod tertentu.

Seterusnya, mereka akan menggunakan kad kredit yang belum diaktifkan untuk membeli pelbagai produk yang dikehendaki. Selanjutnya... Disini

Nota Kaki : Soo.. Hati-hatilah kengkawan okies! Sebab kawan fiena nyaris-nyaris jadi mangsa tetapi bukan guna laman siber tapi guna telefon yang mengatakan mereka dari pihak bank. "Nyaris cepat bertindak!"

Sumber : Harian Metro

Thursday, June 23

Cuties Ayah dan Anak!


Hai,

Suke aku tengok demo dok ngedit gambar lagi-lagi baru lepas menyambut hari bapa... ade yang comel je aku tengok.. hehehhe... jom terjah gambar yang dipertandingkan! =)










Comelkan.. heheheh.. geram je tengok baby diorang.. macam2 reaksi muka dorang.. suke..suke!!

Sumber : http://manbabies.com

Melepaskan Boring..!??!


Salam Kengkawan,

Boring kowt xdop kejo nieh.. dah 2 hari xde keja... nak online FB??! bos ade.. nie pon sempatlah berblog kojap.. bos kuaq.. hehehhehe... nakal dak?

Dok  ngadu kt kawan sekerja.. "wehh boring! xdok koje nieh!"
Die dok ckp kt aku "bagus..!" sambil gelak2 kat aku wehh... xpa2!

Atas belas ihsan yang kesian kawanku memberi koje kat aku... soh kira Kadar Fee untuk Pembangunan Industri.. Die cakap "xpe2 buat pelan-pelan... tak urgent pon.." hehehhehe..

Aku pon ape lagi.. dok lah dengor lagu kt Youtube! boring glew..  search2... aku jumpa satu video nieh... tajuk diberi oleh aku "Berehat Bersama Miss Gorilla" jom kita nengok sama2..hehehhe


Hebat tollah Miss Gorilla nieh siap shuffle kowt..hehehhe... aku p0n searh lagi video lain.. jumpalah pulak "Hang Tuah Gagal Spm" adoyaii... pecah perut aku... sampai hilang ngantuk dok koje nieh... heheheh.. jom tengok..!

Wednesday, June 22

Debaran Menunggu..


Salam..

Tadi aku bukak email,, ada email dari Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaranlah! Yelah aku antaq email aritu, baru hari ini dibalasnya, "aku tanya mengenai Tarikh Keputusan T/duga bila dapat?"  disebabkan aku keje kt sini.. surat keputusan dihantar kat kampung... huhuhu.. sungguh berdebar!

SPP memberi tahu keputusan di Perak selewat-lewatnya dapat 29 hb Julai. Hurmmm ntahlah agak2 dapat x?
Tawakal jewlah...

p/s : persediaan telah dibuat dapat@tidak koje PM tu.. hehehhee...

Reborn Baby a.k.a Bayi Tiruan


Salam kawan-kawan yang disayangi,

Dulu riuh pasal telur tiruan, daging tiruan. Sekarang ni timbul pulak pasal bayi tiruan. Hebat nya manusia zaman sekarang. 

Seorang bekas pereka grafik yang sekarang menjadi pereka anak patung di England , Nikki Hunn, mencipta anak patung yang amat mirip sengan bayi sebenar. Anak patung bayi itu dibuat untuk menghibur hati para ibu yang kehilangan bayi.


Anak patung ini itu tidak dibuat dengan jumlah yang banyak. Pembeli harus memesannya terlebih dulu dan boleh membawa foto bayi yang mereka inginkan. Kerena itu harganya cukup mahal, iaitu 300 dollar AS atau lebih RM 800.

 

Selain para pengumpul anak patung, pembelinya ialah para ibu yang kehilangan bayinya meninggal. Seperti Eve Hasty, wanita Amerika berusia 57 tahun, yang puterinya meninggal kerana leukemia pada usia tujuh tahun.
Hasty menamakan anak patungnya “Abby” dan meletaknya di dalam buaian seperti bayinya yang sebenar. “Abby mengingatkan saya pada anak saya ketika masih bayi,” katanya.
Bagi Hasty, Abby bukan sekadar anak patung. “Saya tahu dia tidak akan sakit dan tidak akan mati. Saya tidak akan merasa tertekan lagi,” kata ibu kepada seorang anak lelaki yang memberinya cucu perempuan berusia lapan tahun.



Ada juga wanita yang memesan anak patung itu kerana ingin memiliki anak tetapi tidak mempunyai waktu untuk menjaganya. Alasan mereka, anak patung ini tidak bertambah besar sehingga tidak perlu sering membeli baju.
Anak patung ini amat serupa dengan bayi sebenar, sehingga ramai orang menyangkanya ialah bayi sebenar. Dalam beberapa kejadian di Amerika Syarikat, polis harus memecahkan cermin tingkap kaca kenderaan kerana menyangkakan ada bayi terperangkap atau tertinggal di dalam kereta.

Asian Reborn Baby

Serba sedikit info pasal anak patung bayi ni:-

1. Dinamakan ‘Reborn Babies’
2. Kelembutan plastik hampir sama dengan kulit bayi
3. Jari-jemari dilengkapi kuku
4. Memiliki rambut tipis seperti bayi
5. Boleh mengeluarkan air liur

Ini adalah salah satu blog yang fiena jumpa yang menjual bayi tiruan.(jom terjah : http://reborn-babydolls.com/)


Monday, June 20

MataKu sudah terkebil-kebil...


Mataku terkebil-kebil je buat koje arinie... haiyoo... semakin lama semakin blink-blink je aku tengok kertas k0je... adehh keje ken0 siapkan arinieh... huhuhuhu

alamak sudeh tak tertahan rasenya...

aku pon mengutip fail yang tidak digunakan lagi pergi ke bilik fail... "Kene active sikit... Supaya mataku segar kembali.."

Ketika menyusun dokumen-dokumen dalam fail... Tiba-tiba kepalaku terus terhantuk diatas meja...
Alang-alang terhantuk aku p0n ambil peluang terus berdengkur sekajap... Huhuhu

Yelah mata sudah suruh Tutup mata! Tutup mata! Saya p0n mahu berehat nieh! Tuan punya mata sekejap p0n jadilah!

Aku p0n dengan senang lenang menerimanya... Hahahah tertidolah selama 10 minit dengan berbantalkan fail-fail tersebut..



Kenapalah menjak dr mggu lepas asyik ngant0k ja... Haishh... Cepatlah kol 5.30 petang mahu balik nieh... Huhuhuhu... 



Mata oh mata... Janganlah terkebil-kebil lagi mahunya adew bos kat opis nnti Terkantoi lagi..!
Huhuhu.. Sorry Bos...! (walaup0n bos aku tak marah tapi malulah!)


Selamat Besday!


Salam 1 Malaysia,



Sudah besar ropenya aku... Tp xnk besar! Nk kecik lagi boleh x... Nnti dah besar bdan pun besar! Mcm skunk! Huhuhu.. Klo kecik comel kurus je... Hehehhee...

Apakan daya aku kene terima kenyataan aku dah semakin membesar.. Sudah 23 tahun dah rpenye aku niehhh!... Haikss mcm cepat sgt masa berlalu...

Sempena hari ini besday aku harini.. : aku berharap sesangat : korang wish besday aku cepat!! Hehehe memain je...

Harapan sempena um0q yang kian meningkat ;-
  • Semoga aku tak lupa pada yang Maha Esa dan sentiasa mengingatiNya,
  • Semoga familyku hidup aman damai dan mengeratkan lagi hubungan kami lagi... 
  • Semoga aku dapat menunaikan cita2 dan harapan mama dan arwah abah,
  • Semoga aku tak lupa pada org yang membuat kebaikan dan kebajikan kepada aku,
  • Semoga aku dimurahkan rezeki,
  • Semoga aku terhindar dari segala kejahatan.
Banyak sangat semoganya... Heheheh... Semoga jugak aku cepat _ _ _ _ _ ! Hahahaha...

Aku tak mintak balasan hadiah setinggi Menara Kuala Lumpur.. Cukuplah sekadar ucapan Selamat Hari Jadi dan ingatku dalam doaMu. Ia juga hadiah yang bernilai buat aku... Heheheh...


P/s : terima kasih kpd housemateKu n wani (dr kl dtg damansara) membuat kejutan malam tadi... Terharu sgt... Heheheh...

Sunday, June 19

Main No. Ekor Ke?


Hai Kawan-kawan,

Tadi OTW pegi buang sampah nampak lah p.cik-p.cik blok lepak2 smbil menyembang2 di bawah blok... Apa pasal pandang2 aku je.. haish mcm pesalah je... aku pon tunduk je.. mcm dah kena tangkap ngn abg polisi je.. redha je.. hahahha..

Al kisahnya.. semasa dok berjalan sambil melayan perasan yang tak terhingga sambil membawa handbagKu iaitu handbag sampah... dengan lenggang lengoknya.. ternampak 2 orang p.cik bersembang di kawasan parking keta.

Aku pon terdengarlah dorang dok berpot-pet2.. (pndang aku lagik... aku nie mcm penjahat ke??!!)
P.cik sorang tue cakap.. "2427..ke 2357.. tuelah no die dok ambik... tuelah die Menang tue..."


Aku dah agak dah....! patutlah pndang aku semacam... takut aku taw lah tue...
haishh p.cik..! sembang kuat bebenor...! aku leh dengor le..
hehehe..
P.cik sorang lagi pon dok tanya..blah..blah..
Keje aku.. angguk2 geleng2... sampailah aku tak dengar apa depa dok ckp..

haishh.. p.cik2...


dok search-seach terjumpalah pulok blog meramal no ekoq... haiyoo ini mcm p0n adew ka....
jom terjahhttp://magnum4d2u.blogspot.com/

Friday, June 17

Kenangan Bersama Ayah!


Selamat Hari Bapa kepada semua rakyat Malaysia...

Seronoknya ada ayah untuk bersembang, bermain bermanja dan macam2 lagilah..
Tapi fiena dah tak ada semua tue.. semua dah jadi Kenangan Terindah bersama Arwah Abah..
Sedih jugak... tapi fiena redha.. Ada hikmah di sebalik kejadian..

Fiena sudah bertambah ank sedare.. hurmm... klo dulu Arwah Abah paling melayan akak-akak fiena yang pregnant... huhuhu.. die juga yang memberi nama gelaran dekat cucu2nya... kelakar tol klo ingat masa dulu2.. Tak sampai setahun pemergian Arwah.. terasa sangat kehilangannya..

Fiena masih teringat Air Mata Abah gugur ketika dia sakit.. Betapa sakitnya dia melawan penyakit yang sudah merebak dalam badan dia... Fiena berlari pergi bilik air menangis semahu-mahunya...bersama kakak..
Tapi apakan daya penyakit dia tidak boleh diubatinya.. (itulah kali pertama Fiena nampak Abah menangis..)


Jadi :
HARGAILAH AYAH DAN IBU KITA....SAYANGILAH MEREKA...KASIHILAH MEREKA...KASIH SAYANG KITA TIDAK SAMA NILAINYA DENGAN KASIH SAYANG MEREKA.....


"Wahai Tuhan kami, peliharalah ibu bapa kami seperti mereka memelihara kami sejak kecil, dan janganlah Kau ampunkan dosa-dosa kami sebelum Kau ampunkan dosa ibu bapa kami.."

Amin..

~Abah! Achik rindu dengan gelak tawa Abah... dan juga rindu nak memanggil panggilan Abah.. hurmmm.. Al-Fatihah!

Wednesday, June 15

4 hari lagi + 1 hari lagi..


Wahh.. tertunggu-tunggu hari tersebut...

Ada ape dengan hari tersebut yew? Korang tekalah... heheheh..
Hari tersebut ada hari yang membawa makna pada aku..

Tak sabar.. tik tok.. tik tok.. tik tok..


kod E = Halal @ Haram??!

Pengenalan tentang kod ‘E’

E- bererti EC (European communities)
E-Kod nombor yang diberikan kepada bahan-bahan additif dalam makanan. Sebahagian ‘Kod E’ ini diharamkan di sesetengah negara. Di United Kingdom kod emulsifiers yang tidak disertai dengan huruf E juga diterima tetapi tidak dibenarkan di sesetengah negara lain.

‘Kod E’ ini dikategorikan sebagai berikut:-

‘Kod E’ Additif Makanan

100-180 Pewarna
200-252 Preservatif
260-297 Pengasid (Acidities)
300-385 Anti oksidan
400-429 Penebal (Thickeners)
430-499 Emulsifiers
620-640 Penggalak Rasa
950-967 Pemanis

Status Halal:

Status Halal hanya diberikan kepada bahan-bahan (ingredien) yang diperolehi 100% bahan mentah yang halal tanpa menggunakan alkohol (arak). Ia adalah bahan berasal dari bahan tumbuhan dan kimia.

Haram:

Bahan yang diperolehi daripada sumber binatang atau menggunakan sumber arak. Semua binatang yang tidak disembelih mengikut Islam juga haram meskipun ia binatang yang halal dimakan kerana nama Allah tidak disebut semasa penyembelihan. Kesemua produk hasilan (by product) yang tidak disembelih juga dianggap haram. By product daripada Khinzir juga haram.

Masybuh atau Syubahat (Ragu):
Status syubahat diberikan kepada Kod E sekiranya sumbernya tidak diketahui sama ada dari tumbuhan atau binatang serta kekurangan maklumat tentang penggunaan bahan asas yang bersumberkan arak. Ada setengah negara tidak mensyaratkan bahan proses pembantu yang dimasukkan bahan pengawet dsbnya.

KOD E YANG HARAM :
Bahan-bahan E di bawah dikira sebagai Haram:

1. E 120: Cochineal (warna merah dari serangga) mengikut Mazhab Hanafi
2. E 441: Gelatin, jika sumber dari khinzir
3. E 542: Edible Bone Phosphate jika sumber dari khinzir

Maklumat di atas cukup berguna untuk barangan makanan yang diimpot. Bagi makanan keluaran tempatan, sila semak dengan pengeluar. Kebiasaannya negara kita mengikut British atau American Standard untuk tujuan coding atau measurement. Adalah dinasihatkan menyemak terlebih dahulu jika kurang yakin.

Amaran: Tidak semua bahan adalah 100% asli. Bahan tersembunyi atau bahan pembantu pemerosesan juga ditambah untuk membantu menyurai, mencampur atau memproses bahan makanan dalam sesuatu sistem makanan. Kebiasaannya bahan tersembunyi ini tidak dicatatkan bersama bahan-bahan yang digunakan dalam makanan sebagaimana yang tertera pada pembungkusan produk kerana ia di bawah peratusan kurang dari 2% yang dibenarkan. Makanan impot umpamanya Beta Kerotin tidak 100% tetapi hanya 98% dan 2% lagi mungkin minyak sayuran atau gelatin ikan. Inilah masalah kita yang perlu kita sahkan bahan tersembunyi yang perlu dipantau oleh JAKIM terutamanya pengeluar bukan Islam.

Diharapkan maklumat ini berguna untuk anda menyemak ingredient pada makanan yang diimpot dan juga tempatan.

Halal Kod Name Category
? E100 Curcumin/Turmeric Color
? E101 Riboflavin (Vitamin B2) Color
? E102 Tartrazine Color
? E103 Chrysoine Resocinol This is coloring E-Number but Halal only if the solvents are Halal
? E104 Quinoline Yellow Color
? E105 Fast Yellow AB A coloring agent, Halal only if the solvents are Halal.
? E107 Yellow 2G Colors
? E110 Sunset Yellow FCF / Orange Yellow S Color
X E120 Cochineal / Carminic Acid Color
/ E1200 Polydextrose A starch based thickening, stabilizer, humectant.
? E122 Carmoisine / Azorubine Color
? E123 Amaranth Color
? E124 Ponceau 4R / Cochineal Red A Color
? E127 Erythrosine BS Color
? E128 Red 2G Colors
? E131 Patent Blue V Color
? E132 Indigo Carmine / Idigotine Color
? E133 Brilliant Blue FCF Colors
? E140 Chlorophyll Color
/ E1400 Dextrin A starch based thickening agent.
/ E1401 Modified Starch A starch modified by chemicals.
? E141 Copper Complex of Chlorophyll Color
? E142 Green S / Acid Brilliant Green BS Color
/ E150(a-d) Caramel Color/with chemicals Color
? E151 Black PN / Brilliant Black BN Color
/ E1520 Propylene Glycol A petroleum based humectant.
? E153 Carbon Black / Vegetable Carbon (Charcoal) Color
? E154 Brown FK Colors
? E155 Brown HT Colors
? E160a Alpha, Beta, Gamma Color – Carotene
/ E160b Annatto, Bixin, Norbixin Color – Carotene
? E160c Capsanthin / Capsorbin Color- Carotene
? E160d Lycopene Color – Carotene
? E160e Beta-apo-8-carotena l Color – Carotene
? E160f Ethyl ester of Beta-apo-8-cartonoi c acid Color – Carotene
? E161a Flavoxanthin Color
? E161b Lutein Color
? E161c Cryptoxanthin Color
? E161d Rubixanthin Color
? E161e Violaxanthin Color
? E161f Rhodoxanthin Color
? E161g Canthaxanthin Color
? E162 Beetroot Red / Betanin Color
? E163 Anthocyanins Color
? E170 Calcium Carbonate (Chalk) Color – Inorganic
/ E171 Titanium Dioxide Color – Inorganic
/ E172 Iron Oxides and Hydroxides Color – Inorganic
/ E173 Aluminium Color – Inorganic
/ E174 Silver Color – Inorganic
/ E175 Gold Color – Inorganic
? E180 Pigment Rubine / Lithol Rubine BK Color – Inorganic
/ E200 Sorbic Acid Preservative
/ E201 Soduim Sorbate Preservative
/ E202 Potassium Sorbate Preservative
/ E203 Calcium Sorbate Preservative
/ E210 Benzoic Acid Preservative
/ E211 Sodium Benzoate Preservative
/ E212 Potassium Benzoate Preservative
? E213 Calcium Benzoate Preservative
? E214 Ethyl 4-hydroxybenzoate Preservative
? E215 Ethyl 4-hydroxybenzoate, Sodium Salt Preservative
? E216 Propyl 4-hydroxybenzoate Preservative
? E217 Propyl 4-hydroxybenzoate, Sodium Salt Preservative
? E218 Methyl 4-hydroxybenzoate Preservative
? E219 Methyl 4-hydroxybenzoate, Sodium Salt Preservative
/ E220 Sulphur Dioxide Preservative
/ E221 Sodium Sulphite Preservative
/ E222 Sodium Hydrogen Sulphite Preservative
/ E223 Sodium Metabisulphite Preservative
/ E224 Potassium Metabisulphite Preservative
/ E226 Calcium Sulphite Preservative
? E227 Calcium Hydrogen Sulphite Preservative
/ E228 Potassium Hydrogen sulphite A preservative.
? E230 Biphenyl / Diphenyl Preservative
? E231 2-Hydroxybiphenyl Preservative
? E232 Sodium Biphenyl-2-yl Oxide Preservative
? E233 2-(Thiazol-4- yl) Benzimidazole Preservative
/ E234 Nisin Preservative – other
/ E239 Hexamine Preservative – other
/ E249 Potassium Nitrate Preservative
/ E250 Sodium Nitrite Preservative
/ E251 Sodium Nitrate Preservative
/ E252 Potassium Nitrate(Saltpetre) Preservative
/ E260 Acetic Acid Miscellaneous – Acids
/ E261 Potassium Acetate Miscellaneous – Acids
/ E262 Sodium Acetates Prservative or acid regulator
/ E263 Calcium Acetate Miscellaneous – Acids
? E270 Lactic Acid Miscellaneous – Acids
/ E280 Propionic Acid Preservative – Acids
/ E281 Sodium Propionate Preservative- Acids
? E282 Calcium Propionate Preservative- Acids
/ E283 Potassium Propionate Preservative- Acids
/ E284 Boric acid Preservative.
/ E290 Carbon Dioxide Miscellaneous
/ E296 Malic Acid Miscellaneous – Acids and their Salts
/ E297 Fumaric Acid Miscellaneous – Acids and their Salts
/ E300 L-Ascorbic Acid (Vitamin C) Antioxidants- Vitamin C

Penunjuk:

/ = Halal
X = Haram
? = Syubahat/masybuh
Sebenarnya banyak lagi Kod E... selanjutnya lihat dilaman blog nieh : http://mahatera.blogspot.com

Kelakar tetapi ada pengajaran!


Hai Korang...

Harinie tak de mood buat koje... rase nak marah-marah je... Aiyooo! Pelan Rumah tak siap lagi nieh... haishh malas tollah... urmm...

Dok layan FB (curi tulang lagi..hehhehe) kawan sepejabat aku bagi Video yang memang kelakar tetapi terselit pengajaran... memang mantop! jom layan!


Inilah video die.. korang leh survey kat tenet kita.. Aku suka cara die cakap... dengan loghat Kedahnya dan semua video genre Malaysia.. (Setahu aku die nieh belajar dekat luaq negara..)

Note : Cara penyampaiannya memang lawak tapi ade maksud di sebaliknya... memang happeninglah sampai aku ade mood balik nak buat koje.. hehhehe... (^_^)

Bunga-bunga Cinta Dr.Nadia & Dr.Firas


Salam 1 Malaysia,

Bunga-bunga cinta 2 insan yang akhirnya ke jinjang Pelamin.. Tahniah buat mereka.. Inilah kakak kawanku yang aku pergi kendurinya di Raub, Pahang. hehehehe..

Okeh entry sebelum nie aku tak letak gambar.. so aku tunaikan janji kepada korang okeh.. (^_^) Inilah adalah sebahagian gambar sahaja... Cantikkan..!!






Note : "Roy Terachi Picture"- Photographer (kawanku masa belajar dulu..) so kalau berminat jom terjah blog die.. (http://royterachi.blogspot.com)

Tuesday, June 14

Sorry Xdpt J0in!


Salam... kawan-kawan..

Kawan-kawan saya tak dapat join korang... huhuhu sedih jugak... yelah saya tak mohon sambung belajar haritu sebab banyak kekangan yang melanda di waktu itu. Xpelah aku k0je dulu.. (alhamdulillah dah setahun keje dalam bidang yang sama)

Tahniah buat kawan-kawan aku yang dapat sambung belajar Diploma Integrasi Perancang Bandar dan Wilayah selama 1 tahun.. Yes! dah ada Integrasi! setelah sekian lama menunggu..huhuhu.. ingatkan kita sudah tiada peluang untuk sambung belajar... Terima Kasih Pensyarah & Kementerian Pendidikan memberi peluang kepada kami untuk melanjutkan pelajaran yang tertunggak ke menara gading..


sumber : google
Mungkin ada hikmah aku lambat masuk belajar.. contohnya :

  • Aku dapat pergi bercuti ke Ho Chin Minh, Vietnam ikut Trip Opis..
  • Menunggu keputusan mahkamah temuduga Pembantu Makmal gred C17
Semoga korang belajar rajin2! yah.. Klo xde aral melintang sem depan (klo xdpt k0je Pembantu Makmal) i follow you.. hahahhaha... jadi jr korang..

"Akak senior tolong ajar Adik Jr,, bleh?!"


Gegaran Terasa..


Haii korang..!

Pagi tadi aku bangun tido.. aku terus seterika baju koje... ahh dah lambat!..!
dok layan seterika baju sambil menguap2.. huhuhu.. pening kepalo nieh..!


Tiba-tiba aku rase gegar je bilik nie.. 2kali jek.. (xkuat sangat p0n!)
Aku tengok barang tak jatuh p0n.. haish.. aku salah rase ke...? mungkin kepala aku nieh dok pusing2 k0wt...
hurmm... dengar mak cik2 1 Malaysia bising kat luaq... aku xpaham sbb cakap dalam bahasa tamil.. hehehehe..

Aku tanya kawan aku yang balik keje tadi.. (keje midnight), Yelah ape yang aku rase tadi... die cakap "fiena pening tue!" hushh... okeh aku pening kowt...

Okies..tak baik fikir bukan-bukan! =)

Poying..


Salam kawan-kawan..
Rindu Blog Saye nieh...

Harini saya xchatlah..huhuhuhu (T_T), semalam MC.. arinie start keje..
i'm pain!! arghh..
waktu MC kureng sakit... dah keje tergedik2 lak... badan2 nie lemah je... huhuhu..

Perjalanan Ku ke Kota Damansara - Raub, Pahang - Bukit Tinggi (ikut outdoor photography) - Raub - Kota Damansara sungguh penat le.. aku drive kereta motor yek selama 2 jam (120 km/j) pegi dan balik... huhuhuhu perlu ketahanan dan ketajaman mata.. sebab takut jatuh tergolek macam dulu...

outdoor photography : menolong kawanKu si Tukang tangkap gambar... menjadi bibik die.. haishh... susun-susun bunga je koje aku... tapi Best!

Sampai Rumah terus mahu cari tilam... mahu tit0w... hehehhee..

Note : Apa2p0n Tahniah kat Akak kawan saya.. Kak Nanie n Dr. Firas.. Selamat Pengantin Baru.. (xde gambar nanti saya update entry ye kawan-kawan..)

Friday, June 10

Esok Merempit bersama Yamaha 135!


Huhuhuhu..esok pagi aku akan bertolak pegi ke Raub, Pahang. Kakak kawan aku kahwin.. Kak Nani seorang doktor haiwan dan bakal suami die seorang pensyarah di IPTS warganegara IraQ. Huishh.. kad kawin xdpt sbb xsempat nak ambik.. so awl pagi besok bertolak le... huishh kene berehat... huhuhu..

Masa : xtaw pegi koi bape tapi pagi lah
Geng Merempit : si B lah ape lagi.. huhuhu

Kawan-kawan :
Sedihlah... xdpt berblog 2 hari nie.. huishh rindu ngn korang2 nieh... hehehehe.. sape2 yang nmpak fiena tegor2lah... haish! hehehehe...

baju biru tue kawan fiena..
So inilah keluarga yang aku akan jumpa disana.. senang ckplah.. pi umah depa lah besok.. hahahha..

Sayang Korang!
doakan fiena n the geng Selamat Pegi dan Balik!!

Kolam Hanjing..

Haishh xpaham aku... macamnalah pihak PBT boleh meluluskan pembinaan Kolam Anjing nieh... Hurmm dah lah terletak kawasan yang menjadi tumpuan warga awam..

Lagi bermasalah dekat kita berbangsa Melayu yang beragama Islam... xpaham lah aku.. malas nak membebel-bebel panjang2... Jom Terjah..!


Sumber : http://www.hmetro.com.my

DI SITU...Harban menunjukkan kolam renang anjing bersebelahan kawasan riadah di Beverly Height, Ampang.

AMPANG: “Usahkan orang Melayu, kami yang bukan Islam juga tidak senang dengan pembinaan kolam renang anjing itu.


“Malah, jika kolam itu mula digunakan, pasti acara komuniti yang membabit penduduk terganggu berikutan kolam itu bersebelahan tempat riadah,” kata peniaga, Harban Singh a/l Tara Singh, 48, penduduk Beverly Height, di sini.

Menurutnya, penduduk tidak tahu apa alasan pihak berkuasa meluluskan pembinaan kolam itu sedangkan ia terletak di kawasan perumahan.

“Walaupun penduduk di sini berbilang kaum, kewujudan kolam renang anjing sesuatu yang pelik, tambahan pula didirikan di kawasan yang tidak kena lokasinya,” katanya.



Saya Baru Tahu!!? "Telur Tiruan!"

Telur tiruan....korang mesti tahu yg menjadi isu hangat nieh... So aku xpasti sgt mcmne Telur Tiruan nieh! macam2 orang ckap telur tiruan macm tue, macm nieh... So jom kaji same2 okeh macamna rope Telur Tiruan nieh... Okies!
*
*
Banyak terdapat kes-kes keracunan makanan direpot di tanah besar negara China. Pada tahun 2001 terdapat 185 kes keracunan makanan melibatkan 15,715 penduduk dan menyebabkan 146 kematian. Jumlah kes bertambah dua kali ganda pada 2002. Pada 2003 jumlah kes yang dilaporkan adalah 10 kali ganda dari tahun 2001 dan jumlah yang terlibat mencecah 29,660 termasuk 262 kematian. September 2008 hampir 53,000 kanak-kanak di negara china sakit akibat pencemaran susu dan 4 kematian.

Di China terdapat sekolah khas yang mengajar teknologi menciplak atau mencipta semula sesuatu, termasuk telur juga telah dibuat sendiri dengan menggunakan bahan kimia, sama apabila digoreng dan dikatakan paling popular sekarang.


BAGAIMANA MENGENALI TELUR TIRUAN?:

  1. Pegang telur dan rasa kelicinan kulit telur. Permukaan kulit telur tiruan agak kasar.
  2. Apabila kita pecahkan telur tiruan ini dan masukan dalam bekas, putih telur dan kuning akan bercantum disebabkan tindak balas udara ke atas bahan kimia telur tiruan.
  3. Kulit luar telur tiruan ini lebih berkilat dari telur ayam yang asli. Sukar untuk dibezakan ini sekiranya kualiti telur tirun baik.
  4. Apabila telur tiruan digoncang, telur tiruan akan menghasil bunyi kocakan dalam telur seperti telur busuk.
  5. Bila kita menghidu bau telur biasa ia seakan berbau daging ayam yang mentah tetapi telur tiruan tidak akan hasilkan sebarang bau.
  6. Bila menjentik kulit telur asli dengan kuku jari, ia kan bunyi seperti rangup. Kulit Telur Tiruan yang diperbuat dari wax tidak punyai bunyi ini.
  7. Bila goreng mata lembu (kerbau) kuning telur mudah pecah dan putih telur pula mengeluar bunyi meletop dan menghasilkan lompangan udara yang banyak.
cara telur ayam tiruan dibuat :
Bahan-bahannya; calcium carbonate, starch, resin, gelatin, alum dan lain-lain lagi bahan kimia yang diperlukan.

Bahan telur kuning diisi kedalam 2/3 bahan acuan bersama-sama calsium chlorida, dan pewarna.
Cecair "telur kuning" dimasukkan pada cetakan bulat
Lapisan luar telur kuning terbentuk
Lapisan luar disaluti dengan lilin dan calcium carbonate. Proses ini diulang beberapa kali sehingga lapisan luar terbentuk dan menebal.

Setelah siap .. telur tersebut dibiarkan kering bagi mengeraskan kulit dilapisan luar...

yea siap sudah telur tiruan...sape2 yg nk cube blh cube yer...eheee =)) jimat...x pyh beli kan....haa tu la sape suh telor harge mahal sgt..skarang pasaran telor da x tinggi agaknyer coz sume org da takot nk amek telor kan...

so ntuk p'edar2 telor turunkan la harge anda & wat satu tag yg btul2 tunjukkan telur keluaran anda asli...=)
  • beze telor tiruan dgn telor yg asli....
  • telor tiruan tidak mempunyai bau....
  • telor tiruan lebih besar dari telor asli bila digoreng
  • telor tiruan ade buih2.......rase telor tiruan yg lebih sedap...
  • kulit telor tiruan lebih mudah rapuh berbanding dgn telor asli...
  • so korang hati2 taw tyme nk goreng telor tu...
  • bukak jap blog cik sha tgk ciri2 telor tiruan...hehehe =))



Timbang Berat Blog

Korang jangan tiru gmbor diatas lak.. hancus pulop laptop tue!
Yehaa.. korang dah pernah buat??! okeh! =( (buat2lah xtaw..huhuhu)
 Ini tuto aku buat untuk .... dot..dot.. hehehe
Ini untuk kepada sesiapa yang belom taw okeh!

So aku nyer Blog xde lah berat sangat..heheheh
nak tau korang punye bape . .


klo lebih 100KB tu . . sila delete yang tak diperlukan kat blog korang tue okies!
nnti berat lak nk loading speed nye..
(^_^)

6,925 tindikan!!?


Tadi baca paper Harian Metro aku tertarik dengan seorang mak cik nieh yang menindik muka die.. Aku terbayang-bayang macamnalah muka die yang asal.. muka bersegi ke? bulat ke? cantik ke?
Hurmm semata-mata memecahkan rekod Rekod Dunia Guiness die sanggup menahan kesakitan dan membawa anting2 yang ditindik seberat 3Kg.. haiyaa~~

*
Jom Terjah!
*

LONDON: Bagi seseorang yang dipenuhi dengan hampir 7,000 aksesori tindikan, satu lagi cincin tambahan mungkin tidak begitu istimewa.

Namun, bagi Elaine Davidson, tambahan koleksi itu mungkin yang akan kekal di hatinya.


Elaine, wanita yang paling banyak bertindik di dunia melangsungkan perkahwinannya, semalam. Dia yang mempunyai 6,925 tindikan berkahwin di Edinburgh, tempat dia tinggal dan menguruskan kedai.

Baca selanjutnya : (sumber http://www.hmetro.com.my)

*
*
Islam mendatangkan kaedah umum dalam etika berhias. Antaranya ialah, perhiasan yang dikenakan oleh mana Muslim mestilah tidak digambarkan seolah-olah ianya meniru atau menyerupai orang kafir atau golongan fasiq.
Dalil bagi syarat ini ialah sabda Nabi s.a.w. yang bermaksud : “Sesiapa yang menyerupai suatu golongan itu, maka ia tergolong dari golongan tersebut”. (Riwayat Imam Abu Daud dari Ibnu ‘Umar r.a.).
*
Keputusan Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam, terbitan Bahagian Pengurusan Fatwa, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia, Cetakan Pertama 2009, hal. 51, dengan menyatakan bahawa : “Perbuatan berhias secara aneh dan berlebih-lebihan seperti bertindik anggota badan selain daripada cuping telinga adalah dilarang oleh Islam.

Alamak Aku Suka Kangkung, mcmNe??!


Cerita ini didapat dari sebuah laman web: http://sitifiza.wordpress.com/

Sedapnye kome... huhuhuhu~~
Jika anda penggemar kangkung, tidak kira ca kangkung, petis kangkung, kangkung cos, dll yang berkaitan dengan kangkung, mungkin cerita ini dapat menjadi pertimbangan bagi anda when you want to eat kangkung

Saya mendapat cerita ini dari seorang teman, tapi saya lupa di negara mana, yang jelas antara Singapura / Malaysia.

Pada suatu hari di klinik yang terkenal, semua doktor kebingungan kerana ada seorang anak kecil yang menderita sakit perut. Anak itu dibawa ke klinik oleh orang tuanya setelah 2 hari menderita diarhea. Sudah bermacam ubat sakit perut yang diberikan kepada anak itu, namun diarheanya tidak sembuh.

Di klinik orang tua anak tersebut ditanya oleh doktor, makanan apa yang dimakan oleh anak tersebut selama 2 hari ini. Orang tua anak itu kebingungan, kerana sejak anaknya diarhea anak tersebut tidak mau makan, dia hanya minum susu, itu pun akan muntah semula.

Setelah dikaji, ternyata sebelum menderita diarhea, malamnya anak tersebut baru saja diajak makan kangkung cos di restoran oleh orang tuanya. Doktor segera melakukan x-ray, ternyata di usus anak tersebut telah berkembang biak lintah dengan anaknya yang kecil-kecil. Doktor surrender dan menyatakan tidak sanggup mengambil tindakan medical apapun.

Akhirnya anak kecil malang itupun meninggal dunia. setelah dikaji, ternyata lintah itu sebelumnya berada di dalam batang kangkung yang besar. Memang, untuk penggemar kangkung cos yang paling enak adalah batangnya. Lintah yang berada di dalam batang kangkung itu tidak akan mati walau dimasak selama manapun, apa lagi untuk kangkung cos proses memasak tidak terlalu lama untuk menghasilkan rasa kangkung yang enak. Lintah hanya akan mati jika dibakar.

Di dalam usus anak tadi, lintah yang tadinya hanya 1 dalam 2 hari berkembang biak dengan cepatnya karena terus-menerus menghisap darah yang ada, doktor juga kebingungan, bagaimana mematikan/membersihkan lintah yang telah sangat banyak tersebut dari dalam usus anak malang itu.

Jujur, sejak mendengar cerita itu, kesukaan saya terhadap kangkung menjadi berkurang, boleh dibilang sudah 1 bulan ini saya sama sekali tidak makan kangkung dalam bentuk apa pun, bukan kerana menjadi paranoid, tapi bagi saya lebih baik menjaga segala kemungkinan yang ada, masih banyak sayur lain yang dapat kita makan dengan meminimumkan segala kemungkinan “lintah” yang terselip di dalamnya. Semoga cerita ini dapat menjadi pertimbangan untuk kita semua sebelum masak/makan kangkung.

Thursday, June 9

Aaron Aziz kat The Curve!!??

Pelakon yang sekarang terkenal dalam drama Nora Elena akan berada dekat The Curve pada pukul 6pm.. wahh dekat je dengan opis aku nieh... tapi malas le.. jalan jem kowt.. klo merempit ke sana leh lah.. nie naik kete mana sempat.. hbis keje pon pukul 5.30pm.. hurmm! 

Jom Terjah FB Aaron Aziz

Tue dia Aaron memanggil-manggil kite semua jumpa die kat sane.. 
Bleh x klo aku soh die datang opis aku pulak!!??
hehehehe..


Beribu-ribu comment status Aaron Aziz nieh.. korang leh search kat FB
aku paling suka comment diorang

Ada yang diantaranya :
  • Sanggup belah dua badan nak jumpa aaron aziz, satu lagi nak tonton Nora Elena.
  • Ade yang suka character aaron aziz dalam drama Nora Elena
  • Ade juga cakap xpe2 sggup miss cter Nora Elena! leh tngok kt Tonton... (i like!!)

"Demam Drama Nora Elena"



Skim Latihan 1 Malaysia untuk budak Degree jew lah..!



Pada 1 jun 2011 Perdana Menteri Dato, Seri Najib telah melancarkan SL1M atau skim latihan 1 Malaysia, Skim Latihan ini adalah bagi membantu siswazah menganggur untuk mendapatkan kerja yang sesuai dengan kelayakan mereka..berikut adalah,apa itu skim latihan 1 Malaysia,syarat dan cara permohonan Skim Latihan 1 Malaysia atau SL1M.

Objektif

Objektif program ini adalah untuk meningkatkan tahap kebolehpasaran (employability) atau keupayaan graduan untuk mendapat pekerjaan.

Latar Belakang

Setiap graduan keluaran universiti adalah aset Negara. Oleh itu Kerajaan telah melaksanakan langkah-langkah bagi meningkatkan tahap kebolehpasaran graduan, terutamanya melalui program-program yang dikendalikan oleh Kementerian Pengajian Tinggi. Program-program tersebut telah berjaya mengurangkan mismatch antara keluaran universiti dan keperluan industri. Selain daripada itu, beberapa institusi lain juga turut mengambil peranan untuk membantu meningkatkan kebolehpasaran graduan.

Bank Negara Malaysia misalnya telah melaksanakan program latihan singkat kepada sejumlah 500 graduan daripada latar belakang keluarga miskin yang mana telah membolehkan graduan tersebut mendapat pekerjaan yang bersesuaian. Graduan tersebut adalah antara pelajar cemerlang yang mencapai skor CGPA sekurang-kurangnya 3.0. Mereka pada awalnya sukar mendapat pekerjaan kerana kurang keyakinan dan pendedahan kepada aspek sosial etiket sebenar alam pekerjaan. Setelah mereka menjalani latihan pembangunan sahsiah dan internship, mereka mendapat keyakinan diri sehingga terpilih untuk bekerja dalam syarikat-syarikat besar.

Berdasarkan kejayaan program tersebut, Kerajaan telah memutuskan untuk memperluaskan program ini sebagai program Skim Latihan 1Malaysia (SL1M) melalui penglibatan Syarikat berkaitan Kerajaan (GLC) dan pihak swasta secara corporate social responsibility (CSR).

Pelaksanaan Program SL1M

Ciri-ciri umum dan pendekatan pelaksanaan program SL1M adalah seperti berikut :

1. Institusi pelaksana adalah terdiri daripada GLC yang akan melaksanakannya sebagai CSR;

2. Struktur program latihan akan mengandungi elemen soft-skills dan minimum 6 bulan on-the-job training;

3. Peserta yang tamat kursus akan dibantu untuk mendapatkan pekerjaan;

Kriteria pemilihan peserta :

1. Terbuka kepada semua graduan Ijazah Sarjana Muda dari dalam dan luar negara yang mencapai skor CGPA sekurang- kurangnya 2.5; dan

2. Pengambilan akan dibuat secara berperingkat mulai bulan Julai 2011;

5. Kumpulan sasaran adalah graduan Ijazah Sarjana Muda yang tidak mendapat pekerjaan selepas 6 bulan bergraduat dan lulusan universiti yang bekerja tetapi pekerjaannya tidak setaraf dengan kelulusan (underemployed):

6. Laman web SL1M – Unit Perancang Ekonomi, Jabatan Perdana Menteri, telah mengadakan paparan khas mengenai SL1M dalam laman webnya dan dihubungkan dengan semua laman web GLC yang mengambil bahagian. www.epu.gov.my/sl1m; dan

7. Borang permohonan boleh didapati dengan melayari laman web GLC berkenaan.

Syarat

Terbuka kepada graduan Ijazah Sarjana Muda dari dalam dan luar negara yang mendapat CGPA 2.5 dan ke atas.

Bagaimana proses permohonan?

Permohonan boleh dibuat dengan mengisi borang permohonan (application form) yang disediakan oleh GLC secara talian (online register) dilaman web organisasi yang terlibat.

Siapa yang layak memohon?

Graduan Ijazah Sarjana Muda yang tidak mendapat pekerjaan selepas 6 bulan bergraduat dengan CGPA 2.5 dan keatas. Lulusan universiti yang bekerja tetapi pekerjaannya tidak setaraf dengan kelulusan (underemployed) juga layak memohon.

Senarai syarikat yang terlibat?

Fasa Pertama melibatkan Bank Negara Malaysia dan 25 GLC.

Kemudahan/faedah sepanjang latihan?

Peserta akan diberi Latihan soft-skills dan on-the-job training. Disamping itu, peserta juga akan diberi elaunberdasarkan jumlah yang ditentukan oleh GLC terlibat.

Senarai GLC atau Syarikat yang mengambil bahagian dalam menjayakan program SL1M Fasa 1

Terdapat sebanyak 26 Syarikat yang terlibat dalam menjayakan program Skim latihan satu Malaysia, untuk melihat senarai syarikatb terlibat anda boleh klik link di bawah..



Nota : Syarikat yang telah membuka peluang setakat nie ialah "Sirim Berhad, Chemical Company of Malaysia Berhad dan Tabung Haji (TH)

Dulu Telur Sekarang Daging Pulak!


Dulu kecoh dengan telor tiruan yang dikatakan berasal dari china..lepas tu beras tiruan yg diperbuat dari plastik...dan sekarang ada pulak resipi terbaru..daging tiruan,Jabatan industri dan perdagangan China baru-baru ini telah menemui "ekstrak daging lembu" iaitu aditif yang digunakan oleh pelbagai restoran kecil di sekitar Hefei untuk membuat daging tiruan dengan menukar daging babi menjadi daging lembu hanya mengambil masa selama 90 minit!!!

Produk "ajaib" ini telah menjadi sangat popular di Restoran China kecil di Hefei, Fujian, Jianxi dan tempat-tempat lain di seluruh negeri, terutama kerana daging lembu dua kali lebih mahal dari daging babi.daging lembu dijual sekitar 20 yuan, sedangkan kos daging babi hanya 10 yuan, beberapa pemilik restoran cenderung untuk membeli satu liter "ekstrak daging lembu"yang berharga 45 yuan untuk membuat daging tiruan dan menggunakannya untuk memaksimumkan keuntungan.






Apa lagila yang China xleh tiru..dulu telor tiruan, sekarang daging tiruan pulak..harap janganlah masuk kat Malaysia...huhuhu.. 
~~Semoga Kerajaan dapat pantau masalah ni supaya tak terjadi kat negara kita.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...