Thursday, December 22

Update selepas hampir 1 BULAN menyepikan diri...


Haii Uols,

Sorry cik fiena xupdate blog... dah bersawang2 blog cik fiena nie.. ehehehhe~~ xpelah sebenarnya cik fiena sambung study di POLIMAS, Jitra.. Sekarang ade disini dah.. diMANA? Jitra lah sayang2 oii.. ehehhee..

So.. banyak benda kene buat~~

Biasalah yang mana tahu apa perlu buat klo nk smbung belajar... x-raylah, cop sijil sana sini, daftar lah... mcm2.. dah sampai tempat  belajar kene Orientasi lah.. pelah.. mcm2. eheheh

So sekarang bercuti 5 hari selepas daftar xde bt ape2.. just prepare barang2 rumah sewa... nk main masak2.. kt rumah,,, ari selasa depan baru start masuk kelas... =)

Pejam2 tercelik2... lama tak tengok blog citer kawan.. lama tak tengok berita.. rope2nyer.. dah ade duit baru dah kite ye.. ehehehe.. colourful.... eheheh.. nyaris xde pink colourkan.. ahahaha...~~ cbe bayangkan...???!

Jom tengok sikit duit baru M'sia nieh...


Cantikkan.. eheheh...

*
*

Thursday, December 1

Saye telah diturunkan pangkat..! =(


Hai Uolls..!

Meniti hari menghabiskan masa disini.. Esok malam abg cik fiena ambil cik fiena di rumah sewa.. Dalam erti kate cik fiena akan berenti kerja, pindah umah dan akhirnya pergi sambung belajar...

Hurmm sedih meninggal Kota Damansara...

1) Of course lah kawan2 sekerja (pica, abg yen, paan, abg syed & big b0s..) mereka banyak memberi ilmu dan pengalaman yg best kpd cik fiena,,

2) Budak2 umah (ana, ainee, ajar, bok and ct..) jaga diri korg elok2 noh..! =)

3) kawan2 mcd..

4) Yes! Terpenting sekali ; Rindu kat adik beradik!! Along, adik n b...! (nnti kalo keluar jgn call taw..! Nnti I jeles xdpt bersuka ria bersama korg...!)
5) Sedih nnti xdpt nk makan bihun celup kt Restoran Diana..! Apam balik! Laksa kt depan opis, Laksa kt sek. Seksyen 4... Wahh banyak lagi lahh..

6) Rindu pada saat2 yang membahagiakan,,

Aduyaii.. Ape2pon semoga dapat jadi pelajar yang sabar dalam mghadapi cabaran yang mendatang..! (nak nangis...! Huhuhuhu)

Cik fiena telah turun pangkat dari pekerja jadi pelajar balik...!

u/p ; Kepada kawan2 keje simpan duit anda ye..! Nnti nk mntx duit raya... Huahahaaaha!


Tuesday, November 29

Kebosanan seorang Pembantu Driver


Hai Uolls,

Cuti yang lepas cik fiena menjadi pembantu driver yang popular di kalangan member baik cik fiena.. Bukannya ape.. Nk suroh cik fiena jadi driver alamat nya tak sampai tempat yg dituju... "baru dapat lesen"- biasalahh... Ehehhee.. Belum yakin sangat..

Perjalanan menjemput member baik Cik Fiena ;

Jadi dalam perjalanan di lebuhraya PLUS dari Kota Damansara-Damansara sangatlah jem! Lagi2 kalo hujan... Urmmm meranalah kaki2 anda bawak keta.. Ahakss...-macam tak biasa je driver2 keta nieh..

Cik fiena nie dah boring tahap maksima nieh.. Dgr radio pun macam nk nanah je telinga dgr.. Waktu jem le lagu semua macam hampeh je keluar... Uhuhuhuhu..! Oleh itu cik fiena membuat operasi ops sikap kepada pemandu kereta2 yang memasuki laluan motorsikal... Jenuh lah menulis no plat yg mana sempat... Uhuhuhu!

Antaranya;

Masa : 6.30 petang - 6.35 petang

WTM 30_ _

MBT 500_

WKV 9_ _ 9

WUK 1_6

AET _7_8

SAA 3_ _ Y

MY _ _0

BHY _00_

ALY 96_ _

WVN 9_ _

(ini antara yang terpilih... Sebenarnya banyak lagi tulis.. Letak 10 je...)

"Kome nie mentang2lah bawak kereta besor... Berlagak ye ikut laluan motorsikal.. Tak kesian kt pemandu motorsikal! (aicehhh..ehehheh) cbe kome dalam keadaan depa ape kome rase..! Cik fiena sangat memahami sebb cik fiena nie si minah rempit... (rempit ke?) Kesian deme nk lalu kt situ..nnti kalo terx'cident mcm mana..? Cubelah bertimbang rase ikut je laluan yang ditetapkan.. Semua orang nk cepat..... Plus dah bg 3 line jalan untuk kereta.. Kome tambah 1 line motorsikat jadi kepada 4.. Habis line motor untuk motorsikal kome nak letak kat mane?! Agak2lah sikit...!"

(agak beremosi disini...! Sorry2..! Ehehehe....maaf ye kengkawan.. T'emo'..!)

"renung-renungkan" =)

Wednesday, November 23

Haiwan 3 in 1??!


Hai uolls..

Terkejut cik fiena melihat haiwan 3 in 1 nieh... sangat aneh tapi itu semua adalah kuasa Allah s.w.t. Okeh jom melihat petikan berita di bawah nie..


Haiwan yang di beri nama Ugly Bad Boy ini boleh jadi adalah seekor kucing yang lain daripada yang lain. Kucing satu ini tidak punya bulu sama sekali dibadannya kecuali di bahagian lehernya dan bulu-bulunya seakan-akan bulu singa!.


Baca Selanjutnya ; disini

Si Kembar artis Youtube..


Mencari-cari lagu yang sedap didengar... terjumpa si kembar nie.. menyanyi.. Sedap U! Suara mereka serak2 basah...

Mereka ialah  Atikah - Vocals & Atirah - Guitars, masih menuntut di UITM Shah Alam.. Asal Kangar, Perlis.. Nak tahu lanjut : Click Sini

Kredit By Fan Page


Jom layan diorang punya suara.. ehehhe.. harap korang enjoy...!





Friday, November 4

Salam Aidiladha


Selamat Menyambut Hari Raya Aldiladha



Info Hari Raya Aidiladha ;
(ringkasan sedikit)

merupakan hari untuk umat Islam memperingati kisah pengorbanan Nabi Ibrahim dalam menunaikan perintah Allah dan ke-sabaran anaknya Nabi Ismail dalam memenuhi perintah Allah s.w.t.

Selain itu, salah satu keistimewaan Aidiladha dan Hari Tasyrik ialah ibadat korban.

Thursday, November 3

Luahan Hati Binatang..


Noted : Cik fiena jumpa dekat laman sosial Virtualfriends.Net . Lepas baca teringin jugak nk share kat kawan2..  Selamat Membaca..! (sebenarnya ini kawan cik fiena punya artikel... i'm copy n paste je untuk tatapan semua...eheheheh) "betul jugak apa yang diperkatakan" ehehehe!

LEMBU

Sedap-sedap jer korang kata bodoh cm lembu ye ?!! ingat aku sekor je ke yang bodoh tak sekolah ? Tu banyak jer binatang lain tak pergi sekolah apasal tak kata bodoh cm kambing tau ayam

KERA

Kenapa lak babitkan nama aku nie ? APASAL MACAM KERA KENA BELANCAN ? Aku bukan makan sambal belancan pun tak glamer langsung la ! Letak la MACAM KERA KENA MANIS GULA kee... manis sikit!

IKAN HARUAN

Ikut suka aku la nak makan anak aku, aku lapar!!! Yang derang kecoh-kecoh HARUAN MAKAN ANAK nie apahal ? kutuk-kutuk aku pun harga aku berapadah sekilo, mahal kan..kan... kan..

KAMBING

Aku tak mandi pun tetap ada harga beb?? Eleh... kata aku tak mandi... tu ayam,arnab lembu tu pun bukannya mandi pun, apasal aku jer yang jadi pertandingan, Ini tak ADIL

BURUNG MURAI

Elehhhh... ... ... ... apa jadikan aku perbandingkan lak nie... MACAM MURAI TERCABUT EKOR...
Tu pompuan-pompuan tu lagi..lagi..mulut bising kalau membebel.



Sumber : TROPIKAL VF

Format Surat Berenti Saya...! Done!


Alamat Sendiri ;
_______________
_______________
_______________

(cik fiena kosongkan alamat/tarikh..sila abaikan...tulis alamat/tarikh sendiri ye..)

Tarikh ;
_______________

Alamat Opis ;
_______________
_______________
_______________

Tuan,

Perkara: Notis Perletakan Jawatan

Tujuan saya menulis surat ini adalah sebagai pemberitahuan notis perletakan jawatan saya sebagai ___________ di syarikat tuan.     

(sila tulis jawatan anda sendiri..sila abaikan..)

2. Ini adalah kerana saya telah mendapat tawaran melanjutkan pelajaran di Politeknik Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah (POLIMAS), Jitra Kedah. Saya telah pun menerima tawaran tersebut dan akan mendaftar di POLIMAS pada bulan Disember ini.    

 (ini sebab cik fiena mahu berenti sambung belajar..sila abaikan...)

3. Di sini, saya ingin merakamkan penghargaan yang tidak terhingga di atas segala sokongan, panduan dan tunjuk ajar yang telah diberikan oleh tuan selama ini. Saya juga ingin memohon maaf atas apa pun kekilafan yang telah saya lakukan sepanjang saya bekerja di bawah tuan .    

(perhargaan kepada  majikan.. cik fiena nak padat, ringkas dan mudah difahami.. okeh x?)

Sekian, terima kasih.

Yang benar,

……………………………
Nama Sendiri ;
_______________


Noted : First time tulis surat berenti.. uhuhuhu... tak taw nk cakap ape... nasib baik kawan sekerja cik fiena tolong sekali... Cik fiena nak simple dan tak padat... So okehlah sikit... dari yang lain2 yang cik fiena dapat...
Kalo nak copy ambik jelahhh... cik fiena izinkan... ehehe... ^^^

Sumber : macam2


Contoh Surat Berenti Kerja


KULIANA BANOUS BT CHE ROSS

NO 834,LORONG BAHGIA
TAMAN SEJAHTERA
06600

MUHAMAD YUSOP
PLOT 131A,
JALAN PERINDUSTRIAN BUKIT MINYAK,
14100 BUKIT MINYAK,
SEBERANG PERAI TENGAH,
PENANG.

19 DEC 2005

TUAN,

PER : SURAT BERHENTI KERJA

Saya seperti nama diatas, ingin memohon berhenti kerja. Saya berharap
permohonan ini diluluskan. Berikut adalah sebab-musabab saya ingin berhenti
kerja:-

1. Saya kerap dibuli oleh senior.
2. Makanan di kantin tak sedap tapi mahal macam KFC. Tambahan pula kalau makcik senior yg kira.
3. Lagu 5'S tidak masuk dalam carta ERA.
4. Waktu rehat tersangat pendek 15 minit je... Nak beratur pun dah 20 minit!!!
5. KERJA BERDIRIIIIIIIIIII.......... Kasut takde sponge pulak!!!!!
6. Bas kilang tersangat laju.... Tersangat BAHAYA.....
7. Kalau setakat nak keja kilang, lebih baik tak payah ambil SPM. Indon tak ambil SPM pun boleh keja jugak!!!
8. Pekerja dipaksa O.T. Ingat kita orang ROBOT ke!!! Kalau tak O.T. ugut nak bagi Warning Letter pulakk.....
9. Pintu kecemasan dihalang. Bila BOMBA audit baru kalut. KESELAMATAN TIDAK DIUTAMAKAN.
10. Scan in/out sikit nak masuk kena beratok sampai GAT HOUSE nak bali kena beratok BULEH TAWAF satu kilang..
11. Pintu keluar masuk 2 shj. Pekerja beribu.... Masuk LATE marah!!! Balik LATE driver BAS pulak marah!!!! sampai rumah mak bapak pulak yang marah KAMI selalu kena MARAHHHHHH...
12. Boss kadang 2 ok kadang 2 tension sampai tak ingat 2 yang kami ni orang gak
13. Faedah 2 lain tak memuaskan contoh keja bagai nak tecabut kepala lutut profet shereing HAMPEHHH
14. BANYAK LAGI NAK HABAK TAPI KUT TAK SANGUP DENGAK KUT!!!!

Untuk pengetahuan tuan, saya telah berjaya menabung sebanyak RM 1.5 juta
selama saya bekerja sebagai operator. Wang itu telah saya laburkan dalam bentuk dinar emas. Setiap bulan, pendapatan saya adalah sebanyak RM890.
Inilah faktor utama saya ingin berhenti kerja. Terima kasih atas segalakerjasama ............
tunjuk ajar tuan selama ini dengan saya. Akhir kata, terimalah sebuah pantun
MAUTdari saya........ IKAN KELI.. IKAN KEMBUNG; ANGKAT KAKI
LLLAAAMMMBUNG...............

SEKIAN TERIMA KASIH....""

Noted : dok semangat cari contoh surat berenti... tengok2 ini yang dapat.. tap xpelah... just mahu kongsi ngn semua... ehehehehe...

Sumber : cik fiena pon tak pasti mana dapat..  tak sempat nk copy link die... Enjoy it!


Thursday, October 27

Saya ke Peringkat Seterusnya....!?!


Cik fiena dapat sambung belajaq!! Selama setahun.. Boleh tengok kt bawah nie.. =)


Akhirnya dapat jugat dapat sambung belajaq setelah 1 tahun 10 bulan dok kerja dalam bidang yang sama...! Yang paling happy adalah MAK!

Doakan cik fiena ye.. dah lama tinggal buku....! adoyaiii... jenuh pulok nk ingat balik...walupon baru setahun ja tinggal.. uhuhuhu~

~sowi dah lamo xupdate belog nieh... Sempat cuci2 mata kawan berblog.. Tapi cik fiena xsempat update... Banyak kekangan kebelakangan ini.... Uhuhuhu.. Maapkan saya...!

Friday, September 30

Hari Bosan Sedunia!


Sungguh bosan harinie kerja... Buat itu tak kena buat ini tak kena... Kepala+mata cik fiena dah sakit... Lagi bertambahhh tak de mood terus...

>> Bosannn!!

Nak buat ape untuk menghappykan hatiku yang sunyi nie.. (aahhahahaa.. Jiwang x...!)

Ape2 pon... Malam nie pi makan steamboat dekat Island Stemboat BBQ ke? BBQ Stemboat??!! Ntahlahh... First time nak pegi niehhh... Mencuba2 makan disana...

Jom!

Wednesday, September 14

Soalan Pressure yang tak masuk exam..!



Bagi aku, orang Melayu la yang suka tanya benda-benda camni. Orang kita kan penyibuk peramah. Soalan favourite diorang adalah soalan-soalan yang akan memberi pressure semangat kepada kita untuk menjawabnya. Memang kalau tak tanya soalan-soalan ni, tak sah la kiranya. Kena nikah balik semula. Eh, tak pasal. Antara soalan-soalannya... Jeng jeng jeng.

1. ~Bila nak UPSR ni? (wajib tanya masa budak darjah 6).
~Bila result?
~Berapa result? (Kalau boleh nampak je terus tanya).

2. ~Bila PMR?
~Bila result?
~Berapa result?

3. ~Bila SPM?
~Bila result?
~Berapa result? (Mula bandingkan dengan result orang lain)

4. ~Bila masuk U? Tak dapat lagi? Ish ish ish. Result tak bagus sangat kot.. (Memandai je buat andaian begitu. Bila orang dah masuk U, senyap pulak ye)

5. ~Dah dapat kerja? Belum lagi? Ish ish ish, orang lain dah dapat dah..

6. ~Bila nak kahwin? Orang lain dah kahwin dah?

7. ~Lepas dah kahwin, tanya pulak? Bila nak dapat anak?

8. ~Tengah mengandung, tanya pulak. Bila nak beranak? (Soalan ni okay lagi la)

Haha, aku tak tau lah orang lain macam mana. Tetapi, aku ada pernah dapat sesetengah soalan macam tu tetapi yang pasal kerja, kahwin semua tu belum lagi lah. Sikit-sikit, bila nak tu? bila nak ni? Bagi aku soalan tu macam agak merimaskan. Kalau nak tanya jugak, jangan risau, aku akan jawab dengan ikhlas. Tak nak tanya sekali, bila nak mandi? Bila nak tidur? Aku jawab je...


sumber : Ini Cerita Sofea

Monday, September 12

Gusar hatiku...



Semenjak Ramadhan yang lalu cik fiena selalu sangat pening kepala dan mata kerap b'pinar2,,,

Benda tue jadi bile :

  • duduk ke berdiri
  • cahaya gelap ke cahaya terang
  • terang ke cahaya gelap
  • baring ke bangun
  • waktu berjalan (secara tiba2)
Aduhaii pening memikirnya... nk pi hospital tp cuti dah habis... kene pi klinik swasta je lah lepas hbis keje...

Mungkinkah sebb pakai cermin mata... sebab waktu buat tue.. power cermin mata belah kanan je.. kiri xde... ..hurmmm... sebab mata kerap b'pinar belah kanan je..

Atau effect selalu mengadap komputer... Yelah cik fiena keje depan komputer... xbleh lari punya.. kene ngadap jugak..! huhuhuhu...

haishh.. kene jumpa Doktor ape yea??!

"semoga tiada ape2 yang berlaku...!"

Tuesday, September 6

Luahan Hati "BERCELOTEH"


By post ;

Dulu kalo0 raye je... Berlumba2 post surat kat kawan2.. Simpanlah duit belanja sekolah nak beli kad rayee ngn setem... Eheheh.. Kadang2 (kadang2 ke? Selalu je..!) mintaak dekat arwah abah duit.. Tak cukup duit nak beli setem.. Tak cukup duit beli kad raye.. Curi akak punya kad rayeee... (senyap2 taw!)

Yang penting simpan kad rayee orang bagi tahun sebelum2nya...(yang cantik2 je..) tampal kertas warna warni kat tempat yang di tulis... Sennaang recycle kad raye je... Daripada recycle bin.. Ahaksss...!

Sekarang semua xdee dah... Dulu banyak dapat kadd rayee.. Sekarang satu pun xde... Rindu kad raye dari kawan2..

By telepon ;

Rindu berceloteh... Tapi depa dok bz tak nak angkat call.. Masing2 dah bekerjaya..dah berfamily.. Tak boleh layan sangaaat kite yang dok call... Kalo0 dulu belajor2.. Rajin dok call2.. Call balik... Gayut lama2...(habis topup.. terkilan je.. sebab tak habis cakap lagi...uhuhuuhu) Sekarang xdak.. Dok harap kite je call... Xpelah nak wat mcmne,,, depa dok bz ye dak...




By facebook ;

Ramai kawan kt list 2... Tapi nak yang betul2 enjoy bercoleteh tarak... Sekarang depa dah gune twitter,,, kita xde... Malas nak bukak banyak2 akaun... Tak terjaga nanti.. Sekarang facebook 2 macam dah bersawang banyak lebah2 labah2 disana sini...

Sebelum nie.. Seronok dok TAG2 member... Pastu coleteh panjang.. Sekarang.. Macam di air lalu je... Tak de komen2 dah...

Luahan hati cik fiena ;

Depa dok bz nk buat lagu mana... Tak kan kita nak paksa depa dok layan kita betol dak... Cumeee kita rindu nak bercoleteh ngn depa... Nak jumpa xdapat... Sorang dok sana... Sorang dok lagi sana... Lagi sana... Mana-mana... Urmmm...

Sekaranng kite coleteh sorang2 je kat blog kite nieh sampai letih... Ehehehhe...

Apa2 pon semoga korang happy dengan life korang... Cume nak cakap rindu dan sayang korang ketat2 taw...

Malas nak mention2 nama... Klo korang terasa sayang kite di hati korang... 

 Kite nak cakap kite pun sayang kamo jugak...!



Monday, September 5

Mahu Kawen..!



image by google

Aduyaii.. tengok kawan-kawan dah kawin siap dah ade anak-anak yang comel.. ade yang dah tunang..ade ngah berpantang, ade yang dah kene risik2 dek si teruna.. aduhaiii cik fiena blelahh lagi... Jeles derrr! ehehehe..

Boleh tak cakap kt mak "Mak! acik nak kawen!" 
Ahahahaha... agak2nye.. bleh ke cik fiena boleh cakap... 
kene gelak je,,, ehehehe..!

suke tengok kawan2 kawin... meriah noh...! baju cantik2.. Yelah raja sehari kan... amboi... modal cik fiena tak cukup lagi nak kawen... lagi2... nak sambung belajar nieh... Ish2 tolak jauh2 bab kawen... nieh...! nnti failed klo dapat sambung belajor nieh...

Bf cik fiena target kawen umoq 25 tahun...
bolehhlah... 
nnti klo awal sangaat kate.. muda lagi...
keje dululah... bla..bla...bla..
saborr je lah kan...

Niat baik 2... ahahaha...!
gatai sungguh budak niehh...! ahahaha,,,

Asal jumpa je mak cik2 ngn pak cik2.. 

"nie ble lagi nak kawen nieh....!"

Siap ade agensi jodoh,,

"dah ade yang punya ke belom... ade si teruna nieh tengah cari calon isteri!??"

Nyaris adik lelaki cik fiena jawab ;

"tak payah lah... dah ade yang punya dah..."
(rase nak ketawa je... macam2 hal...)

Kawen lambat pun payah kawen awal pun payah... ahahhaha... kalau ade jodoh tak kemana ye dak?? klo ade duit pon klo tak sampai seru nak buat mcmne... ehehehe....

"Apepon semoga hubungan kami berdua berkekalan..." >>amin


Thursday, August 25

Post Kad Raya..



Selamat Menyambut Hari Raya Aldilfitri..

Maaf dipinta jika ade kesilapan dan tutur kata cik fiena membuat korang terase..
a.k.a tak puas hati.. ehehehhe...

Semoga Aidilfitri membawa seribu makna/erti untuk korang semua...

(^_^)

Wednesday, August 24

Jauh perjalanan Luas pandangan..


Tarikh : 22/08/11
Destinasi : Putrajaya& Shah Alam

Kawan cik fiena ajak temankan die meeting dekat Wisma Tani, Putrajaya. She's Planner! Cik fiena tak layak lagi... I will soon..! Insyaallah!

Masalah utama kami berdua ialah xde transport... No kereta! No motor! Amcam nak pegi meeting nieh... Nyaris ayah kawan cik fiena ade kelapangan bolehlah antar ke Putrajaya pagi tue... Huhhh! Selamat! Lupa pulok kami dari Damansara,, hehehhe

Habis meeting nak pegi Shah Alam... Terpaksa lah naik bas Nadi Putra pegi Putrajaya Sentral... Sorang RM0.50 je... Opss lupe plak.. Kat Wisma Tani tue ade Bazaar Aidilfitri.. Sempat jugak le beli Brooch... 3 unit=RM 10... Nak pegi Jalan Tar ble mase pulok... Rembat je lah dulu... Hehehhe...

sumber : image google

Masa dekat Putrajaya Sentral kami berdua naiklah Rapid KL-KL Sentral, Sorang RM 3.80 rsenye.. (sudeh lupe le..) Wahh.. Dah lame tak naik Rapid KL mcm bluurr je.. Die dah buat sistem baru...

Driver tue tanya ade Touch N Go? (xdelahhh) Kuarkan I/C.. (ehhh..kenapa pulok) Belakang tue kan ade Touch N Go.. (so cik fiena kuarkan duit RM 10 topupkan I/C kawan cik fiena..) (baki duit?) Owhh.. Kat dalam I/C tuelah...? (haiyooo..! Amacam nak claim ngn boOOss nieh...huhuhu...)

Sampai KL Sentral naiklah komuter ke Shah Alam (komuter menghala ke Pelabuhan Klang) sampai di sana kami naik Teksi Ke Plaza Masalam nak pergi Pejabat JUPEM.. Nak beli Pelan Akui/PA.. Nak balik pun kami naik Teksi ke Station Komuter Shah Alam... Singgah kat KL Sentral.. Tukar Train Ke Sungai Buloh...

Letih satu hari berjalan buat kerja... Dah lah mcam sardin dalam komuter (otw pegi Sungai Buloh), padat dengan orang ramai... Yelahh semua dah balik kerja kan.. Pastu nak berbuka pulok tue... Haishh... Nak buat mcm ne... Redha je lahh...

Soo.. Betapa luas pandangan kami berdua... Macam2 ragam bermacam2 masalah.,, macam2 ilmu yang kami dapat dalam satu hari.. Hargailah setiap titik ragam itu... Yehaaa! (^_^)

Tuesday, August 23

Hari berganti Hari... Aidilfitri akan Tiba..


Lagi seminggu kite dah nak berhari raya... Dan tahun ini jugak tahun pertama cik fiena dan keluarga menyambut tanpa ayah dan opah(belah mak) disisi.. Raya yang ke-15 tahun lepas ayah telah mengadap Ilahi... arwah opah seminggu sebelum arwah abah...

Semua orang bakal hadapi dugaan ini.. Cepat@ lambat.. Tak kirelah ayah ke ibu.. Kakak ke abang... Nenek ke.. dan sebagainya... Inilah janji kita hidup diatas muka bumi ini... Kita datang dan pergi semua di tangan-NYA..

"Selepas arwah ayah tiada.. Macam-macam dugaan yang datang dan pergi..." 
semua itu ujian dari Ilahi supaya cik fiena sentiasa ingat akan diri-Nya ketika susah dan senang..

Ya Allah betapa sedih mendengar lagu raye... Ayah sudah tiada.. Apatah lagi mak tengah sakit... Hurmm... Adakah cik fiena akan kuat dan tabah menghadapinya... Adakah aku kuatkan diri ketika mendengar Takbir Raya...

Ya Allah.. Semoga tabahkan diriku ini..Ya Allah...!

Cik fiena mahu kuat...! Jika cik fiena menangis..mak lagi menangis... Sebab 2 insan yang hidup di sisinya sekian lama tiada lagi... Ya cik Fiena harus kuat..!

Note :
Adik Ayah juga pergi mengadap ilahi pada tahun yang sama iaitu pada bulan 2...

Cik fiena masih teringat sepupu(gegurl) cik fiena cakap aku sudah tak ade ayah... Aku dah jadi anak yatim... Luluh hati waktu itu...

Tiba di saat ayah pergi... Cik fiena cakap kat die... Cik fiena pun sudah tiada ayah.. Kita sama2 anak yatim... (kami berpelukan sambil mengenangkan arwah ayah yang sudah tiada..)


Renungan 1 _ Teruskan Niat Itu..


Seorang lelaki muda bangun di awal pagi utk solat subuh di masjid. Dia berpakaian, berwudu' dan berjalan menuju masjid. Di tengah jalan lelaki itu jatuh dan pakaiannya kotor. Dia bangkit, membersihkan bajunya, dan pulang ke rumah. Di rumah, dia berganti baju, berwudu', dan, berjalan menuju masjid.

Dlm perjalanan ke masjid, dia jatuh lagi di tempat yg sama! Dia, sekali lagi, bangkit, membersihkan dirinya dan kembali ke rumah. Dirumah, dia, sekali lagi berganti baju, berwudu' dan berjalan lagi menuju masjid.

sumber : image google
Di tengah jalan menuju masjid, dia bertemu seorang lelaki yg memegang lampu. Dia menyapa lalu lelaki itu menjawab "Saya melihat kamu jatuh 2 kali di perjalanan menuju masjid, jadi saya bawakan lampu untuk menerangi jalan kamu.' Lelaki muda mengucapkan terima kasih dan mereka berdua berjalan ke masjid.

Saat sampai di masjid, lelaki muda itu mengajak teman barunya yang membawa lampu untuk masuk bersolat subuh bersamanya. Lelaki tadi menolak. Berkali-kali diajak tetapi jawapannya sama.

Lelaki muda bertanya, kenapa menolak untuk masuk bersolat. Lelaki pembawa lampu menjawab:

Aku adalah Syaitan

Lelaki muda itu sungguh terkejut..!

Syaitan menjelaskan, ''Saya melihat kamu berjalan ke masjid,dan sayalah yg membuat kamu terjatuh. Ketika kamu pulang ke rumah, membersihkan badan dan kembali ke masjid, Allah mengampunkan semua dosamu. Saya membuatmu jatuh kedua kalinya, dan itupun tidak membuatmu merubah fikiran tetapi tetap kembali ke masjid.

Kerana itu, Allah mengampunkan dosa seluruh keluargamu. Saya KHUATIR jika saya membuatmu jatuh ketiga kalinya, mungkin Allah akan mengampunkan dosa seluruh penduduk desamu, jadi saya harus memastikan bahwa kamu sampai dimasjid dgn selamat..'

MORAL :

Jangan abaikan suatu niat baik yg kita mahu lakukan, kerana kita tidak pernah tahu ganjaran yg bakal kita perolehi dari segala kesulitan yg kita hadapi demi melaksanakan niat baik tsbt .

Sunday, August 14

Dugaan Mercun!!

Haii Kawan-Kawan...

Cik Fiena di Kampung... menjaga mak yang sakit.. nak tahu sakit ape??!!
mak cik fiena sakit sebab main mercun di kebun getah pada hari jumaat yang lalu..

--->>>bergegas cik fiena balik kampung..! bos saya nak cuti kecemasan mak saya masuk sepital..!

Al-Kisahnya...

Berpuluh tahun menoreh getah mak cik fiena sentiasa ade simpanan mercun bola... bukan tujuan bermain2 dengan mercun tersebut tetapi bagi menghalau binatang liar sepeti kera,babi dll... bg menjamin keselamatan mak cik fiena.. (tue die habaq mai.. mcm karangan noh,,,!)

Mak baru keluar hospital... 3 jari nye hancur..(daging jari yg hancuq sebenarnya..) soOo.. jari tangan nya alhamdulillah elok lagi.. doktor dah jahit luka di jari dan memperkemaskan daging yang hancur...

Kemungkinan lagi beberapa hari lagi nak ghaye.. mak kena operate jarinya.. bagi menampal kulit di bah.jari yang hancur tue.. (xtawlah doktor nak ambik kulit dibah. yg mne..)

---->> aduhaii.. mak dah le kencing manis,,,

Dugaan di Bulan Ramadhan..

Sedih je rasenya.. bila mak dok mengadu jarinya sakit berdenyut2... menahan kesakitan...~~
mcmne cik fiena keje di selangor.. mak di perak... susahnya hati nak balik besok..adik2 lagi nk sekolah... kat umah semua tinggal anak2 lelaki.. ngn adik bongsu..(gegurl)..akak2 yang lain semua dah bekelurga ade anak2.. tinggal cik fiena yang bujang je... tak kawen2 lagi... (heheheheh..i'm single)

"nyaris akak kat Sabah balik seminggu tengok mak sakit..." (alhamdulillah..ringan beban dihati nieh..)
nnti ble akak balik cik fiena kene cari jalan mcmne nk jaga mak yang sakit...urmm...

Begitulah ceritanya... 

Note : dok pikir2 mcmna nak menjalani kehidupan ini.... "semoga cik fiena jadi lebih kuat dan tabah dalam menghadapi segala dugaan Ilahi,,, Amin!"

Wednesday, August 10

Alhamdulillah...! Hatiku Gumbira.. =)



Haii kawan-kawan..

Harini hatiKU.. gumbira... sebab BONUS Raye sudah masuk... Alhamdulillah...

Disaat dalam delima mcmna nak cari pitih untuk membeli barang untuk rumah di kampung... Allah s.w.t memberi rezeki kepadaKU... alhamdulillah Ya Allah s.w.t! amin~~
Alhamdulilah doaKu diperkenankan olehNya,,! 

Yelah cik fiena bukan kerja Kerajaan..tapi Swasta taw! alhamdulillah... tahun lepas dapat Half gaji... Tahun nie.. cik fiena dimurahkan rezeki dapat 1 month gaji.. untuk Bonus Raye...

Bolehlah belanja mama di kampung untuk membuat persiapan hari rayeee... =)

Note : Syukur sangat2!!


Monday, August 8

Renung2kan.. Selamat Beramal...! =)


Manusia - Eh, dah subuh dah?
Malaikat - Bangunlah wahai anak Adam, tunaikan solat subuh mu
Syaitan - Alahhhhhh, sekejaplah, mengantuk ni...awal lagi ni..zzZZz

Manusia - Nak makan, laparlah ..
Malaikat - Wahai Anak Adam, mulakanlah dengan Bismillah....
Syaitan - Ahh, tak payahlah... dah lapar ni ! makan saja..sedapnya

Manusia - Hari ni nak pakai apa ye?
Malaikat - Wahai anak Adam, pakailah pakaian yang menutup aurat.
Syaitan - Ehh, panaslah, tak ada style langsung, nampak kampung!

Manusia - Alamak, dah lewat!
Malaikat - Bersegeralah wahai manusia , nanti terlewat ke pejabat.
Syaitan - Ahhh? awal lagi?mmm..aaahh? suruh si X punchkanlah?

Manusia - Azan sudah kedengaran.. ..
Malaikat - Wahai anak Adam, bersegeralah menunaikan kewajipan
Syaitan - Baru pukul berapa.. rilex lah..awal lagi ni.

Manusia - Eh, eh.... tak boleh tengok ini, berdosa..
Malaikat - Wahai anak Adam, alihkanlah pandanganmu, sesungguhnya Allah Maha Melihat dan Maha Mengetahui !
Syaitan - Perggghh... best tu...rugi ooo kalau tak tengok ni.

Manusia - Saudaraku sedang melakukan dosa
Malaikat - Wahai anak Adam, cegahla ia..
Syaitan - Apa kau sibuk? Jangan jaga tepi kain orang, lantak dia lah

Manusia - Elok kalau aku sampaikan nasihat ini kepada orang lain
Malaikat - Wahai anak Adam, nasihat-menasihati lah sesama kamu..
Syaitan - Sendiri pikirlah, semua dah besar, buat apa susah2...pandai2 lah

Manusia - Aku telah berdosa..
Malaikat - Wahai anak Adam, bertaubatlah kamu, sesungguhnya Allah Maha Pengampun.
Syaitan - Tangguhlah dulu, lain kali boleh bertaubat... muda lagi kan..lagipun hidup hanya sekali..rugilah..(kalau sempatla)

Manusia - Kalau pergi, mesti seronok!
Malaikat - Wahai anak Adam, kakimu ingin melangkah ke jalan yang dimurkai Allah, berpalinglah dari jalan itu.
Syaitan - Jangan bimbang, tiada sesiapa yang tahu...Jomlahhh !

Manusia – Uuhhh..letihnya harini..tak solat lagi ni.
Malaikat - Wahai anak Adam, taatilah Allah dan RasulNYA, kebahagiaan di dunia dan akhirat untukmu. Solat itu wajib bagimu.
Syaitan - Hey anak Adam, ikutilah aku, kebahagiaan di dunia (sahaja) dan kebahagiaan diakhirat untukmu nanti ada juga (jangan mimpilah!)

Sumber : Amira

Thursday, August 4

Update Header Baru lagi..


Haii...

Cik fiena update header baru je... tak tahu lah mcmna dari pandangan korang... uhhuhuhu...
Nak buat doodle! tapi xreti lagi... masih nak belajar... so cik fiena buat yang simple-simple jew...

Kecian cik fiena... xde orang nak komen header terbaru nie.. komen le cikit barulah cik fiena tahu mcmna ropenya... header baru nie... Sopps..soppss..!



--->> terlatest header!!

Note : tolong tengok entry sebelum nie... supaya anda boleh 
mengomeen2 lagi...

--->> click DISINI



Wednesday, August 3

Header baru...lagi le...


Haii..

Harini saya tukar header baru,,, xtahulah cantik ke x... mcm buruk je... haish...

Ini Header lame...!


Ini Header barUUUu..!


"Ape pendapat korang yekk??"

--->>> Silalah komen


Monday, August 1

Kelebihan Solat Terawih



Malam 1_ Dosanya keluar seperti ia baru di lahirkan ibunya

Malam 2_ Dosanya di ampuni, begitu pula dosa kedua ibu bapanya jika keduanya itu orang mukmin

Malam 3_  Di panggil oleh malaikat dari bawah Arasy dengan seruan: “Mulailah kamu beramal sebab Allah telah mengampuni dosamu yang telah lalu”.

Malam 4_ Di beri pahala yang sama, dan pahala orang-orang yang membaca Kitab Taurat, Injil, Zabur dan Al-Quran.

Malam 5_ Di beri pahala seperti orang yang melakukan sembahyang di Masjidil Haram di Makkah, Masjid An-Nabawi di Madinah dan Masjid Al-Aqsa di Palestin

Malam 6_ Di beri pahala seperti pahala malaikat yang tawaf di Baitul Ma’mur, batu-batu serta pasir turut sama memohonkan ampun baginya

Malam 7_ Seperti orang yang hidup pada zaman Nabi Musa dan membantunya hingga dapat mengalahkan Fir’aun dan Haman

Malam 8_ Di berikan oleh Allah segala apa yang pernah di berikan kepada Nabi Ibrahim ‘alaihisalam

Malam 9_ Seperti pahala beribadah kepada Allah yang di lakukan oleh Nabi Muhammad S.A.W

Malam 10_ Di kurniakan oleh Allah kebaikan dunia dan akhirat

Malam 11_ Keluar dari dunia seperti pada hari dilahirkan dari kandungan ibu bersih daripada segala dosa

Malam 12_ Datang di hari kiamat dengan keadaan mukanya bercahaya dan bersinar bagaikan malam bulan purnama

Malam 13_ Datang di hari kiamat dengan keadaan aman dari segala kejahatan

Malam 14_ Disaksikan oleh para malaikat, kalau dia telah melaksanakan solat tarawih maka pada hari kiamat ia akan di bebaskan oleh Allah dari segala mudarat.

Malam 15_ Di minta ampun oleh para malaikat, oleh malaikat yang memikul Arasy dan Kerusi.

Malam 16_ Di bebaskan dari api neraka dan dapat masuk syurga

Malam 17_ Di beri pahala seperti pahala para Nabi

Malam 18_ Di seru oleh para malaikat, “Wahai hamba Allah, bahawasanya Allah telah redha kepadamu dan kepada orang tua kamu”.

Malam 19_ Di angkat darjatnya ke dalam syurga firdaus.

Malam 20_ Di beri pahala para syuhada dan salihen

Malam 21_ Di bina rumahnya dari nur di dalam syurga.

Malam 22_ Kelak di hari kiamat ia akan datang dengan aman dari segala kesusahan dan dugaan

Malam 23_ Di bangunkan sebuah kota untuknya di syurga

Malam 24_ Di beri pahala yang berupakan dua puluh empat permohonan di kabulkan

Malam 25_ Di hapuskan dari seksaan kubur.

Malam 26_ Pahalanya diangkat selama empat puluh tahun

Malam 27_ Dalam melintasi sirat (jambatan) pada hari kiamat kelak, dia akan dapat melintasi dengan laju bagaikan kilat menyambar.

Malam 28_ Allah mengangkat dengan seribu darjat di syurga

Malam 29_ Diberi pahala seribu haji yang mabrur

Malam 30_ Di panggil dan di persilakan oleh Allah, wahai hambaku, makanlah buah-buahan syurga dan mandilah dengan air salsabil (air syurga yang sedap di minum) serta minumlah dari telaga kausar. Akulah Tuhanmu dan engkau hambaku.



Monday, July 18

Hari Terakhir di Ho Chin Minh 2011


Sarapan pagi dan pergi ke Market Ben Tenh untuk shopping sampai Lebam... Sampai pokai.. Sampai peluh menitik.. Hehehe..

Market Ben Tenh

Beli bju raya.. Kuning+silver..
Dompet raya.. hehehe

Makan tengahari terakhir di Saigon Halal



Makanan tradisional diorang.. pi mana2 mesti ade nieh.. hehehe

Isi dia... sedap tak??!!


Tarikh : 11hb Julai 2011
Masa Perjalanan : 8.30 - 10.30 malam sampai KLIA
I'm Back!!! (^___^)


Hari Ketiga di Ho Chin Minh 2011


Pergi ke Binh Tay Market melihat/membeli barang-barang. Market disitu menjual barang secara pukal dan jauh lebih murah berbanding Ben Tenh Market.. (siap beli 2 helai kain Silk Vietnam)



inilah antara kain yang dibeli disana,,,ahakss!
(campur ngn kain member)

Selepas itu pergi Temple Thien Hau iaitu Tuhan nya adalah wanita/ladies god. Ukiran disana yang unik dan cantik yang mengambarkan kehidupan di syurga selepas mati..

Okehlah.. Next kami dibawa Lunch di Medan Selera Parkson iaitu di'Anjung. Kedai yang menawarkan makanan Malaysia... Siap minum teh tarik/teh ais.. (sedap jugak makanannya....!)

sedap jugak makanannye!

Selepas itu dibawa melawat sekitar bandar Ho Chin Minh, War Museum, Palace Indapendent Museum, Post Office, Kilang Kraftangan 'Minh Phuong' dll.

Palace Indapendent Museum

War Museum

Post Office... Besaq gler,,!

Berehat minum petang di Cafe Chon yang juga menjual barang-barang seperti Kopi, Kraftangan dll.

Antara kopi yang dijual...! beli jgn xbeli...

Aktiviti malam ;

Makan di Saigon Halal

Berjalan-jalan di Market Ben Tenh (market ini tutup dalam kol 7malam)

Lepak di Highlands Coffee.

Pergi Open Night Market.

Lepak makan ice-cream di Kem Bach Bang Ice Cream. (macam ice-room)

Thursday, July 14

Hari Kedua di Ho Chin Minh 2011


Selepas Sarapan Pagi kami pergi ke Sungai Mekong.. Disana telah disediakan untuk menjelajah 3 pulau disana bagi melihat aktiviti/ budaya dan kehidupan penduduk disana.
Perjalanan disana mengambil masa setengah hari.

Atas bot nak pegi ke Pulau ke pulau nieh..

Antara aktivitinya;


Makan kerepek dan minum tea yang codap!!

Airtea yang sodap...
Resipi : biji bunga matahari (ambik dr kaki lebah) + Madu + Air tea + Perahan limau = kacau sebati..!

Makan buah-buahan tempatan sambil dengar lagu (dinyanyikan oleh penduduk di pulau)

Gerai-gerai jualan (kraftangan penduduk)

Kawasan kampung

Ladang Buah (laici, kelapa, mangga dll)


Kilang membuat gula-gula menggunakan santan kelapa

Naik kuda


Lunch tengahari


Berbasikal di sekeliling kampung


Naik sampan melalui alur sungai untuk menaiki bot.


Aktiviti malam : Suvey kain Silk Vietnam di Ben Tenh Market dan Open night Market.

Wednesday, July 13

Coret-coret - Hari pertama di Saigon


Benda pertama teman nampak selepas kapal terbang mendarat..adalah City Plaza!! Teman gelak je... Kat sini pon ade... Ehhehehe..


Bengang dengan kastam yang lembab bebenor.. Buat koje dok tengok orangle... Dok tengok ncet lah... Haishh... Paastu buat muka... Penat je teman senyum...!!

Next, Hurmmm keluar je dari pintu airport... Wahh macam pasar je... Ramai giler orang.. Semua menunggu orang/saudara/pelancong dll..
Berhimpit-himpit sikitlah dah keluar dari situ (sambil mencari pemandu pelancong..! Manalah nama bos aku nieh..heheheh)

Okeh dah jumpa!! Quote : Welcome to Saigon!!

Naik je kereta... Otw pergi Cuchi Turnel... Rase nak melayang nyawa teman nie... Aduhaii... Depa dok bawak jalan ikut suka depa ja... Tapi yang penting Hon! Sebab ia untuk memberitahu kenderaan hadapan diorang nak lalu/ diorang ade kat tepi korang..
Kenderaan paling banyak dan terJEM adalah...... MOTOR!! (buat kome yang suka merempit.. Memang mati kutu ar... Xleh merempit... Hahahahah!)


Sampai je sana pergi menjelajah kawasan peperangan tapi tak boleh... Jalan ikut suka hati je.. Sebab masih ade bom-bom lama disana... Kang ade yang Termeletop... !! Hehehhe.. Siap jumpa ahli Trip Imam Muda,,, Imam Mudanye tak de.. Dok buat pengambaran... Hurmm...
Paling senak ble masuk terowong bawah tanah... Tak larat nak mencangkung.. Al-maklumlah teman nie besaq... Hehehe.. Dah golap gulita... Teman pulok orang terakhir... Tak ke seram!!?? Berpeluh-peluh kat dalam tue.. Yelah mana ade aircond... Hehhehe... Tak gitu...

Kawan sekerja (boys) cakap "Kuruslah fiena lepas nie..!"

Cishh hampeh... Ngata teman ye... Ingat teman tak boleh lakukan ke??!! Hehehehe.. (dah lama tak buat senaman... Jadi macm tong dram le...)

Nie bos aku... tue dia... dok menembak... 
Kat sini juga korang boleh mencuba bermain ngn senapang yang real punya... sakit telinga den... depa dok tembak.... 

Kami ber-6.. 
Tak puas hatilah..xdpt tangkap gambor kat atas kereta kebal... Ramai sangat orang kat atas tue... So dapat dapat kat tepi jeloh...sop..sop...sop..

Paling best ble berehat sambil makan ubi kayu+kacang tanah+gula+garam (tumbuk) = Fuhlahweii.. Sedap!!


Next, Check In Hotel... Walaupon bukan 5 star.. Tapi alhamdulillah selesa... Hehehhee... Dengan pekerja hotel yang ramah/murah senyuman dan memberi layanan yang baik. Yang penting boleh FB sebab ade komputer di ruang berehat khas untuk pelancong.. Free je Online!!

Makan malam dekat saigon halal.. Popular makanan halal kt kedai nieh... Sedap makannya..! So tryloh kalau pi sana... Makanan yang sedap??!! Dah lupaloh namanya... Korang trylah semua... Sedap punye!

Pergi Open Night Market.. Wahh.. Macam2 jual.. Handbeg cantik2 bleh dapat 15 hengget je... Ohooiii...! Kat Malaysai mahu 50-80 hengget... xpelah...Teman Usha2 kain pulak, Hehehe.. Akak Teman tempah kain Silk Vietnam... Jenuh cari yang teman berkenan di mata... Tapi xda lagi.. Xpelah ade mase lagi... Hehehe...

Usha2 harga... Mak aihh... Murah lagi... Dari Malaysia... Sabaq2..!

Teman tolong kawan sekerja beli kain untuk biniNya jelah... Pilih-pilih kain yang cantik2.. dan terkini... Huishh... Penat jugak...!

Okeh bersambung next entry...

Tuesday, July 12

Hari Pertama bergerak ke Ho Chin Minh



Tarikh : 8hb Julai 2011

Masa perjalanan : 9am - 11am (2jam)

Ahli terlibat : 6 orang (bos + staff)

Penginapan : Hotel Indochine

Tiket nak pegi Vietnam...! naik MAS
Sudeh sampaii..

Hari pertama di sambut oleh Pemandu Pelancong yang bernama Hung (tapi panggil Ng.. Hensem!! but not available dah)..layan jelah... Hehehhe...

Selepas itu kami dibawa ke Cuchi Turnel (selama setengah hari) iaitu kawasan peperangan Vietnam. Disana kita dapat melihat kegigihan/ pemikiran/ usaha penduduk vietnam mempertahankan negara mereka daripada dijajah.

Cara nak masuk terowong yang sempit nieh.... hehehehe

Ng yang bermuka ceria menunjuk cara-caranya...

Disana kami diberi peluang melihat alat-alat perangkap samar dan turut masuk Terowong bawah tanah yang digunakan semasa peperangan... Aduhaii gelap kot.. Kene merangkak untuk bergerak dalam terowong tu.. Terowong tue terdapat zon-zon utk keluar dari situ jadi ikut kita lah nak keluar kat mane...


Di last perjalanan kami beristirehat di sebuah pondok dan diberi makan kudap-kudapan.. (klo kt Malaysia ade kew??!!) Makan ubi kayu dan air tea pandan..


Sebelah malam kami buat aktiviti sendiri..

  • Pergi makan malam di Saigon Halal
  • Lepak di Highlands Coffee
  • Cuci mata dan Shopping di Open Night Market (mcm Uptown) berhampiran Ben Tenh Market..
  • Lepak di Taman-Taman..

Note : bersambung...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...